Detta är ett nyhetsbrev från Skånes Hemslöjdsförbund.
Har du problem med att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.


juli 2014

Trevligt sommar!

Vi hoppas att ni får en riktigt härlig sommar! Kanske blir det tid för eget slöjdande i skuggan, eller under tak (vid ev oväder). I höst ses vi igen. Till er som är medlemmar dyker Hemslöjdsnytt upp i brevlådan i mitten av augusti, ni andra får hålla utkik efter höstens kursprogram på nätet i slutet av sommaren. 


Hemslöjdens Hus

Så här före semestern vill vi berätta om att drömmen om ett Hemslöjdens Hus i Skåne håller på att slå in. Vid årskiftet 2014/2015 kommer Skånes Hemslöjdsförbund flytta till gamla stationen i Landskrona. På 540 kvm bygger vi upp ett av landets största centra för hemslöjd. Butiken (för nuvarande på Citadellet) Hemslöjden Skåne AB, övergår till Hemslöjdsförbundets regi och flyttar in där tillsammans med oss.

Vi bygger upp två stora verkstäder på bottenplan, en för trä- och metallslöjd och en för textil slöjd. Där ska vi arrangera allt från slöjdkaféer på kvällarna till helgkurser och terminskurser i olika slöjdtekniker. Vi kommer att anordna föreläsningar, seminarier och konferenser och kunna ta emot externa grupper som vill ha kick off, möten eller seminarier i en kreativ och inspirerande miljö.

På andra våningen kommer vi att ha kontor och sammanträdesrum. Lokalerna tillgänglighetsanpassas med ramp och handikapptoalett och så småningom kommer också en hiss att installeras i huset, som är tre våningar högt.

Gamla stationen i Landskrona kommer att bli ett hus som står öppet för hemslöjdsrörelsen i Skåne och de lokala hemslöjdsföreningarna erbjuds att använda lokalerna för olika aktiviteter.

Miljön utanför gamla stationen kommer att fräschas upp och iordningställas enligt ny plan av kommunen. Läs mer om hur, när och varför vi flyttar till nya lokaler


På gång i sommar

Re Rag Rug – Återbrukade textilier som blivit till fantastiska mattor i händerna på Katarina Evans och Katarina Brieditis. På Landskrona Museum t.o.m 3 aug. 

Rag Dolls – Trasdockor, gjorda efter ett upprop av Skånes Hemslöjdsförbund, visas på Landskrona Museum, i samband med Re Rag Rug. 16, 17, 22, 23 Kan du göra din egen docka på Atelje Nell, ute i parken. Ingen anmälan behövs.

Rock Rags –25-26 juli kan du lära dig att väva trasmattor på rockringar. Passar bra att göra tillsammans med barn! På Landskrona Museum. Ingen anmälan behövs.

Himmelskt vackert – vävnader från Österlen. Visas på Klostret i Ystad t.o.m april 2015

Speglingar av yllebroderi –Brodös Anna Wengdin, träbildhuggare Carsten Nilsson och plåtslöjdare Mari Karlsson visar sina tolkningar av skånskt yllebroderi. Utställning i Hemslöjdsbutiken, Citadellet, Landskrona t.o.m 31 aug. 


Färgfrossa 4–5 oktober

– ett seminarium om textilfärgning

preliminära tider lördag kl. 13-17, söndag kl. 9-16

Vi bjuder in till två dagar fulla av inspiration och kunskap om färg och färgning. Vi vill inspirera till färgning för eget bruk - både i hobby och professionell verksamhet. Antingen det gäller att få fram den där rätta färgnyansen på garnet/tyget eller färgning som en del av den kreativa processen. Det kommer handla om organiska och syntetiska färgpigment - historiskt och idag. Färgningstekniker som flamgarnfärgning, ikat och shibori med exempel från Skåne och andra delar av världen. Tips om småskalig färgning av garn och tyg. Textilkonstnärer/utövare berättar om färgens betydelse för deras arbete. Medverkande är bland andra Mia Olsson, Margret Kållberg, Linda Zetterman och Magdalena Perers.

Gör en intresseanmälan till hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft asa.stentoft@hemslojd.org så får du programmet så snart det är klart.


Träfest 18–19 oktober

I höst ordnar vi fest för dig som gillar trä. Vare sig du tycker om att tälja eller snickra, arbetar med färskt trä eller föredrar torrt, så är det här en chans att träffa likasinnade och dela andras kunskap.

Jögge Sundqvist kommer att vara där. Han vet det mesta om att arbeta i färskt trä med vassa verktyg. Dessutom kommer han att visa filmen om sin pappa Wille Sundqvist. Gunnar Jeppson täljer det mesta, men han är också en hejare på återbruk. Gamla lastpallar omvandlar han till hyllor, ljusstakar och bord. Gärna med skurna detaljer och text. Vi kommer också att ha en station med slipning av verktyg, föredrag om pilbågsbygge, bildhuggeri och annat. Någon utblick i världen kommer det säkert också att bli. Vi fortsätter att fundera under sommaren och tidig höst och fyller på med sådant som vi tror att ni tycker är intressant. 

Välkommen till en helg med föredrag, demonstrationer, filmvisning, prova-på och, framförallt, intressanta möten och diskussioner. Vare sig du är en erfaren träslöjdare eller känner dig som nybörjare är det här en helg för dig.

Var: Stpln (Stapelbädden på fd Kockums) i Malmö
Kostnad: 700 kr vilket inkluderar fika och lunch både lördag och söndag.

Hör av dig till hemslöjdskonsulent Kalle Forss kalle.forss@hemslojd.org så får du programmet så snart det är klart. 


Välkommen till Hemslöjden! Vi gillar det du gör. 

Re Rag Rug
visas på Landskrona Museum t.o.m 3 augusti.
RagDolls i Landskrona
Rag Dolls – ett trettiotal trasdockor visas i Landskrona över sommaren.
Rockringsmatta
Rockringsmatta av Anne Weil. Du lär dig hur man gör den 25-26 juli.
väv
Himmelskt vackert – vävnader från Österlen, visas på Klostret i Ystad
Carsten Nilsson
Spegel av Carsten Nilsson. Sommarutställning på Hemslöjdsbutiken i Landskrona.
Färgning
Färgseminarium 4–5 oktober
Björk
Träfest 18–19 oktober, Malmö

slojdkartan.se 

Vårt slöjdarregister på nätet. Här hittar du slöjdare, kursledare, material och produkter.

YouTubePinterrest
FacebookInstagram

Skånes Hemslöjdsförbund

www.slojdiskane.se

Box 1143                                  Besöksadress
221 05 Lund                            St Annegatan 2A, Lund

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!