Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

TIDSKRIFTSREVYN #8, 2014

Det ni nu ser på skärmen är det sista numret av Tidskriftsrevyn. Vi har gett ut åtta nummer under en period på ett och ett halvt år. Vi har skrivit över 50 notiser om 36 olika tidskrifter. De flesta av dessa omskrivs aldrig på tidningarnas kultursidor. För mig (oss) som tidskriftsmakare är respons, tillmälen och kritik livsnödvändigt. När teve, radio och dagspress minskar sin kulturbevakning är tidskrifterna det första som ryker. Det var därför vi skapade Tidskriftsrevyn. Vi ville ge er läsare en ny kanal där man kunde upptäcka nya tidskrifter, men framförallt fokusera på den goda essäistik och stilistik som där skapas. Nu finns det inte budget att fortsätta. Vi bakom tidskriftsrevyn vill tacka våra läsare, men framförallt skribenterna Agnes Arpi, Sanna Schiller, Bodil Malmsten och Qaisar Mahmood.

Olav Fumarola Unsgaard, projektledare.

Månadens skribent
Sanna Schiller

      Innehåll #8


  • MÅNADENS ARTIKEL
    Syrien, serien & striderna 

  • Matkriget i riksdagshuset

  • 45 minuter med Marianne Lindberg De Geer

  • Ett politiskt trolleri

  • Psykiatrin som straff
  • NYTT! Så skrattar du mindre hetero

MÅNADENS ARTIKEL

Syrien, serien & striderna

Glänta
2013/4
Omar al-Ghazzi

Vi ser tv-bilderna från krigets Syrien och det hugger till i magen. Striderna verkar aldrig få ett slut. I Glänta tecknar Medievetaren Omar al-Ghazzi historien om hur den populära tv-serien Bab al-hara blivit ett fenomen i arabisk och syrisk tv. Under många år har serien gett Syriens invånare fantasier om landet och nationen. När de politiska spelreglerna i Syrien omkullkastades i och med upproret mot regimen som inleddes i mars 2011, förvandlades scenerna i Bab al-hara till ett slagfält mellan anhängare till regimen och oppositionen. 

Fantasierna som serien skapar utgör nu starka vapen i händerna på männen med makt i inbördeskriget. 

Al-Ghazzi får oss att inse att tv:ns makt över våra liv är mäktig, även i fullt krig. 

Läs hela artikeln här. Observera att artikeln är från föregående nummer, Glänta i dagarna släppt det nya numret "Migration". 


Matkriget i riksdagshuset

Re:public
2014/31
Christopher Holmbäck 

2014 är the valår och alla har fått politiskt fnatt. Debatterna haglar över oss arma människor. Tröttheten över ännu ett politiskt utspel är massiv. Därför är det uppfriskande att läsa Christopher Holmbäcks text om matkriget i riksdagshuset. När många menar att alla partier rör sig mot mitten har Holmbäck hittat var de största striderna utkämpas, nämligen i restaurangrådet. I detta råd möts representanter från alla riksdagspartier fyra gånger om året. Re:public har begärt ut rådets protokoll och avslöjar politikernas innersta matbegär. Med ett häpet leende får vi reda på vilka strider och allianser den stora frågan om maten i riksdagshusets restaurang skapar. 

Läs artikeln här.


45 minuter med Marianne Lindberg De Geer

Cora

2014/36
Yvonne Ihmels

När jag intervjuade Marianne Lindberg De Geer i början av 2012 sa hon: ”Jag har gått genom halva livet utan att bråka, utan att engagera mig, eftersom jag kände mig uträknad, så jag har mycket ilska kvar, jag bråkar vidare.” 

Jag gillar henne. Hur kan man inte falla för en person som fortsätter kämpa på, trots år av trubbigt motstånd?
I tidskiften Coras nya serie 45 minuter är Marianne Lindberg De Geer först ut.
Yvonne Ihmels tecknar ett innehållsrikt porträtt av bråkstaken och den ständigt aktuella konstnären. 

Marianne Lindberg De Geer berättar att hon vill att konst ska skava, kännas. Något hon gång på gång lyckas med. 

Till artikeln om Marianne Linberg De Geer.


Ett politiskt trolleri

Socialpolitik
2014/1
Johan Frisk

I sitt reportage Ett politiskt trolleri Inte är du fattig! Du befinner dig i socialt utanförskap berättar Johan Frisk hur alliansregeringen 2010 bestämde sig för att avskaffa fattigdomen i Sverige. 

Idag, fyra år senare, har regeringen effektivt lyckats tvätta bort användandet av begreppet fattigdom och ersatt ordet med den snällare beskrivningen ”socialt utanförskap”. Vad nu det betyder. Detta under en tidsperiod när undersökningar från OECD visar att klyftorna mellan människor växer stadigt. De fattiga får mindre cash och de rika samlar pengar på hög. 

Berättelsen och regeringens strategi är både skrämmande och fascinerande. 

Läs hela artikeln


Psykiatrin som straff

Modern psykologi
2014/4
Ulrika Engström

Det är mycket Ryssland nu. Putin håller väst i ett grepp som han inte tänker tänja på i första taget. 

Under Sovjettiden dömdes regimkritiker till tvångsvård under tortyrliknande former på psykiatriska kliniker. När unionen upplöstes klubbades psykiatrireformer som fastslog att psykiatrin bara ska användas i medicinska syften. 

Det var då. Nu har psykiatrin åter igen börjat missbrukas för politisk makt. Pussy Riot-medlemmarna dömdes och diagnosticerades med personlighetsstörningar. Av Ulrika Engströms text framgår att psykiatriker i Ryssland riskerar att förlora sin licens eller karriär om de hävdar sitt professionella oberoende. Året är 2014. 

Till artikeln


NYTT!

Så skrattar du mindre hetero

Fyrahundrafemtio
2014/1
Marit Larsdotter

Jag applåderar varje ny tidskrift, eftersom det motbevisar snacket om att vi läser allt mindre och googlar att mer. Fyrahundrafemtio ”tar litteraturen på liv och död men med ett populärkulturellt perspektiv”. Tidningsmakarna vill ha en ren tidning med nyheter, intervjuer, reportage och samtal om de böcker som kommer ut de närmaste månaderna. I första numret intervjuas författaren Mian Lodalen som är aktuell med boken Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Lodalen är rakt på: ”Heterotjejer borde sluta skratta så förbannat. Sluta le med huvudet på sned”. 

Värt att tänka på. 

Läs artikeln och missa inte att Fyrahundrafemtio precis kom ut med sitt andra nummer. 


Tidskriftsrevyn är en del av Kulturchock som drivs av Nätverkstan. Projektet stöds av Statens Kulturråd.  


Kontakt Nätverkstan: 
info@kulturchock.nu

 

Kontakt:

tidskriftsrevyn@natverkstan.net

Tel: 070-9 20 46 33
 

Redaktion:

Agnes Arpi

Sanna Schiller


Projektledare:

Olav Fumarola Unsgaard


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!