Första elektronerna igång på MAX IV

If you are unable to see this message, click here to view. 

Första elektronerna igång på MAX IV

Nu har linjäracceleratorgruppen skruvat upp temperaturen på katoden som producerar elektronerna i kanonen. Allt fungerade precis som det skulle och ut kom 10 efterlängtade elektronpulser per sekund.

– Det var jättekul att se att allt funkade som det skulle, och det var så klart ett stort steg att producera MAX IV-anläggningens allra första elektronpulser. Vi skålade i mousserande dryck från ICA, berättar en mycket glad och nöjd Sara Thorin, projektledare för linjäracceleratorn.

Förberedelserna för att dra igång elektronkanonen på MAX IV har pågått drygt ett halvår och engagerat många forskare och tekniker ansvariga för bland annat elektronkanon-utveckling, radiofrekvens (RF) samt säkerhet och kontrollsystem.

– Nu när vi sett att själva elektronkanonen fungerar som den ska är det dags att ställa in alla magneter, RF-komponenter, diagnostik och övriga system så att vi kan forma till och transportera elektronpulserna så som vi vill när de ska vidare och producera ljus. Processen börjar i elektronkanon-området och sedan fortsätter vi längs hela linjäracceleratorn tills allt är linjerat och justerat och vi kan låta elektronerna skickas in i lagringsringarna eller i short pulse facilityn (SPF), avslutar Sara Thorin.

Arbetet på anläggningen följer tidsplanen och leveransen av många av de viktaste komponenterna, som magneter, vakuumkamrar och RF-kaviteter pågår för fullt. Den stora lagringsringen beräknas vara installerad i juli 2015 och den lilla lagringsringen i januari 2016. Driftsättning av den stora ringen är beräknad att starta under det andra halvåret 2015 och invigningen av anläggningen sker den 21 juni 2016, den ljusaste dagen på året för att inviga det skarpaste ljuset i världen.

Short pulse facility: en anläggning som använder elektronpulserna direkt från linjäracceleratorn (linac) för att skapa ljus. I linacen justeras elektronpulsen så att den blir riktigt kort i tiden och genom att skapa röntgenljus direkt från linacelektronerna blir själva röntgenpulsen lika kort som elektronpulsen. Med hjälp av denna teknik kan man undersöka förlopp i material som sker ytterst snabbt t.ex. kemiska reaktioner.

Sara Thorin, projektledare linjäraccelerator, +46 708 32 33 95

Dionis Kumbaro, projektledare elektronkanoner +46 701 44 87 78

Read the press release in English here.



Unsubscribe from this newsletter here

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!