Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-0811

 
 

Välkommen tillbaka till skolan!

ProgramväljarenVi på Tremedia är tillbaka på kontoret med fulladdade batterier och i full gång med årets slutarbete när det gäller Programväljaren och alla dess lokala upplagor.

Den nationella Programväljaren m.m.
Den nationella Programväljaren ligger just nu på tryck och under nästa vecka (v. 34) kommer vi att börja leverera samtliga relaterade produkter (utom Riksväljaren som utkommer vecka 42). Det är ett mycket stort utskick och vi koncentrerar alla resurser på att lösa detta snabbast möjligt. Vår målsättning är att alla som har beställt kommer att få sina produkter senast under vecka 35.

Lokala Programväljare
För er SYVare som har en lokalt anpassad Programväljare kan leveransen dröja ännu någon vecka. Vi håller just nu på med en sista korrekturvända till samtliga inblandade i de olika produktionerna. Detta gäller för dig som använder Programväljaren för Gävle, Boråsområdet, Örebro, Fyrkanten, Östra Samverkan, Linköping och Katrineholm.

Har du glömt att beställa?
Det är inte för sent att beställa. Vi levererar alla beställningar så fort vi kan och har fokus på att ge alla så kort leveranstid som möjligt. Beställer du nu skickar vi din beställning så fort det stora utskicket har gått - någon gång under vecka 35. Beställ genom att skicka ett mail till order@tremedia.se.

Läs mer om Programväljaren och alla andra produkter och priser på Tremedias webbplats.

 


Vägledarpriset 2014

Tremedia är sedan ett år tillbaka stolt sponsor av "Vägledarpriset". Priset delas ut årligen under Sveriges Vägledarförenings Rikskonferens i oktober.

På Tremedia hoppas vi på detta sätt kunna bidra till att uppmuntra, stödja och premiera engagerade vägledare runt om i landet.

Prissumman är nu höjd till till 15.000 kr.

Vem kan få priset?
Priset delas ut till "den/de som på ett särskilt förtjänstfullt sätt synliggjort studie- och yrkesvägledningen".

Hur nominerar jag?
Du nominerar lättast genom att ladda hem och fylla i blanketten nedan.

BLANKETT VÄGLEDARPRISET 2014

Scanna den gärna eller skriv av den i ett mail som du skickar till vagledarforeningen@gmail.com
Märk mailet "Vägledarpriset 2014"

Sveriges VägledarföreningDu kan även skriva ut blanketten och posta den till:
Sveriges Vägledarförening
c/o Lena Dahlgren
Rosenvägen 14
518 42 Sjömarken

Läs mer om priset på Sveriges Vägledarförenings webbplats. Även här hittar du en pdf-fil med en nomineringsblanketten.

Har du frågor?
Maila dina frågor till vagledarforeningen@gmail.com

Hjälp oss genom att nominera
Vi vill gärna uppmuntra så många av er som möjligt att uppmärksamma kollegor och eldsjälar ute på alla skolor och arbetsplatser.

Ta chansen och nominera någon du tycker borde uppmärksammas!

SISTA DAG FÖR NOMINERING: 31 augusti

 



Vägledarkonferens 23-24 oktober

Sveriges Vägledarförening håller sin årliga konferens i Stockholm den 23-24 oktober. I år har konferensen fått temat ""Framgångar mot alla odds". Det är även här Vägledarpriset kommer att delas ut.

Läs mer om programmet och anmäl dig på Sveriges Vägledarförenings webbplats - www.vagledarforeningen.org/.




SAMTALA - En ny bok utgiven av Tremedia

SAMTALA - VÄGLEDNING FÖR FRAMTID OCH KARRIÄR I EN KAOTISK VÄRLDSamtala är en bok för alla som ser det individuella samtalet som ett arbetsredskap och för dem som samtalar mycket i sin profession.

Undertexten "Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld" leder tankarna till personlig utveckling och det är precis vad den handlar om.

Teorier och metoder
Boken går på ett pedagogiskt och strukturerat sätt igenom teorier och metoder inom vägledningsområdet – både historiskt och idag. Författaren försöker, med sin egen erfarenhet i bagaget, att knyta ihop detta på ett sätt som beskriver vägledningens utveckling och ger sin personliga syn på hur man kan arbeta med samtalet som arbetsredskap.

”Träningspass” och ”Idé”
Varje teori/metod presenteras med en eventuell modell och grundlig genomgång. Under rubrikerna ”Träningspass” och”Idé” försöker författaren sedan konkretisera teorierna och metoderna och hjälpa läsaren att applicera kunskapen i sin egen yrkesutövning. På detta sätt vill författaren förmedla kunskaper som kan vara värdefulla för alla professionella samtalsledare.

Etappmodellen
En stor del av boken ägnas åt författarens egen vägledningsmodell – Etappmodellen. Här ses samtalet som en pyramid som innehåller 10 olika etapper; Välkomnande, Varmprat, Ramar, Syfte, Nuvarande situation, Se mer än vanligt, Önskad situation, Aktiviteter, Utvärdering och Avslutning.

Författaren presenterar dessa etapper utifrån tre olika ”vägledningstyper”. Dessa är ”Processvägledaren”, ”Konstruktivisten” och ”Coachen”. Presentationen innehåller dialoger och genom att använda dessa ”vägledningstyper” vill boken belysa olika delar av samtalet och hjälpa läsaren ”att nå längre” i sin profession.

En personlig bok
Boken är intellektuellt rörlig och inte strikt akademiskt skriven. Författarens alla reflektioner och idéer ger den en spänst som man inte så ofta finner i facklitteraturen. Mycket handlar om att få samtalspartnern att se mer än vanligt för att därför kunna förstå och nå längre in i den ovissa framtiden, gränsande till kaos.

Samtala adderar värde till såväl professionsutbildningar, kompetensutveckling som till dem som vill utveckla sin egen samtalskonst.

Leif AndergrenFörfattaren
Leif Andergren är fil.mag och har studie- och yrkesvägledarexamen och gymnasie­lärar­examen i samhällskunskap och historia. Leif har bred arbetslivserfarenhet inom vägledning och ledarskap och är sedan tio år tillbaka verksam vid Malmö högskola. Leif har arbetat med interkulturella frågor både i Sverige och utomlands.

Idén till boken föddes under en utlandstjänstgöring i Fiji. Boken handlar om den mogna insikten i att alla människor har förmåga att hantera sin situation; ibland med stöd av en vägledare eller en vis person som lärt känna sig själv.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

----------------------------------------------------

Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 256
ISBN: 978-91-981878-0-9

Pris (exkl. moms och frakt) 1 ex.
475 kr/ex

Leverans inom en vecka
Maila din order till order@tremedia.se

Observera! Tremedia säljer endast till skolor och företag EJ till privatpersoner. För privatpersoner hänvisas till bokus.com.

 


Moderna språk och kinesiska

Skolverket har på uppdrag av regeringen anpassat kurs- och ämnesplaner i moderna språk med kunskapskraven för kinesiska. De reviderade kurs- och ämnesplanerna kommer gälla från och med läsåret 2014/2015. Meritpoäng för kinesiska kommer ges på samma sätt som övriga moderna språk.

De gymnasieprogram som kommer kunna erbjuda kurser i moderna språk och kinesiska som programfördjupning är följande:
- Estetiska programmet
- Ekonomiprogrammet
- Handels- och administrationsprogrammet
- Hotell- och turismprogrammet
- Humanistiska programmet
- Naturvetenskapsprogrammet
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Samhällsvetenskapsprogrammet
- Teknikprogrammet.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

 


Riksinternatskolor blir vanliga friskolor

Regeringen föreslår att riksinternatskolornas särställning ska upphöra och att samma regler ska gälla för dem som för andra fristående skolor. Idag är det Lundsberg skola, Grennaskolan och Sigtuna Humanistiska läroverk som är riksinternatskolor.

Förslaget innebär bland annat att:
- de särskilda bidragen tas bort
- ersättning för mottagna elever ska ges på samma sätt som andra friskolor
- skolpeng för utländska elever ska lämnas enligt ett enhetligt system oavsett vilken skola de väljer
- avgifter för utbildning i grund- och gymnasieskola får inte tas ut.

Lagändringen ska börja gälla från 1 januari 2016

 


Från skola till arbetsliv för unga med funktionsnedsättningar

Skolverket bjuder in till ett antal konferenser som handlar om att underlätta övergången mellan skola och arbetsliv för unga med funktionsnedsättningar. Syftet är att öka kunskapen om olika funktionsnedsättningar – med fokus på de neuropsykiatriska. Konferensen är kostnadsfri, lunch och fika ingår men deltagarna betalar själva resor och logi.

Konferenserna vänder sig till gymnasieskolans rektor, lärare och studie- och yrkesvägledare.

Läs mer om program och anmälan på Skolverkets webbplats.

 


Lärlingsanställning och utbildningskontrakt

Från och med den 1 juli 2014 kan elever som går en gymnasial lärlingsutbildning inom något av gymnasieskolans yrkesprogram bli anställd i en ny anställningsform, gymnasial lärlingsanställning. Utbildningskontraktet som ska upprättas vid lärlingsutbildning påverkar förutsättningarna för lärlingsanställningen.

Läs mer på Skolverkets webbplats

 


Tillgodoräkna sig tidigare kurser i ny gymnasieexamen

Skolverket har fattat beslut om föreskrifter som innehåller bestämmelser om vilka kurser från den tidigare gymnasieskolan som en elev kan tillgodoräkna sig i en gymnasieexamen.

Läs mer på Skolverkets webbplats

 


Fler platser på grundutbildningen till kontakttolk

Under 2015 kommer det att finnas ungefär 100 fler studieplatser på den sammanhållna grundutbildningen till kontakttolk jämfört med föregående år. Utbildningen får statligt stöd och står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan. Det innebär totalt ca 270 platser. Nytt är också att studieförbundet ABF Stockholm kommer att ha sammanhållen grundutbildning.

Läs mer på webbplatsen för Myndigheten för yrkeshögskolan.

 


PowerPoint-presnetationer

Tremedias PowerPoint-presentationer:

Tremedia gör sedan många år tillbaka även PowerPoint-presentationer. Samtliga våra presentationer är "öppna" och det betyder att du som har programmet PowerPoint i någon form kan gå in och redigera i bilderna. Du kan lägga till bilder med samma grafiska utseende för extra lokal information och välja vilka bilder du vill visa för ett mer anpassat bildspel.

Samtliga PowerPoint-presentationer levereras idag digitalt (=ingen fraktkostnad).

Presentation Programväljaren
Presentationern innehåller 40 bilder och vänder sig till dig som ska presentera gymnasieskolan för elever år 9 och deras föräldrar. Bilderna är detaljerade och innehåller mängder av "programrelaterade bilder". Läs mer

Planera ditt gymnasieval
Detta är en serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i år 7 och 8. Serien omfattar 11 bilder. Läs mer

Gymnasiesärskolan presentation
Presentationen om gymnasiesärskolan är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Här presenteras varje program på två sidor. Den första sidan innehåller bilder samt kort beskrivande text. Den andra programsidan innehåller programmets struktur i tabellform. Denna sida kan vara bra att visa vid en enskild visning när man ska gå djupare in på programmet. Serien innehåller även allmän information om gymnasiesärskolan. Läs mer

Priser (exkl. moms)
Presentation Programväljaren: 485 kr/st
Planera ditt gymnasieval: 455 kr/st
Gymnasiesärskolan presentation: 555 kr/st

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!