Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 

 

 

NYHETSBREV 2/2010

 

 

    

Hej! 

Nu är sommaren snart  över och de flesta är tillbaka på arbetet, vi på fischer hoppas alla har haft upplyftande semestrar och att Ni har laddat batterierna ordentligt inför höstens äventyr.

Ett varmt välkommen till vår nya säljare, Daniel Petersson, han kommer ta hand om västra Sverige och är bosatt i Göteborg. Tidigare arbetade han på K-rauta i Partille och innan dess på Hornbach.  

Vid årsskiftet kommer Boverkets konstruktionsregler ersättas av eurokoder. Eurokoderna kommer att ersätta alla tidigare nationella dimensioneringsregler. Vill ni veta mer så finns en länk till höger som leder till den officiella hemsidan för eurokoder. Där finns all information samlad.

Detta nyhetsbrev kommer uteslutande att handla om ankarmassa, en produkt som har mycket hög hållfasthet för de gånger infästningen måste sitta fast extra bra.

   

fischer Ankarmassa

 

När du vill sätta fast något i lättbetong är den bästa lösningen att använda ankarmassa, den ger hög hållfasthet utan att skada det porösa materialet. Dessutom kan den användas nära kanter utan att skapa sprickor i materialet eftersom massan är expansionsfri. 

FIS VS är en 2-komponents styrenfri hybrid-ankarmassa av hög kvalitet som klarar stora belastningar i så gott som alla stenmaterial.

Vår hybridmassa är en blandning av vinylester och cement. Flera konkurrenter använder istället en blandning av polyester och cement, eftersom polyester suger åt sig fukt vilket försämrar utdragsvärdet betydligt bör dessa ankarmassor endast användas i murverk. Med fischers ankarmassa får du en produkt som klarar alla stenmaterial.

Ankarmassan har ETA godkännanden för två olika sättdjup per diameter. Det ger större flexibilitet vid montering. Behövs det något mindre utragsvärde kan man använda ett kortare sättdjup och ändå ha en godkänd infästning. Kortare sättdjup sparar värdefull tid och slitage på personal och verktyg.

Viktigt att tänka på vid användandet: Rengör borrhålet noggrant, borsta 2 ggr, blås 2 ggr, borsta 2 ggr och blås igen 2 ggr. Ligger det borrdamm eller annat skräp i borrhålet försämras utragsvärdet. 

När gängstången trycks in i borrhålet, vänta med att ta bort den massa som pyser upp tills den härdat, då går det att slå/knacka bort den med en hammare. På så sätt undviks att massan kletar in i gängorna och muttern går på enkelt.  

                       

 

I fischers sortiment för ankarmassa finns det olika tuber, den vanligaste är 300 ml tuben sedan finns även en 360 ml tub.

300 ml tuben fungerar i en vanlig skelettspruta och har CE godkännande. En öppnad tub har lika lång hållbarhet som en oöppnad, det enda du måste tänka på är att låta blandarröret sitta kvar efter användning och byta till ett nytt blandarrör nästa gång du ska använda tuben. Kontrollera innan du sätter på det nya röret så att allt ser bra ut. Tuben är väldigt smidig och du slipper invändiga påsar i hylsor, det är bara att sätta in tuben i pistolen, sätta på blandarröret och börja arbeta.

360 ml tuben har en egen pistol som är bättre anpassad för användning i låga temperaturer, en vanlig skelettpistol kan förstöras eftersom massan blir något hårdare vid lägre temperaturer. Den här pistolen går även att använda till vanlig silikontub. Det finns flera olika massor att välja på, två exempel:

FIS VS 360 S, har en något snabbare härdning och är den massa vi oftast säljer till proffsanvändare.

FIS VW 360 S, riktigt snabb härdning och fungerar även vintertid, den klarar ner till -15°C.     

  

Tillbehör till kemisk infästning

Invändigt gängad hylsa (FIS E):  För ingjutning i ankarmassa när man behöver en invändigt gängad metrisk anslutning i t.ex en porös vägg, finns i M6-M12.

 Perfohylsa elastisk (FIS H N) - För en formanpassad infästning i t.ex. hålsten.

  

Perfohylsa nylon (FIS H P)  - För en jämn spridning av ankarmassan i t.ex. hålsten. Ger grepp i alla stenens mellanväggar utan att fylla hela stenen med massa.

 

Plugg till ankarmassa (FIS E K) - Används med vanlig träskruv, t.ex. vid för stora hål och porösa väggar där vanlig plugg inte får fäste.

Konborr PBB, centreringshylsa PBZ - Borrar ett konformat hål för högsta möjliga utragsvärde i lättbetong tillsammans med centreringshylsan som håller kvar stången i centrerat läge under härdningen, kan användas ihop med t.ex. invändigt gängad stång och plugg för ankarmassa.

 

Gängad stång FIS A - För ingjutning i all slags ankarmassa, sedan monteras ämnet fast med medföljande mutter och bricka.

 

 

Tack för att du tog dig tid att läsa vårt nyhetsbrev, är det något du saknar, vill läsa mer om eller ändra på så tar vi tacksamt emot alla förslag och tips. Du når oss enklast på info@fischersverige.se.

    

Länklista:

Ankarmassa

Kemisk infästning 

Eurokoder (extern länk) 

fischer hemsida       

                                     

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 


Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!