Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län ute nu
I veckan påbörjas utskicket av den regionala biogasstrategin i samarbete med Kalmar läns klimatkommission respektive länsstyrelserna i Blekinge och Kronobergs län. Vi tackar alla som lämnat in sina synpunkter, vilket bidragit till förankringen av strategin och handlingsplanen i hela regionen.

Biogas Sydost verksamhetsrapport för 2011–2014
För dig som är intresserad att se vad som händer i Biogas Sydost finns nu alla aktiviteter från perioden 2011-04-01 – 2014-03-31 sammanfattade i en Power Pointpresentation. Presentationen går att ladda ner här.

Vi hälsar alla biogasintressenter välkomna som medlemmar i Biogas Sydost. Är du intresserad eller har några frågor, hör av dig till hannele.johansson@energikontorsydost.se eller besök www.biogassydost.se.

Försäljning av fordonsgas ökar
Försäljningen av fordonsgas ökade i Sverige med 5 % under 2013 och uppgick till 115 000 ton fordonsgas. När fordonsgasen ersatte bensin och diesel besparades klimatet utsläpp av koldioxid med nästan 270 000 ton. Efterfrågan är fortsatt stigande inte minst på den tunga sidan där antalet gasbussar runt om i städerna blir allt fler.

Antalet publika tankställen för fordonsgas var 147 i landet. Utöver dessa fanns vid samma tidpunkt även 58 icke publika tankställen.

I slutet på år 2013 fanns det cirka 47000 gasfordon i Sverige varav 41000 personbilar, 2200 lastbilar och 700 tunga fordon. I sydöstra Sverige ökade försäljningen av gasbilar med 23 % från 738 till 908 bilar. Läs vidare statistik från Trafikanalys.

2014 års ekonomiska vårproposition
2014 års ekonomiska vårproposition innehåller inga stora nyheter för energigaserna. Det mest konkreta förslaget är en mindre höjning av fordonsskatten för lätta fordon. En ökad koldioxiddifferentiering föreslås för år 2015 och framåt (liknande den förändring som skedde år 2013). Förslaget är väntat och ligger i linje med regeringens inriktning att använda fordonsskatten för att långsiktigt ställa om fordonsflottan. Propositionen går att ladda ner här.

 

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 3 2014

 

 

 

Utökad biogassatsning i Kalmar



Som ett led i arbetet med att öka användandet av förnybara drivmedel, bjöd E.ON, tillsammans med More Biogas, den 24 mars till ett seminarium om den fortsatta satsningen på fordonsgas i Kalmarregionen. ”Nu har vi en gasmack i Kalmar som väl möter regionens efterfrågan på fordonsgas”, sa Peter Engström, ansvarig för fordonsgas på E.ON, i samband med återinvigningen av E.ONs upprustade mack. Läs hela artikeln här.
 

Gödsel blir fordonsbränsle i Alvesta
Så kom då den efterlängtade nyheten. Torsdagen den 10 april tecknades ett trepartsavtal mellan Alvesta Biogas, Smålänska Bränslen och E.ON. Tillsammans möjliggör affären produktion och distribution av 15-16 GWh biogas om året, vilket innebär att CO2-utsläppen minskar med 3 900 ton i Kronobergs län. Avtalet gäller fram till juli 2023. Som substrat kommer egen gödsel samt diverse restprodukter från industri och slakteri att användas. Swedish Biogas International (SBI) står för en helhetslösning från projektering, konstruktion och inköp till projektledning av byggnation. När anläggningen är i full drift, står SBI även för leverans av produktions- och processtöd.

Markarbetena i Alvesta är påbörjade och produktionsstart är planerad till hösten 2014. Länkarna till pressmeddelanden finns på www.biogassydost.se och SBI bygger biogasanläggning åt Alvesta Biogas

Ett gott exempel på samarbete och entreprenörsanda i Småland
Samarbetet mellan E.ON och Stefan Hermansson i Växjö är ett lysande exempel på ett gott samarbete som gynnar båda parter. Volymökningen har varit konstant under de tre åren som samarbetet pågått. Småländska Bränslen, som Stefan Hermanssons nya företag heter, förser närmare 300 fordon inklusive backup till de lokala bussarna med fordonsgas. Prioritet ett är att sälja lokalt producerad biogas. Den köper bränslebolaget från Växjö kommun som rötar insamlat matavfall och slammet från reningsverket.

Just nu har E.ON ett stort program för att uppgradera äldre tankstationer och möta den ökande efterfrågan. Ett exempel är den satsning man har gjort i Kalmar med mer biogas och en bättre och modernare tankstation. Läs hela artikeln på E.ON:s hemsida.

Glad Påsk önskar Biogas Sydost!

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.