Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-07-01

Fler arbetslösa européer med de rödgröna

Av de rödgrönas dokument om Europa framgår bland annat att de vill ha mindre betoning på tillväxt och konkurenskraft och att de förordar "rättvis" snarare än fri handel. Sammantaget innebär det sämre välstånd och färre jobb i Europa. Maria Weimer och jag granskar dokumentet här.

Stimulera med åtstramningar?

G20-mötet var oenigt om finanspolitiken. USA ville fortsätta spendera närmast oavsett underskott, medan större delen av Europa - inte minst numera Storbritannien - ville nå budgetbalans. Den klassiska kritiken av budgetbalans i kris är att uppgången försenas. Nu finns forskning som pekar på motstasen. När det offentliga sparar vågar privata aktörer satsa. Läs mer här.

Skattenivåer - Sverige sjunker!

Sverige ligger numera tvåa i såväl EU som OECD avseende skattetryck, med 48 procent (2008). Danmark ligger högre. Läs här. Hittills under 2000-talet har det svenska skattetrycket sjunkit med cirka fem procentenheter. Låt oss satsa på minst fem procentenheter ytterligare nedåt kommande decennium!

Rödgrön vårdpolitik - avskaffat vårdval?

Av Vänsterpartiets vårdprogram inför valet kan man utläsa bland annat följande förslag: Avskaffat vårdval, stopp för etableringar av företag i vård och omsorg, förstatligad läkemedelsforskning, nej till äldrepeng och krav på att städ-, kost- och laboratorieverksamhet ska drivas i offentlig regi. Vad av detta blir rödgrön politik, undrar undertecknad och Hans Dahlgren, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna - läs här.

Favorit i repris

"Ni har sänkt skatten, mest för de rika!" Så lyder anklagelsen från Sahlin och Östros. Den förefaller ha lika mycket fog för sig som påståendet att regeringen har "förstört statsfinanserna". De som tjänar mer än en miljon kronor om året är 1,6 procent av de som arbetar heltid, och har fått 1,3 procent av jobbskatteavdraget. Men de betalar hela 8 procent av alla skatter på individer. Läs mer här.

Almedalen!

Bland de 1396 arrangemangen i Visby nästa vecka finns mycket bra och intressant, av bland andra Skattebetalarna, Svenskt Näringsliv, SNS och Trygg-Hansa.

Själv medverkar jag, utöver en rad enskilda möten och större mingel, i ett seminarium av Lif om framtidens välfärd, ett seminarium av Pfizer om vård, ett seminarium av Svensk Vindenergi om energipolitik, samt "kändispoker" med bland andra Mats Sundin.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev, eller synpunkter, är välkomna och kan skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!