Hej! Vi skickar detta nyhetsbrev till dig för att du har visat intresse för vårt arbete. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Mentalt självmål?

”Mia Törnblom som mental tränare åt damlandlaget. Pia Sundhages vetenskapliga omdöme är fläckfritt...väntar bara på att Bosse bildoktor går in som läkare, Robinson Robban som scout och Runar som massör”

- Magnus Lindwall, docent på Göteborgs universtitet inom idrottspsykologi, facebook, angående valet av Mia Törnblom till svenska damlandslaget.

Magnus skrev även ett mail som han skickade ut till sportjournalister och mediadrevet var igång!

Tidningen Offside ”Mentalt självmål av Sunhage” 

Aftonbladet ”Nya landslagsledare sågas av forskare” 

Sundhage replikerar kritiken i en intervju för expressen där hon förklarar att Mia inte är anlitat som mental tränare utan som inspiratör. 

 

Irriterande! Härligt! Bra!

Känslorna under den här debatten har varierat. Men det känns otroligt bra att det idrottspsykologiska fältet med Magnus Lindwall i spetsen har reagerat. För att arbeta med mental träning, den mentala biten eller idrottspsykologisk rådgivning ska man ha en utbildning inom området. Liknelsen kan göras mot att anställa en läkare till laget som inte är utbildad. Knasigt va!?

Men varför verkar det för vissa inte vara knasigt att slänga sig med begreppen inom det mentala?

Två förklaringar kan vara att området är färskare och otydligare. Den här diskussionen kan göras lång men vi väljer att avrunda här och nöjer oss med att konstatera:

-       Bra att media uppmärksammar det här. Att det idrottspsykologiska fältet visar sig!

När du/ni anlitar någon inom psykologi. Våga ifrågasätt deras metod. Vi förstår att ni inte kan alla metoder inom området och framförallt inte vilka som är bra eller inte. Men om ett företag eller en person baserar sin kunskap enbart på erfarenhet och utan att ha reflekterat över den bristande kunskapen. Anlita inte dom. Bland annat för att det inte räcker med enbart egen erfarenhet men framförallt för att de själva inte verkar inse att så är fallet. Någon som arbetar inom psykologin med god utbildning, som har vetskap om sina brister och som till och med har ett nätverk som kompleterar deras kunskapsluckor, det är bra!  

Föreställningstips

Ett sätt du kan förbättra din mentala träning på är att skriva dina egna övningar. 

I de absolut flesta fallen lönar det sig att först skriva ned dem. Sedan kan du utveckla och modifiera dem när du föreställer dig "in action" och sjävklart kan du spontant hitta på nya. Men genom att först skriva ned får du en bättre översikt över och du kan planera dem bättre.

Om du inte har gjort detta är det lätt hänt att du använder dig av föreställningar som inte är optimala, de kanske är bra men det är mycket möjligt att de skulle kunna vara bättre. Genom att skriva ned och planera dem är chansen större att du inkluderar de mest optimala sinnesupplevelserna och känslorna i, att du föreställer dig saker i bättre ordning och att du föreställer dig rätt saker som har bäst effekt.

Öppna aktiviteter

Anmälan görs via mail: mikael@imaginethat.se 

 

Frukostseminarier:

Vart?

Stora Nygatan 33, Stockholm

När?

Frukosten serveras från 07:30. Seminariet pågår från 08:00-09:00

Kostnad?

150 kr kontant eller 150 exkl moms vid faktura. 

Du kommer även kunna köpa Träna tanken - en bok om mentala föreställningar i idrotten till ett rabatterat pris! 

Kommande datum:

8 maj 

 

Kvällsföreläsning:

Vart?

Stora Nygatan 33, Stockholm

När?

18:00-20:00 inklusive enklare fika

Kostnad (inkl boken "Träna tanken")?

300 kontant eller 300  exkl moms vid faktura. 

Kommande datum för hösten 2014 kommer! 

Nyheter

Ny omgång av KBT utbildning inriktning elitidrott

Till hösten startar den tredje omgången av grundutbildningen inom KBT med inriktning elitidrott. 

Rekommenderas och går att söka här!

Träna tanken inom näringslivet

Det är titeln på vår nyutgivna guide. 

Läs mer om den här! 

Fredrik presenterar forskning i Bryssel

Fredrik ska den 15-16 maj presentera forskning inom mentala föreställningar på en konferens i  Bryssel.Fokus under konferensen är just på forskning inom mentala föreställningar och observationsforskning. Här kan du läsa mer om konferensen. 

Läs Fredriks senaste blogg på Nosugaradded

Nu är Nosugaradded öppnad igen. Läs Fredrik Weibulls senaste blogginlägg: "Förändring"

Bloggen

Bloggen som vi driver heter www.idrottspsykologi.info.  I bloggen presenteras information om psykologi relaterat till personlig utveckling, träning, hälsa och prestationer inom idrott.

Senaste inlägget: "Förändringar inom idrotten – ett idrottspsykologiskt perspektiv"

 

Följ oss:)

Boka oss direkt

Är du intresserad av en föreläsning, workshop, individuell rådgivning eller individanpassat mentalt träningsprogram för dig, din idrottsförening eller ditt företag?

Maila mikael@imaginethat.se för mer information och offertförslag. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!