Nyhetsbrev med senaste nytt från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Brev till sommaren

"Välkommen åter snälla sol, som jagat nordanvinden. Nu har du sovit sen i fjol och vaknat röd om kinden. Värm upp vår jord så växer råg och fyller bondens lada, värm sund och vik och vind och våg så får vi gå och bada....."

Nu är bästa tiden här för båtutflykt, trädgårdsbjudning, cykelsemester, fruntimmersfika, kräftskiva och släktkalas... allt underbart ligger framför oss just nu. Det är nu vi vill bjuda enkelt men hembakat och gott - jordgubbstårta, kakskorpor, vetelängd. Vi vill vara ute så mycket som möjligt så prova att kalljäsa. Några kakdegar svänger du ihop snabbt och lätt och stoppar i frysen. Eller baka supersnabbt, som scones och matmuffins och bjud på ett brittiskinspirerat trädgårds-afternoon tea! Att bjuda på hembakat hör sommaren till!

En riktigt glad, solig och god sommar!

önskar Birgit Nilsson Bergström

Hembakningsrådet 

Foto: Agneta Thorsén
Kanelbullar på kanelstång - bulldesignvinnare 2011, Foto: Stefan Edetoft

Kanelbullens dag 15 år!

2014 är ett märkesår för Kanelbullens dag. Den 4 oktober firar vi 15 års-jubileum och hoppas att ännu fler upptäcker glädjen i att baka bullar för att äta och för att bjuda andra på.

Årets Kanelbulledesigntävling har därför fått temat: Glädjen att bjuda andra.


Det behöver inte nödvändigtvis vara en stor bulle - men den ska se lite annorlunda ut än en vanlig snäcka.

Tävlingsregler:

1. Designa en generös kanelbulle på temat ovan.

2. Baka, fotografera, skriv ner hur du tänkt och gjort och skicka in till Hembakningsrådet senast 30 september.

3. En jury utser vinnarna och tillkännager resultatet lördagen den 4 oktober. En kategori för barn/ungdomar och en för kategori vuxna.

Priser

1:a pris - ett nytt bakningskit från Pyrex (3 bakformar och måttbägare), värdecheckar på bakingredienser

2:a och 3:e pris - muffinsbricka från Pyrex, värdecheckar på bakingredienser

Diplom och nydesignade bullformar till alla pristagare 

Läs mera här...

Kan sirap smaka lakrits?

Smaksätt bakverken med sirap som smakar lakrits, eller kola, eller...

Den nya Muscovadosirapen (som görs på sockerrör) har en tydlig ton av lakrits utan att vara stark. Passar fint i kolasnitt, bondkakor eller i knäckebrödet. Testa också några droppar i grillmarinaden - ger en kick till karrén eller varför inte i pulled pork?

Testa Dinkelsnitt med lakrits

Grön jäst

Har du sett att de blå och röda jästpaketen har fått en grön kompis i mejeridisken?

Nu finns KronJäst Ekologisk jäst i 50 g paket. Den färska jästen är producerad på ekologiska råvaror, KRAV-märkt och certifierad. Passar bäst till matbröd. Till sötare degar rekommenderas att man ökar jästiden.

Fairtrade - gör skillnad

Fairtrade/Rättvisemärkt garanterar att produkten är handlad i enlighet med internationella Fairtrade kriterier. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till bättre arbetsvillkor och tryggare sociala förhållanden för producenter och anställda i de fattigare delarna av världen.

Läs om sockrets smaknycklar här...

Brödinstitutet har undersökt skolornas brödvanor och gett ut en informationsskrift med resultaten - Bröd i skolan

Brödet är ju en viktig del i våra måltider, inte minst med tanke på mineraler, fibrer och fullkorn, men många unga hoppar över bröd till maten. Men i skolor där man lyfter fram brödet, kanske bakar själva och serverar flera sorter märker man att intresset för hela skolmåltiden ökar - dvs brödet ger bättre ätande!

Träffa Brödinstitutet i Almedalen, där man ger två seminarier måndag 30 juni.

Läs mera här...

Vi minns Bisse Grenert, Hembakningsrådets första projektledare som avled i maj, efter en tids sjukdom. 

1959 bildades Hembakningsrådet och Bisse Grenert var med från starten. Hon anställdes som projektledare som nyutexaminerad hushållslärare och fortsatte arbetet under dryga 30 år fram till 1993. i sin projektledarroll hann hon hålla många utbildningar och producera en mängd recept, böcker och foldrar varav flera fortfarande är aktuella. Som t ex de pedagogiska illustrerade recepthäftena för barn. 

Läs mera här...

Kanelbullar på små visitkort, som bankkort! 10 st i ett kuvert kostar 10 kronor. Bra att alltid ha receptet i plånboken! Beställ från vår webbshop.
Vita, sommarfräscha kanelbulleformar med guldigt tryck. Lite större för alla härliga sommarkalas.Beställ från vår webbshop
Enkel sommardessert - Bärfool med krossade skorpor eller mandelkakor
Söta Björnbärspajer

Förnya sommartårtan!

Många kaffegäster på ingång? Inga passande tårtfat?

Baka en låång tårta - lägg upp på en planka och gör entré med en sång. Jag lovar jubel och succé. 3-4 rulltårtor efter varann ger en  meterlång tårta. Vanlig rulltårta fylld med bär och grädde går bra eller baka några Pavlovor i långpanna - fyll med grädde och tärnad melon - garnera med massor av färska bär och blommor och blad. 

Det här receptet passar bra...

Skånes Matfestival i Brösarp


Den  näst sista helgen i maj, 23-25/5 var det värdspremiär för Skånes Matfestival i Brösarp. Hembakningsrådet och Brödinstitutet samarbetade om två spännande workshops - som vi kallade Bröd- och mackverkstad. 

Stämningen var på topp bland deltagarna som fick göra egen surdeg, baka matiga muffins och skapa härliga mellanmålsmackor - allt i ett högt tempo och i bästa samarbetsanda.

Matfestivalen innehöll många tillfällen att provsmaka och köpa hem läckerheter från många av Skånes duktiga mathantverkare. 

Titta på en film om festivalen här...

Läs mera här...

Tips för sommarbaket

Kalljäs bulldegen eller matbrödsdegen - sätt degen med kalla eller rumsvarma ingredienser. Plasta bunken och ställ in den i kylen. Där kan den stå och jäsa i lugn och ro under många timmar. Den jäser, men långsamt. Ta fram när du får tid (efter 1-2 dar) och fortsätt baka som vanligt. Eller så låter du de utbakade bullarna eller brödet jäsa på plåt i kylen. Försök att hålla dem fuktiga under plast (doppa i mjöl först så inte plasten fastnar) eller under en fuktig handduk.

Det går också bra att frysa in de utbakade, men ojästa bröden. Frys in på plåt eller bricka. Förpacka sedan i plastpåsar och förvara i frysen tills det är dags. Tina långsamt på plåtar, låt jäsa och grädda som vanligt.

Frys in kakdegen och baka ut strax innan det kommer fikagäster. Toppen att ha förberett i sommarstugan. Det doftar himmelskt när man gräddar bondkakor eller kanske skurna pepparkakor! De flesta mördegar o likn går utmärkt att frysa. Förpacka väl så håller de i 1-2 månader.

Sätt en surdeg - den gillar värme och kommer att växa sig stark och bubblig! Här finns receptet...

Sätt en knäckebrödsdeg, låt jäsa långsamt i kylen och kavla ut dan därpå. Tacksam syssla en mulen sommardag.
Bärkaka i långpanna
Frasiga franska frallor
Blåbärspaj - med marängig fyllning

You are receiving this newsletter since your are a customer or you have signed up on our newsletter. If you would like to unsubscribe, click here.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!