Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!

Kryddträdgården

Vi behöver bli några fler i kryddträdgården. Inga förkunskaper behövs! Vi jobbar oftast lördag eftermiddag eller onsdag kväll i två  timmar och fikar sedan gratis på caféet som "belöning." Ring Inger 0722-282328 om du vill hjälpa till.
 

Bilden visar anläggandet av den nya komposten av naturmaterial


Ny bok om Södra Skärgåden

Styrsösonen Christer Carlsson har givit ut en intressant bok om sin släkting Albertina Andreasson Öst Fletcher som levde 1839 - 1927. På ett personligt och klurigt sätt sätter Christer historiska fakta in i en fiktiv händelsekedja. Historien börjar redan 1807

där Albertinas mamma berättar om en färd i kontinentalblockadens förhållanden.
Vi får sedan följa Albertina och släktingarna på deras öden och äventyr på bl a Vargö och Känsö. Rekommenderas!


Ny krögare på Isbolaget

Det gamla ishuset på Donsö har fått en ny krögare. Det är Lise-Lotte Steen och Yngves livs som tagit över. Man planerar att ha öppet alla dagar med café kl 11-17 och dagens husmansrätt från kl 11:30-14. Man kan ordna för bröllop och har andra evenemang.  Se hemsidan!
Kökschef är Sandra Nord, som också bor på Donsö.
 
Sandra (t v) och Lise-Lotte bjuder här köttgrotta med en härlig gräddsås.


Mer öppet på Hembygdsmuseet

Vi planerar att ha öppet vårt fina museum i Vikings backe på Styrsö lite mer i sommar. Från 24 juni till 7 augusti har vi tänkt att ha bemanning kl 11:00 till 14:00 på tisdag och torsdag för att visa upp och berätta om samlingarna för intresserade. Vi behöver

fler vakthavande och om du känner för att informera de besökande så är du välkommen att anmäla dig till Marinette på telefon 0700-99 27 02. Vi skall också försöka ha öppet på Skärgårdsdagarna 7-8 juni. Välkommen som museiguide!

 


Månadens bruksföremål
är ett glättningsverktyg. Det är ca 11 cm långt och snidat av ben. Innan manglar kom i bruk slätströk man linnevaror genom glättning med slätpolerade glättstenar (gnidstenar)


av glas eller sten, försedda med skaft och här har vi alltså en i ben. Linnet lades på en bräda överdragen med läder. Metoden att glätta linne och i synnerhet spetsar tillämpades långt in på 1800-talet.


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!