Inbjudan till västgötaspetsträff. Problem att se den? Se den i webbläsaren.

Västgötaspets, ögonlysning samt exteriörbeskrivning i Skåne


DATUM FÖR HÖSTENS TRÄFF ÄR SATT!!

Kennel Viking och Kennel Tornaslätten bjuder återigen in till västgötaspetsträff på Storegård Hundpark i Fjelie utanför Lund.

Reservera redan nu söndagen den 21 september 2014 så möts vi där kl. 11.00 för en härlig dag i västgötaspetsens tecken.

Specialklubben för Västgötaspets bjuder in till ögonlysning och exteriörbeskrivning. Passa på att få din västgöte ögonlyst och/eller exteriörbeskriven under träffen. Mer info om detta hittar du längre ner i nyhetsbrevet.


Vi är jätteglada över att våra västgötaträffar har blivit så uppskattade och har haft en så god uppslutning. Dom sista gångerna har det faktiskt varit mellan 60 och 70 västgötaspetsar på plats med tillhörande 2-beningar. Givetvis hoppas vi på att det ska bli så denna gången med.

Både hundar och ägare brukar trivas i den avspända miljön. Man kan prova på de olika banorna eller bara umgås. Hela hundparken är tryggt inhägnad med stängsel så du kan ha din hund lös utan att behöva oroa dig för att den kommer ut på villovägar utanför området. Alla är välkomna med sina västgötar, ta med familj och bekanta och givetvis får även annan hund än västgöte som finns i familjen följa med. Löptikar får däremot hoppa över till nästkommande gång.

Dagen till ära är det fritt inträde i parken och det är ingen anmälningsplikt utan man kommer när man kan och går när man vill. Vill man vara med när det är som mest hundar på träffen bör man dock komma så tidigt som möjligt då de flesta kommer då. Matsäck tar man själv med sig, under dagen tänder vi grillarna och de som vill grilla har då möjlighet till att göra det.

För att så många som möjligt ska få möjligheten att komma uppskattar vi om ni delar med er av info:t om träffen till andra västgötaspetsägare som ni kommer i kontakt med. Vi skulle även uppskatta om alla uppfödare på ett eller annat sätt delar med sig av detta till sina valpköpare - ju fler som kommer desto roligare.

Man kan prova aktiviteterna i de olika banorna eller bara umgås.

Man blir hungrig av att umgås då är det gott med den egen medhavda fikat.

Vill du se fler bilder och läsa om en av våra träffar? Klicka här

Vad tycker besökarna? Läs här

Kontakt:

Isabel Lundstedt
0709-703 406www.kennelviking.se
isabel.lundstedt@kennelviking.se

Exteriörbeskrivning och ögonlysning


Om intresse finns anordnar Specialklubben för västgötaspets både exteriörbeskrivning och ögonlysning i samband med träffen. När det gäller dessa krävs det att man förhands-anmäler sitt intresse av att få sin hund exteriörbeskriven eller ögonlyst, eller varför inte passa på och få bägge sakerna gjorda på en och samma dag?


Inget medlemskap krävs för att få sin hund ögonlyst eller exteriörbeskriven.


Ögonlysning

Hunden ska vara runt 18 mån. eller äldre. När din hund ska ögonlysas måste den vara ID-märkt (öron- eller chipmärkt). Du skall ha med dig hundens stamtavla till ögonlysningen så att veterinären kan kontrollera märkningen. Ögonlysningen kommer att ske på Storegårds Veterinärpraktik som ligger på promenadavstånd (ca. 300 m) från hundparken.


Veterinär Eva Gustavsson ögonlyser från kl 11 och framåt. Eftersom hunden efter lysningen bli ljuskänslig i några timmar bör man inte utföra någon sorts träning som t.ex. agility och liknande efteråt, dock kan den fortfarande vara med på träffen.


Minst 20 hundar måste vara anmälda för att ögonlysningen ska bli av. Anmälan görs till Isabel Lundstedt på isabel.lundstedt@kennelviking.se eller 0709-703406. I anmälan skriver du: hundens namn, reg.-nummer, ägarens namn, adress, telefonnummer och e-post (om sådan finns).

Kostnad för ögonlysningen är 400 kr varav SKV betalar 100 kr.
Avgiften på 300 kr betalas in till SKV:s Postgiro 89 09 29-3 eller Bankgiro 5662-8316.
Märk betalningen med: Ögonlysning Lund, hundens namn och reg.-nummer samt ägarens namn. Inbetalad avgift återbetalas endast om ögonlysningen tvingas att ställa in eller inte blir av t.ex p.g.a. för få anmälningar.


Senaste anmälnings/inbetalningsdag: 14 september

OBS! Har din hund sedan tidigare fått diagnosen retinopati sponsras hela kostnaden av SKV och veterinären. Passa på och gör rasen en tjänst genom att dokumentera utvecklingen av ögonförändringen hos din hund!

Om nedärvd retinopati hos västgötaspets...
Läs om hur en ögonlysning går till...


Kontakt:

Isabel Lundstedt
0709-703 406


Exteriörbeskrivning

Hundar som ska exteriörbeskrivas ska ha fyllt 2 år. Anmälan skickas till beskrivningskom@vastgotaspets.se. I anmälan skriver du: hundens namn, reg.-nummer, ägarens namn, adress, telefonnummer och e-post (om sådan finns).


Kostnad för exteriörbeskrivning:

100 kr per hund för medlem i Specialklubben för västgötaspets
300 kr per hund för icke medlem i Specialklubben för västgötaspets

Betalning av avgift görs till SKV:s Postgiro 89 09 29-3 eller Bankgiro 5662-8316, efter anmälningsbekräftelse.

Märk betalningen med: Beskrivning Lund, hundens namn och reg.-nummer samt ägarens namn.


Senaste anmälnings/inbetalningsdag: 14 september


Frågor angående exteriörbeskrivningen hänvisas till Gunnel Alsterbrink.

Gunnel Alsterbrink
Beskrivarkommittén
Specialklubben för västgötaspets
Dångebo Klubbv.4
362 93 Tingsryd
Tel 0706-023 567


Varför bör jag exteriörbeskriva min hund?

Vi har sett hur vissa raser med tiden kraftigt ändrat utseende. Processen går smygande vilket gör att man inte märker förändringen utom när man jämför nytagna bilder med bilder på hundar från långt tillbaka.


Vissa förändringstendenser ser vi även på vår ras även om de inte slagit igenom på bredden – ännu. Det blir ju lätt så att det som premieras i utställningsringen är det som avlas på och så förloras den variation som vi har och ska ha inom rasen. Efter tillräckligt lång tid kommer de att se ut som karbonkopior av varandra. Det är tydligt skrivet att ”SKV anser att det är ytterst viktigt att förvalta alla rasens rastypiska attribut och inte förändra eller förädla den, varken exteriört eller mentalt.” För att i tid kunna observera tendenser till förändringar bör minst hälften, helst alla, västgötaspetsar exteriörbeskrivas.


Beskrivningar kan även hjälpa uppfödarna att hitta fler bra kombinationer än om man bara har utställningsresultat eller det man ser att gå efter. Det finns säkert ett betydande antal hundar av championkvalitet som aldrig kommer till en utställning eftersom ägaren inte är intresserad. Kan vi få de hundarna till beskrivning får vi både ett bättre instrument för att utvärdera avelsresultaten och följa utvecklingen inom rasen. Vi kan då i tid undvika att vissa avvikelser från standarden blir ”normala” t.ex. tandbortfall, mjuk päls, för djup bröstkorg/för korta ben och mycket annat.


Det är alltid lättare att stämma i bäcken än i ån – därför bör så många västgötaspetsar som möjligt beskrivas.


Storegårdsvägen 4, 237 91  Bjärred

Se karta...

 

Koordinater

WGS 84 (lat, lon):
N 55° 44.220', E 13° 6.744'

WGS 84 decimal (lat, lon):
55.73701, 13.11241

Klicka på loggan här ovanför för att läsa mer om Storegårds Hundpark.

Du får denna inbjudan eftersom du har anmält dig på vår mailinglista eller har deltagit i våra träffar sen innan.
Skulle du inte vilja ha vår inbjudan fler gånger, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!