Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Medlemsbrev

Nr. 5 2014 DECEMBER


Ordförande har ordet

Kära medlemmar

Det lackar mot jul och just nu faller faktiskt lite snö (nåja snöblandat regn ) även på oss i Stockholm.  Vår förening kan blicka tillbaka på ytterligare ett år av roliga, intressanta evenemang och viktig arbete;  vårt samarbete med Glada Hudik-teaterns Sverigeturné och vår starka röst i samhällsdebatten kring fosterdiagnostik för att nämna något. 

Vi arbetar också intensivt med ett utvecklingsarbete internt i föreningen med syfte att stärka vår demokratiska process, bli en tydligare organisation och därmed skapa ännu bättre förutsättningar för er medlemmars vilja att engagera er på olika sätt.

Under 2015 kan vi bl a se fram emot att starta en Föräldrastödsgrupp, att få skicka en representant till World Down Syndrome Congress i Indien, att återigen få hedra två personer med UPP-pris, att se stora och små medlemmar nöta spåren på Lidingöloppet mm. Mer om alla dessa evenemang, hur du kan delta eller hur du kan hjälpa till kan du läsa på hemsidan.

Slutligen ett stort tack till alla er som på olika sätt engagerar er ideellt i föreningen, det är ert engagemang som är föreningen. Ett varmt tack också till Anna, Jessica, Johanna och Mickan på vårt kansli för att ni ser till att vi alltid har styrfart och ordning och reda i föreningen.

God Jul och Gott Nytt År!

Maria

PS: Glöm inte att boka in den 25 april i kalendern. Då har vi årsmöte på dagen och delar ut UPP-pris på kvällen. Välkommen! 


Innehåll i medlemsbrevet:

Aktuellt inom föreningen:

  • Årsmöte och UPP-event 25 april 2015
  • Skicka motioner
  • Om hemsidan
  • Rapport från Tvärkontakt
  • Vad beslutas på styrelsemötena?
  • Samarbete med Glada Hudikteatern - turnén avslutad
  • Ideella krafter sökes till skolgruppen och föräldrastödsgruppen
  • Fosterdiagnostik
  • Föreläsningen om tonår och pubertet
  • WDSC i Indien 2015
  • Babyläger 2015
  • Arvsfondsprojektet "Om jag hade en röst"
  • Om filmen "Välkommen till vår vardag" - studiecirklar
  • Kansliets öppettider i jul

Föreningens representation vid externa möten:

  • Folkhälsomyndigheten
  • Socialstyrelsens stora rådsmöte för handikapporganisationer

Nyheter:

  • VM i simning i Mexiko - svenska medaljer
  • POSEiDON-projektet
  • #education21
  • Handboll i LA 2015
  • Sandra stod upp för en utsatt medmänniska


Aktuellt inom föreningen:

Boka datumet!

Lördagen den 25 april 2015 håller vi Årsmöte.
Detta är föreningens högsta beslutande organ.
På årsmötet bestämmer medlemmarna
om föreningens arbete och väljer styrelse.

Mötet är i Stockholm.

På kvällen delar vi ut UPP-priset.
Då blir det fest!


Skicka ett förslag

Har du ett förslag som du vill
att årsmötet ska besluta om?
Skicka en motion.
Senast den 15 mars 2015.

Mall för motion


Om hemsidan

Just nu håller vår kommunikatör på och ändrar om på hemsidan. Detta för att det ska bli lättare att hitta information.

Men det kan medföra att länkar inte fungerar eller att sidorna ser konstiga ut. Ser du något som inte verkar stämma - hör gärna av dig!


Rapport från Tvärkontakt

Helgen den 22-23 november träffades kontaktpersoner för föreningens lokala nätverk, kansli, styrelse och några "nyfiken-på-medlemmar" för fortbildning och utbyte av tankar och erfarenheter. Läs kansliets rapport från träffen här.

Vad beslutar styrelsen?

Nu finns mötesprotokollen, från styrelsens möten,

på hemsidan.

I protokollen kan du läsa om vilka beslut som fattats och vad som är på gång i föreningen. 

Här hittar du protokollen.

Turnén avslutad

Under hela året har vi varit runt i landet, tillsammans med våra vänner i Glada Hudik-teatern.

TUSEN TACK till alla som kom på våra träffar!

Tack alla medlemmar som gjorde denna turné möjlig.

Här kan du se ett bildspel från turnén.


Ideella krafter sökes:

Medlemmar med kunskap och intresse för skolfrågor efterlyses. 

Ledare för denna arbetsgrupp är Bernt Ljungquist, vice ordförande, som tillsammans med styrelseledamot Leif Jarlén, definierat skolgruppens uppdrag. Läs mer här

Föreningen söker personer som vill stötta och dela med sig av sina erfarenheter till nyblivna föräldrar till barn med Downs syndrom, samt även till dem som fått reda på att de väntar ett barn med Downs syndrom. Läs mer här.


"Det goda samtalet"

Efter höstens debatt om NIPT-testets införande och den öppna inbjudan om samverkan som FUB och Svenska Downföreningen gick ut med via debattartikel publicerad i Aftonbladet den 6 oktober, så har vi tagit kontakt med olika aktörer inom vården. Kärnan är att skapa ”det goda samtalet” där de etiska perspektiven för fosterdiagnostik är i fokus. Ett mål är att arrangera en öppen hearing med inbjudna föreläsare/panel under våren 2015. . Läs mer här.

Tonår och pubertet

Den 12 november arrangerade föreningen i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset i Solna en föreläsning om pubertet och Downs syndrom. Föreläste gjorde professor Göran Annerén, Jeanette Persson, förälder, socionomer från UNG samtalsgrupper, Habilitering & Hälsa samt medarbetare på Stadsmissionens Ungdomsmottagning i Stockholm. Läs mer om föreläsningen här.

World Down Syndrome Conference, WDSC - Indien 2015

I skrivande stund är det 4 personer som anmält sitt intresse till utlottningen av resan till världskonferensen i Indien. Världskonferensen äger rum i augusti 2015. Vill du vara med i utlottningen? Läs mer här om hur du anmäler dig.

Hittills har medlemmar skänkt 9700 kronor för att en vuxen med Downs syndrom + en ledsagare ska ha möjlighet att åka till världskonferensen i Indien. Föreningen mottar tacksamt fler gåvor till insamlingen. Vill du skänka en slant? Läs mer om hur du går tillväga här.


Babyläger 2015

Nästa års babyläger för familjer som har barn med Downs syndrom födda under 2013 och 2014 kommer att hållas på Tollare folkhögskola i Nacka 14- 17 maj 2015. Syskon och andra anhöriga är självklart också välkomna att delta.

Läs mer här.


"Om jag hade en röst" - Arvsfondsprojekt

Projektet "Om jag hade en röst" är ett Arvsfondsprojekt som handlar om att skapa filmer som visar på hur man kan jobba med språkutveckling enligt Karlstadmodellen. Här kan du läsa en intervju med Annika Melin, projektledare för ”Om jag hade en röst”-projektet.

Starta studiecirkel om Downs syndrom?

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram ett studiematerial till föreningens filmserie ”Välkommen till vår vardag”.  Upplägget är att man träffas vid tre tillfällen. 

SV erbjuder studiecirkelledarutbildning. Läs mer här.


Kansliet önskar god jul och gott nytt år!

Kansliet har begränsad bemanning från och med 19 december till och med 8 januari.


Föreningens representation

Folkhälsomyndigheten

Studie av hälsoläget hos personer med kognitiv funktionsnedsättning.

Svenska Downföreningen har tillsammans med andra intresseföreningar deltagit i samrådsmöte hos Folkhälsomyndigheten rörande en studie av hälsoläget hos personer med kognitiv funktionsnedsättning. Läs mer om mötet här.

Socialstyrelsen

Höstens stora rådsmöte för handikapporganisationer som får statsbidrag, hölls den 20 november. Mötet handlade bland annat om Sveriges arbete med mänskliga rättigheter.

Här finns en rapport om mötet.


Nyheter


Handbollskillar till LA 2015
25 juli – 2 augusti 2015 är det Special Olympics World Games i Los Angeles i USA, och för första gången skickar Sverige ett lag i handboll. William Gårdeman 18 år, Jeppe Eriksson Nylund 17 år och Micke Islas Helgesson 27 år har blivit uttagna tillsammans med nio andra spelare att tävla för Sverige! 


VM i simning i Mexiko - svenska medaljer

VM för simmare med Downs syndrom gick av stapeln i Mexiko i november. För Sverige deltog Caroline Näslund och Jens Carlsson från Kometerna och Maria Carlsson från Njurunda.



POSEiDON-projektet
Med mål att ta fram ett tekniskt ramverk med olika tjänster som kan hjälpa personer med Downs syndrom att bli mer integrerade och få ökade möjligheter att studera, arbeta och delta i samhället på lika villkor.



#education21
Under 21 veckor fram till World Down Syndrome Day 2015 kommer Down Syndrome Education International att lyfta fram 21 exempel på hur pedagogisk forskning hjälper personer med Downs syndrom och varför det är viktigt.


Sandra stod upp för en utsatt medmänniska
Sandra hjälpte en flicka med Downs syndrom som blev mobbad när ingen annan gjorde något. Svenska Downföreningen vill uppmärksamma hennes fina insats.


Tillsammans blir vi en stark röst i samhället som verkar för att människor med Downs syndrom ska ha samma möjlighet till delaktighet och valfrihet som andra.

KUNSKAP - GEMENSKAP - MÖJLIGHETER

Följ oss på sociala medier:
FacebookInstagramTwitter

www.svenskadownforeningen.se

Linnégatan 75, 114 60 Stockholm  info@svenskadownforeningen.se  08-730 48 25

Du får detta utskick för att din e-post är registrerad i Svenska Downföreningens medlemsregister. Vill du avsluta din prenumeration klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!