Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen!

Till maj månads nyhetsbrev för samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommun. Några av månadens nyheter:

Ohlssons är ny entreprenör hos NSR

Enskilt avlopp - ingen skitfråga


Enskilt avlopp – ingen skitfråga

Otillräcklig rening av avloppsvatten från enskilda avlopp bidrar till övergödning av våra vattendrag, sjöar och kustvatten. Det innebär också en risk för smitta om dricksvatten eller badvatten förorenas. I Åstorps kommun finns cirka 450 enskilda avlopp. Större delen av dem är i behov av åtgärder visar en inventering som kommunen har gjort.

Som ägare till en fastighet med enskilt avlopp är du ansvarig för att din anläggning fungerar som den ska och inte släpper ut dåligt renat avloppsvatten. Kravet är reglerat i miljöbalken och gäller både permanent- och fritidsboende. Sedan en tid tillbaka pågår en översyn av alla enskilda avlopp i Åstorps kommun.

– Precis som med så mycket annat finns ett ”bäst-före-datum” även för avloppsanläggningar. Livslängden för infiltrationsbäddar är till exempel cirka 20 år. Sedan är det dags för förbättringsåtgärder, säger Edward Granville-Self, miljöinspektör i Åstorps kommun.

Dessutom har statens krav på avlopp ändrats. Tidigare styrdes kraven av vilka tekniska lösningar som krävdes. För att skydda människors hälsa och miljön är det idag anläggningens reningseffekt, istället för dess konstruktion, som sätts i fokus.

– De fastighetsägare som inventeringen visar har bristfälliga avlopp kommer att få ett krav på sig som innebär att avloppsanläggningen ska förbättras och vara färdigställd inom två år, säger Edward Granville-Self.

Flera fastigheter kan dela anläggning

En fungerande lösning som klarar reningskraven kostar från cirka 100 000 kronor. Att kunna fastställa att anläggningen verkligen uppfyller kraven är viktigt. Därför ska möjlighet att ta prov på utgående vatten finnas, till exempel i form av en provtagningsbrunn. Det är möjligt att flera fastigheter kan anslutas till samma avloppsanläggning, då kan man dela på kostnaden.

– Den här typen av åtgärder kan omfattas av ROT-avdraget, kontakta Skatteverket om ni har funderingar om ert arbete, tipsar Edward Granville-Self.

FAKTA

  • Enligt Havs- och vattenmyndigheten finns det i dag cirka 700 000 enskilda avloppsanläggningar i Sverige. Dessa bidrar med lika mycket övergödande ämnen som samtliga större reningsverk, som nyttjas av åtta miljoner personer, gör tillsammans. Läs mer här >>
  • Tänk på att alltid kontakta miljökontoret i god tid innan några åtgärder vidtas eftersom en ny avloppsanläggning, alternativt en ombyggnation av den befintliga, är tillstånds- eller anmälningspliktig.

Vill du veta mer om enskilt avlopp? Besök:
Åstorps kommuns hemsidaAvloppsguiden


Ny entreprenör för renhållning

NSR, som sköter renhållningen i Åstorps kommun, har anlitat en ny entreprenör för att samla in avfall. Skiftet av entreprenör från SITA till Ohlssons genomfördes den 1 maj 2014 och innebär förändrade hämtningsdagarna för många hushåll.

Ohlssons har gått ut med information till hushållen om vilka dagar som gäller för tömning av sopkärlen. Tyvärr har informationen inte varit tillräckligt tydlig och i vissa fall även felaktig. Resultatet har blivit att många kunder har ringt NSR för att få ett förtydligande. NSRs kundservice har förstärkts och jobbar intensivt med att besvara frågorna.

Ohlssons kommer att göra ett nytt utskick till de kunder som har fått felaktig information.

Kvalitetskontroll av kärlen

En kvalitetskontroll av kärlen kommer att göras under den närmsta tiden med ny uppmärkning av de olika kärlen och nya adressetiketter. Alla kunder ombeds därför låta kärlen stå tillgängliga under hela maj månad. Det räcker att kärlen står väl synliga så att den som ska kontrollera kärlen lätt kan se och komma åt dem.

Vill du veta mer? Kontakta:

NSR kundservice

Tel. 042- 400 13 40
kundservice@nsr.se

www.nsr.se


Hitta ditt drömboende i Familjen Helsingborg

Familjen Helsingborg är ett samarbete för att öka antalet företagsetableringar, turister och boende i vår region. Nu lanseras en ny ingång på Familjen Helsingborgs gemensamma webbplats för alla som vill flytta till Familjen Helsingborg.

Ingången heter Living och dess övergripande syfte är att visa hur det är att bo och leva i Familjen Helsingborg med stor variation av bostadsmiljöer och boendekvaliteter. Webben ger även besökaren information och inspiration om vårt utbud av skola och utbildning, karriärmöjligheter, pendling samt fritidsaktiviteter.

Living har tagits fram i samverkan mellan kommunerna i Familjen Helsingborg och har som övergripande mål att aktivt verka för ökad inflyttning och bostadsbyggande i vår region. Varje kommuns tätorter beskrivs med texter, bilder, kartor, korta fakta samt länkar för att kunna bygga, hyra och köpa boende. Living blir därmed en plattform för kommunerna att visa upp sina kvaliteter och stärker även de mindre orternas möjligheter att marknadsföra sig som attraktiva boendemiljöer.

 - Med Living får vi den sista pusselbiten på plats som visar vad Familjen Helsingborg har att erbjuda. Nu kan vi tillhandahålla all tänkbar information till företag, besökare och invånare som verkar, besöker eller bor i vår fantastiska region, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. 

Det som gör Living ensam i sitt slag är sökfunktionen ”Hitta ditt drömboende”, som tillhandahåller detaljerad information om ett 50-tal boendeorter i Familjen Helsingborg. Besökaren kan välja bland ett antal kategorier för att få förslag på passande boendeorter som matchar personliga behov och preferenser. Det finns idag ingen annan aktör i eller utanför Skåne som kan erbjuda ett jämförbart verktyg.

För att få mer information och för att hitta just ditt drömboende gå in på  www.familjenhelsingborg.se/living


Överklagandet av detaljplanen för Safirvägen i Hyllinge

Överklagandet av detaljplanen för Safirvägen i Hyllinge handläggs av Rättsenheten på Länsstyrelsen i Skåne. Uppdateringar i handläggningen av överklagandet kan fås i Länsstyrelsens diarium. Välj "Länsstyrelsen i Skåne län" under "diarium" och fyll i ärendets diarienummer, som är: 9839-2014, under "diarienummer".


Om nyhetsbrevet

Detta är samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommuns nyhetsbrev. Vår förhoppning är att nyhetsbrevet ska visa vad som är aktuellt på enheten just nu.

Samhällsbyggnadsenheten består av tre ben; plan- och byggkontoret, miljökontoret och tekniska kontoret. Nyhetsbrevet tar upp nyheter från alla tre kontorens verksamheter samt nyheter från NSVA och NSR som berör Åstorp.

Frågor? Kontakta: Johanna Perlau tel. 042-640 60 eller Sofie Johansson
tel. 042-640 62

Samhällsbyggnadsenheten Åstorps kommun 2014-05-16

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!