Nyhetsbrev nr 7 från Sveriges unga akademi, juni 2014. 
Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Tipsa en vän? Tipsa.


Anna Sjöström Douagi
Anna Sjöström Douagi Foto: Magnus Bergström

Sveriges unga akademi har nu uppnått sin fulla storlek med 40 ledamöter, vilken lyx! En akademi fylld av 40 kreativa, spännande, intressanta och fantastiska individer – varenda en. I min önskevärld skulle ledamöterna och andra forskare hänga på mina barns rum bredvid Cristiano Ronaldo, Justin Bieber och Beyonce. Tänk om våra barn och unga kunde se på forskning och vetenskap som något coolt och imponerande, som de kunde drömma om att få ägna sig åt, parallellt med önskan om att bli fotbollsproffs, programledare eller mediestjärna. Skulle inte det äga?! Efter att ha firat vår vetenskapliga beskyddare, Torsten Wiesels, 90-årsdag på anrika Rockefeller University i New York, med insikter om vad en individ kan göra för att föra utvecklingen framåt, inser jag att goda förebilder är viktigt. Till och med mycket viktigt! Sveriges unga akademi är full av förebilder för våra unga människor i Sverige. Vad är ett fotbollskort jämfört med ett akademikort?!  ”Byter du din professor i subatomär fysik mot min i filosofi?” Tänk om vi med Sveriges unga akademi kan bidra till att få några unga människor intresserade av forskning och vetenskap och kanske också vara med och påverka möjligheterna för unga forskare att etablera sig, ja då är vi också med och för utvecklingen framåt. Vi fortsätter med glädje vårt arbete genom att bland annat arrangera forskarskolan ”Forskarmöten” för gymnasieungdomar under sommaren, vi bjuder in de politiska partierna för att höra vilken forskningspolitik de går till val med i september och vi arrangerar ett seminarium om hur nya vetenskapliga ämnen föds i oktober. Men innan dess ses vi kanske i Köpenhamn på EuroScience Open Forum eller kanske i Almedalen? Kom ihåg att jag har många akademikort om du känner för att komplettera din samling!

Med hopp om en riktig skön sommar och att vi ses igen till hösten, om inte förr!

Anna Sjöström Douagi, VD


På gång

VALUTFRÅGNING DEN 5 SEPTEMBER

Vad vill regeringsalternativen med forskning och vetenskap inför valet 2014? Sveriges unga akademi bjuder in Alliansen och de rödgröna partierna till utfrågning den 5 september till Aula Magna, Stockholms universitet. Partierna från de båda sidorna utfrågas var för sig i två på varandra följande sessioner. Valutfrågningen och debatten liverapporteras och dokumenteras med streamad video, twitter och inbjudna medier.

Läs mer...

THE TORSTEN WIESEL MIDNIGHT SUN AWARD – FOR DISTINGUISHED ACHIEVEMENT IN PROMOTING SCIENCE

Den svenske medicinpristagaren och hjärnforskaren Torsten Wiesel fyllde jämnt den 3 juni. Med anledning av det lanserar nu Sveriges unga akademi The Torsten Wiesel Midnight Sun Award – For Distinguished Achievement in Promoting Science i samarbete med honom. Priset ska uppmärksamma extraordinära insatser som gjorts för att föra ut forskning i samhället. Som en gigant inom medicinsk forskning firades också Wiesel på en av Times Squares fasadskärmar i New York av Nasdaq på födelsedagen. 

 

Läs mer...

Aula Magna Foto: Erik Huss

Forskning för framtiden

FORSKNING FÖR FRAMTIDEN – Agendan för forskningspolitiken

Den 12 november bjuder Vetenskap & Allmänhet, Sveriges Unga Akademi och Naturvetarna in till en konferens om framtidens forskningspolitiska agenda på Rival i Stockholm. Tidigare politiker och beslutsfattare inom forskningspolitiken berättar om sitt arbete; företrädare för lärosäten, myndigheter, institut, företag och forskningsfinansiärer ger sin bild av vad forskningen behöver och vi får ta del av unga forskares vardag och utmaningar. Den nya politiska ledningen bjuds in för att presentera sin forskningspolitiska vision. 

Läs mer...


Hög tid att forskningsbasera debatten om skolan!

Med anledning av alarmerade resultat från PISA-undersökningen presenterades fyra forskningsbaserade utgångspunkter och tre förslag om skolan i Vetenskapsrådets tidning Curie den 19 maj. Det är hög tid att forskningsbasera utvecklingen av den svenska skolan uppmanar ledamöter ur Sveriges unga akademi.

Läs mer...


TVÄRVETENSKAPLIGT SEMINARIUM: FORSKNINGENS DYNAMIK

Hur uppstår och etableras nya vetenskapliga discipliner och områden? Sveriges unga akademi arrangerar ett tvärvetenskapligt seminarium, Forskningens dynamik, den 15 oktober i Stockholm. Forskningsområden och discipliner utvecklas över tid. Nya ämnen uppstår ur gamla, genom specialisering, i mötet mellan flera ämnen, eller med utgångspunkt i nya samhällsfenomen, tekniska möjligheter, upptäckter och behov. 

Läs mer...


Almedalen Foto: Robin Danehav/Flickr
Almedalen Foto: Robin Danehav/Flickr

Sveriges unga akademi i Almedalen

Akademin ser fram mot att delta på arrangemangen i Almedalen. Vi debatterar, nätverkar, samtalar med beslutsfattare och bevakar våra prioriterade frågor, till exempel: karriärvägar för unga forskare, internationellt utbyte inom forskning och vikten av att forskningsbasera skolans utveckling.

Är du på plats i Almedalen? Kontakta gärna oss för att stämma träff och diskutera idéer eller ställa frågor, eller bara för att mingla.

Läs mer...


Nya ledamöter 2014

Sveriges unga akademi expanderar

Sveriges unga akademi välkomnar stolt sju nya ledamöter. De representerar olika ämnesområden: från juridik, teknik och social förändring till astronomi och elementarpartikelfysik. Det bäddar för tvärvetenskapliga möten, ett av akademins signum.

Läs mer...


Akademimöte

Akademimöte

I april träffades Sveriges unga akademis ledamöter för akademimöte på internat, ett återkommande inslag i akademins verksamhet. Karin Markides, rektor och VD för Chalmers, och Jan Eric Sundgren, Stiftelsen för Sveriges unga akademis ordförande medverkade. Erik Lindahl berättade om sin forskning inom beräkningsbiofysik.

Läs mer...


Torsten Wiesel
13–15 augusti är det dags för nya Forskarmöten, Sveriges unga akademis sommarforskarskola för gymnasieungdomar.

Detta är det sjunde nyhetsbrevet från Sveriges unga akademi och du får det eftersom du valt att bli prenumerant eller för att vi tror att du kan vara intresserad av uppdateringar om akademins verksamhet. Nyhetsbreven kommer att sändas ut cirka fyra gånger per år och i breven kommer du att få information om Sveriges unga akademi och aktuella händelser som berör vår verksamhet.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Du kan lätt avsluta din prenumeration genom att klicka här


Läs mer om Sveriges unga akademi...

Sveigesungaakademi_logo

c/o Kungl. Vetenskapsakademien - Box 50005- SE- 104 05 Stockholm - + 46 (0) 8 673 95 00 

www.sverigesungaakademi.se   info@sverigesungaakademi.se

 Twitter: @Ungaakademin Facebook: Sveriges unga akademi

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!