Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-08-18

Valrörelse!

Även för min del har valrörelsen börjat på allvar. Måndagen den 16 augusti genomfördes en välbesökt kick-off med kloka talare - som Robert Gidehag, Maria Rankka, Christofer Fjellner och Niklas Wykman - och mycket god stämning.

Tre flygblad med tydliga budskap har tagits fram, som kan laddas ned här, här och här. Får gärna spridas!

Den som vill jämföra sina egna uppfattningar med olika kandidater för att se vilken som stämmer bäst kan göra det på SVT:s Valpejl.

Ekonomiska frizoner

Idag finns det cirka 3000 ekonomiska frizoner i världen, och de har ofta lett till en kraftig välståndsökning. I Sverige har Eskilstuna varit fristad och vi har haft frihamnar - idén är inte ny. Jag har utvecklat tanken att införa ekonomiska frizoner i stadsdelar med stort utanförskap, i Aftonbladet och Svensk Tidskrift.

Ekonomisk frihet - för välfärdens och trygghetens skull

På det temat skriver jag, med anledning av att 2010 Index of Economic Freedom nyligen utkom, hos Alliansens Vänner.

De rödgröna...

USA ska tvingas lägga ned alla sina militärbaser i andra länder och det ska införas butlers i tunnelbanan. Så ser en del av det rödgröna alternativet ut. Men de har också föreslagit annat, som motsägs av fakta och expertis.

Mona Sahlin och Thomas Östros påstår att deras politik ger färre långtidsarbetslösa, men det vi vet är att högre a-kassa leder till motsatsen. Ökade statsbidrag till kommunerna ska ge fler jobb i välfärden - men det har aldrig hänt förr. Detta - och mer - i forskares granskning av det rödgröna ekonomiska alternativet.

Konsultfirman Pöyry har analyserat den rödgröna energipolitiken och kommit fram till att den leder till 19 procent högre energipris i genomsnitt.

Vänsterpartiet attackerar friskolornas vinst - ofta den främsta drivkraften för kvalitet och tillgänglighet - men fakta visar att strävan efter vinst är avgörande för välfärden.

De som försvarade Apotekets monopol hotade med minskad tillgänglighet med en fri marknad. Nu uppskattas att avregleringen leder till 700 nya apotek.

Helt sjukt!

Boken om min sjukdom - personlig och bitvis dramatisk - med dess slutsatser om samhälle och vård lanseras formellt på ett frukostmöte den 25 augusti. Läs mer här. Välkommen!

Stop the green protectionism!

Christofer Fjellner bad mig att i riksdagen behålla det internationella perspektivet. Det kommer jag absolut att göra. Han och jag skrev om en viktig fråga i EU Observer för en tid sedan, om vikten att bekämpa också den protektionism som klär sig i grönt. Läs här.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!