Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

Nyhetsbrev juli, 2010

Mitt i sommaren och skördetiden har börjat! I vår trädgård är vinbären snart mogna. Vi har massor av vinbärsbuskar, både svarta, röda och vita. De röda är riktigt gamla, minst 50 år, och ger mängder av bär varje sommar. En riktig favoritdryck, särskilt när det är varmt ute, är en röda vinbärsdricka som jag har delat med mig receptet av förut. Men det är väl värt att pröva!

Röda vinbärsdricka (ca en liter)
2 liter röda vinbär
1,5 tsk citronsyra
0,5 liter kokt vatten
6 dl råsocker till varje liter avrunnen saft

Rensa och skölj bären. Krossa dem i matberedare eller för hand. Blanda massan med citronsyra och häll på det kokheta vattnet. Täck över och låt stå på sval plats i ett dygn. Rör om några gånger under tiden. Häll upp i en silställning och låt självrinna i ca 30 minuter. Mät saften och rör ner sockret. Fortsätt att röra till sockret smält. Fyll upp på rena kalla flaskor och förvara i kylen. Späd drycken ungefär som saft och servera med isbitar! Hållbar i kylen ca 1 vecka.

Att safta och sylta är något som liksom hör till sommaren tycker jag. Själv har jag alltid kokat saft i gryta. Men förra året upptäckte jag Saft-Majan! Det var en mycket trevlig bekantskap. Om du har tur hittar du en billigt på loppis i sommar. Och sedan är det jättenkelt. I med vatten, bär och socker och så kommer det ut färdig saft ur slangen en stund senare. Enklare kan det inte bli! Jag ställde mig utomhus. En enkel kokplatta på trädgårdsbordet och sedan gjorde jag saft som aldrig förr! Och kunde spilla hur mycket som helst utan att det gjorde något. Recept finns det en hel del på nätet, bara att kika runt. Hittar du inga, så skicka ett mail till mig - pernilla@hemkansla.se, så skickar jag.

Ett litet tips för att få det lite extra fint i skafferiet eller matkällaren är att spraymåla locken till burkarna i samma färg. Har alla locken samma färg gör det inte så mycket om burkarna är olika. Det kommer att se snyggt och prydligt ut ändå!

Har du ingen matkällare eller annan plats att förvara saften så går det ju alldeles utmärkt att frysa och tömma över i en fin flaska när den har tinat! Och det går ju också att tömma över "köpesaften" eller sylten i lite finare flaskor och burkar!

Behöver du nya burkar och flaskor finns det fina i butiken, både nyheter och gamla favoriter, så titta gärna in. Du hittar dem under Kök & dukning. 

Ha en fortsatt trevlig sommar! 

Pernilla

PS. Nätbutiken fylls på med nyheter så fort jag hinner med. Titta in ofta så att du inte missar något! /DS

 

Du har väl inte missat:

I butiken har vi de här  härliga receptböckerna. I dem hittar du recept från fem generationer samlade. -Allt från saft och sylt till tårtor. Dessutom en hel del gamla husmorstips. Finns i kategorin Kök & dukning.

Förvaringsboxen Home Sweet Home finns åter i lager! Titta in under Boxar & korgar. 

Flaskhållare i rostigt för fyra flaskor. Finns i nästbutiken under Kök & dukning.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!