Senaste nytt om vad som är på gång inom AB Edward Blom & Co. Redaktör: Gunilla Kinn Blom

Om du har problem att läsa nyhetsbrevet, använd webbläsaren.

"Allting gott” jorden runt

I höstas blev Edwards kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” utsedd till ”Årets överdådare” av Måltidsakademien – ett mycket hedersamt pris.

Men snart tävlar kokboken även på internationell nivå!

Den 21 maj avgörs i Peking tävlingen ”World Gourmand Awards” i samband med världens största kokboksmässa. ”Allting gott...” tävlar i klassen ”Entertaining”. Läs gärna mer om detta på vår hemsida – och håll tummarna den 21:a! Vi är förstås på plats, tillsammans med vår förläggare Johanna Kullman från Norstedts.

Inte nog med det! Vi kan dessutom med inte så lite stolthet berätta att kokboken just nu översätts till engelska, och i höst ges ut av Skyhorse Publishing i New York. Titeln blir ”Life is a Banquet; A Food Lover's Treasury of Recipes, History, Tradition, and Feasts”.

Dessutom kommer ”Allting gott...” under året att dyka upp i Brasilien, närmare bestämt på en kokboksutställning i bokhandeln Livraria Mundo Gourmet i Sao Paolo.

Den moderna matens historia

Matens och dryckens historia i Sverige från 1969 till 2014 på 15 minuter! Är det möjligt? Ja, om man heter Edward Blom går det till och med att berätta mycket underhållande om svenskarnas mat- och dryckesvanor även på den relativt korta tiden. Nyligen uppträdde han på jubileumsfesten för DLF (Dagligleverantörernas förbund) på Berns i Stockholm, och det var just 1969 organisationen bildades.

1960-talets pizzor, 1970-talets pulvermat och 1980-talets café au lait-kampanjer uppmärksammades – men även nutida företeelser som grönsakssyrning, kändiskockkulten och Instagramfotografier på restaurangrätter. Det blev många igenkännande skratt från gästerna – som tidigare under dagen fått lyssna till bland andra Fredrik Skavlan, och senare fick höra Gyllene Tider spela på Berns scen (gruppens första företagsspelning någonsin!).

En lista över de föredrag Edward har på sin repertoar finns här. Han kan även, i mån av tid, specialskriva och skräddarsy ett ämne på beställning.

OBS! Eftersom Edward i år har fullt upp med bokprojekt, TV-inspelningar, utlandsresor och diverse annat tvingas han dock vara synnerligen restriktiv med föredrag och andra scenframträdanden, och har bara möjlighet att åta sig några enstaka sådana. Särskilt selektiv är han med uppdrag som kräver resor från hemorten, det vill säga Stockholm. Mer information: blom@kinn.se (Gunilla Kinn Blom).


Edward får egen YouTube-kanal

Räkmackans historia, berättad av Edward Blom, är sedan länge något av en modern klassiker på YouTube. Nu får Edward en helt egen kanal med inriktning på mat och dryck på YouTube, genom Splaynätverket! Här kommer gamla klipp att samsas med helt nyinspelade videofilmer. Kanalen är en del av en större satsning, Food Club, som har premiär den 13 maj. Håll utkik efter mer information på Edwards blogg och Facebooksida, där vi kommer att länka till kanalen.

I Rikssalen på Gripsholm

I februari höll Edward Blom föredrag för allmänheten på Gripsholms slott, i den pampiga Rikssalen där han omgavs av kungaporträtt och omsusades av historiens vingslag.

Föredraget ingick i ”Slottet som historisk scen”serien och handlade om brännvinsbordets och smörgåsbordets historia. Efteråt kunde de som ville även inta en fantastisk ”brännvinstallrik” i Kronköket på slottet, komponerad av krögaren Fredrik Åström på Gripsholms värdshus.

Foto: Hans Thorwid

Debut som streckarskribent

”Matnyttig historia kryddad med anekdoter” – så löd rubriken på Edward Bloms första understreckare, som publicerades av Svenska Dagbladets kulturredaktion den 13 april. Texten uppmärksammade Jenny Dambergs nyutkomna bok om svensk matkultur, ”Nu äter vi”, men även läget för svensk matforskning i allmänhet. 

”Till skillnad från så många inom mathistorien faller Damberg inte för att låta en god historia gå före fakta – trots att boken är sprängfylld av roliga anekdoter” löd Edwards omdöme. Läs understreckaren här!

Här har ni Edwards kylskåp!

Tisdagen den 6 maj klockan 21–22 är vi – Edward Blom och Gunilla Kinn Blom – samt våra vänner Martin och Elisabet Melin, med i den populära hemma hos-serien Här är ditt kylskåp, med Pia Johansson som programledare och Erik Fröderberg som gästkock. Programmet sänds i TV8. Missa inte det!

Nyhetsbrev 2014:1

För andra gången sänder vi ut Edward Bloms nyhetsbrev, denna gång till en betydligt större krets än det första som vi sände ut i fjol.

Nyhetsbrevet skickas till kunder och andra som intresserar sig för Edwards verksamhet, med ojämna mellanrum.


Ny hemsida

Kajsa och Matthieu Hartig på Blenda Bildproduktion i Uppsala håller för närvarande på med en rejäl uppgradering av vår hemsida. Kolla in den här!

Mer Edward i medierna

Här är några av de program Edward Blom figurerat i nyligen:

• Den 17 april berättade Edward om påskmat och påsktraditioner i M V H/SVT:s webb.

• Den 19 april gjorde han dito i TV4 Nyhetsmorgon.

• Den 24 april var han gästdomare när Köksmästarna lagade husmanskost i Kanal 5.

• Den 27 april dök han upp som gäst i programmet Partaj, även det i Kanal 5. (Här mötte Edward bland andra sin lösmageförsedde imitatör Johan Petersson. If you can’t beat them, join them!)

Tio rätter ur Allting gott

Missa inte den fullkomligt fantastiska berättelsen om den ”Edward Blom”-middag som Eva Kristofersson och hennes glada vänner i Sundsvall ordnade nyligen!

Laga Edwards goda anka

Har du provat att laga Anka Edward Blom? Det är en av de allra godaste och mest edwardianska rätterna ur ”Allting gott och alldeles för mycket”! Har du inte kokboken finns receptet här.


Köp ”Allting gott och alldeles för mycket”!

”Även om boken givetvis är avsedd att stå i köket och användas flitigt som kokbok och som inspiration för att pigga upp måltider till vardags och till fest kan man med fördel läsa boken som en kulturhistoriebok. Det blir ju bara bättre av att man sedan får reda på hur man faktiskt gör rätterna!”

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

”Allting gott...” finns att köpa i välsorterade boklådor, samt hos Bokus och AdLibris.

AB Edward Blom & Co, Valhallavägen 47; 114 22 Stockholm, Sweden. www.edwardblom.se

Detta är Edward Bloms nyhetsbrev. Du får det för att vi tror att du är intresserad av vad Edward har på gång. Vill du inte få fler utskick, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!