Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 


Gödselgasstödet kan öppnas i höst

Regeringen har nu skickat förslaget till gödselgasstöd för biogasproducenter till EU-kommissionen. Om stödet blir godkänt kan Jordbruksverket öppna för ansökningar till hösten 2014. Budget är satt till 240 Mkr. Jordbruksverket har jobbat utifrån tre stödperioder: 2014-2017, 2018-2020, 2021-2023. Har man beviljats stöd för en period har man förtur in i nästa period under förutsättning att man uppfyller villkoren.

Målet med stödet är att ersätta biogasproducenter för den dubbla miljönytta som de bidrar med när de framställer biogas från gödsel. Den dubbla miljönyttan är att både användningen av fossilt bränsle och utsläppen av metan från gödsel minskar. Inriktningen är att stödet ska gälla i hela landet och att det ger 20 öre per kWh till alla producenter av gödselbaserad biogas upp till ett takbelopp. Takbeloppet kommer vara dubbelt så högt för rågas som ska uppgraderas till fordonsgas. Följ arbetet med gödselgasstödet här.

EU satsar på distributionen av förnybara bränslen
EU-parlamentet har godkänt nya regler för uppbyggnad av tankställen för alternativa bränslen i hela Europa. Tankställen ska få gemensamma standarders för utförande och användning. De incitament som har funnits hittills har varken varit tillräckliga eller koordinerade. Det nya direktivet innebär att medlemsländerna måste se till så att det finns infrastruktur för el, vätgas och fordonsgas. Kommissionen förväntas anta reglerna i år. Läs mer här.

Scania säljer gasbilar till i Italien
Scania tog hem en order om 100 gasdrivna sopbilar till Amsa. S.p.A. i Milano. Ordern omfattar både fordon och service. Den totala affären består av 100 dieselbilar och 100 gasbilar. Bilar uppfyller kraven för Euro 6. Läs mer här.



 

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 4 2014

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om implementeringen av den regionala strategin och handlingsplanen för biogas till fordon i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Invigning av More Biogas biogasanläggning med tankställe
Den 3 maj 2013 togs ett historiskt spadtag för en större andel biogas i sydöstra Sverige. Då startade byggnationen av More Biogas i Smålands nya anläggning som ska leverera upp till 23 GWh fordonsgas med start sommaren 2014. Exakt ett år efter byggstart, den 2 maj, invigs nu anläggningen med tankställe. Lördagen den 3 maj är det öppet hus för allmänheten med diverse aktiviteter såsom visning av anläggningen och uppvisning av Sveriges snabbaste biogas jeep. Bilfirmor visar upp gasbilar och Kalmar Lantmän/Valtra visar en biogastraktor m.m.

Tillståndsprocess biogas
Ökade satsningar på biogas är en viktig del i framtidens hållbara samhälle. Ett känt hinder för att få till nya biogasanläggningar är krångliga, dyra och långdragna tillståndsprocesser. Nu ska ett nytt vägledande dokument, framtaget i dialog mellan bransch och myndigheter, underlätta miljöprövningen av biogasanläggningar. 

Sedan hösten 2012 har samverkansorganisationen Biogas Öst samlat bransch och myndigheter i ett gemensamt projekt kallat ”Tillståndsprocess Biogas”. Biogas Sydost ansvarade för de sydöstra delarna av Sverige i detta projekt, och anordnade en workshop i Alvesta i januari 2013. ”Vår ambition har varit att underlätta miljöprövningen av nya biogasanläggningar – utan att göra anspråk på att förändra några lagar eller regler. Den mänskliga faktorn är större än man tror i dessa processer. Därför har vi enbart jobbat med att finna lösningar som underlättar tillståndsprocessen genom erfarenhetsutbyte och samtal mellan prövningsmyndigheter och de aktörer som är involverade i ansökningsprocessen”, berättar Beatrice Torgnyson Klemme, VD på Biogas Öst. Den första officiella remissversionen av dokumentet ligger nu på förstasidan på www.biogassydost.se.

Projektet Bio-methane Regions är avslutat
EU-projektet Bio-methane Regions, som har stått för en stor del av finansieringen av Biogas Sydost verksamhet tar slut den 30 april 2014. Detta innebär bl.a. att Biogas Sydosts nyhetsbrev inte kommer lika tätt i fortsättningen. Fokus ligger nu på medlemsmöten samt att hitta fortsatt finansiering till arbetet med implementering av handlingsplanen både nationellt, regionalt och från EU. Vi kommer även i fortsättningen att hålla hemsidan uppdaterad så gå gärna in på www.biogassydost.se för att se vad som händer inom biogasområdet i regionen och omvärlden. Under fliken Bio-methane Regions\Informationsmaterial finns alla de rapporter som har tagits fram under projektets gång och som handlar om allt ifrån grundläggande kunskaper om biogas till behandling av rötrest och övervakning av produktionsprocesser. De allra flesta rapporterna finns på svenska. 

Medlemmar i Bio-methane Regions projektet i Gödöllö, i Ungern.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.