Nyhetsbrev nr 6 från Sveriges unga akademi, april 2014. 
Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Tipsa en vän? Tipsa.


Martin Högbom
Martin Högbom Foto: Markus Marcetic

Välkommen till årets första nyhetsbrev från Sveriges unga akademi!

Året har börjat i full fart, våra egna aktiviteter startade med ett välbesökt jämställdhetsseminarium i Göteborg. Målet var att höja blicken över statistiken, problematisera mekanismer och strukturer, och samtidigt belysa goda exempel som kan spridas. Vi har även verkat i internationella utbyten med både Europa och Afrika, en kontinent där det just nu händer oerhört mycket inom forskning, utbildning och ekonomisk tillväxt. En ny generation forskare är på väg att ta över ansvaret för att skapa en utveckling som är hållbar ur både ett mänskligt och miljömässigt perspektiv.

    Även på hemmaplan bjuder 2014 på flera viktiga händelser. Det är val till såväl Europaparlamentet som Riksdagen. Ett av våra mål fram till valet är att få partierna att tydliggöra sina program gällande forskning och utbildning, mer om det närmare valet. Vetenskapsrådet (VR) skall också i slutet av året lämna förslag till en modell för fördelning av basanslaget som innefattar kollegial bedömning av forskningens kvalitet. Det är ett mycket viktigt uppdrag som kan få stora konsekvenser. Akademin har en pågående dialog med VR i frågan och ser fram emot att fortsätta bidra till detta arbete.

    Eftersom vi nu är inne på vårt tredje år kan vi faktiskt också blicka tillbaka och återkomma med vissa aktiviteter. En sådan är våra Forskarmöten där ett 20-tal gymnasieelever under tre sommardagar umgås med forskare. I somras diskuterade vi allt från kvantfysik och musikkomposition till vilken forskning som är viktigast, eller till och med farlig. Det blev mycket uppskattat av studenterna, och vi forskare som var med blev nog minst lika inspirerade. Vi kommer också att delta i Vetenskapsfestivalen i Göteborg (7–11 maj 2014) där vårt tema i år är Forskarspaningar – välkomna!

    Nedan kan du läsa mer om vad som hänt och är på gång i Sveriges unga akademi. Hoppas ni alla får en händelserik vår och njuter av det återvändande ljuset!

Martin Högbom, ordförande


På gång

NYA FORSKARMÖTEN 2014!

13–15 augusti kommer en grupp gymnasieelever och forskare ur Sveriges unga akademi att träffas på akademins sommarforskarskola, Forskarmöten. Forskarmöten är kostnadsfritt och äger rum på underskönt belägna Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Fiskebäckskil på västkusten. Med fokus på kärnan i forskning, nyfikenhet och upptäckarglädje, varvas diskussioner med studiebesök, föreläsningar och utflykter. Hjälp oss gärna sprida information om Forskarmöten till lärare och elever i gymnasiet, sista dag för ansökan är 30 april. 

Läs mer...

JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN: FRÅN SIFFROR TILL HANDLING

Den 30 januari arrangerade Sveriges unga akademi seminariet Jämställdhet i akademin: från siffror till handling, på Chalmers i Göteborg. Vetandets värld i P1 var på plats och seminariet filmades och kommer att visas i Kunskapskanalen samt finnas online i UR Play från den 9 april. Under dagen belystes mekanismer och strukturer – det bjöds också på många goda exempel och tänkbara lösningar. Stämningen var på topp! 

Läs mer...

Inval 2014
Forskare och deltagare vid Forskarmöten 2013. Foto: Gabriel Berndtsson
Birgitta Jordansson, Johanna Stadmark, Gustaf Arrhenius
Birgitta Jordansson, Johanna Stadmark och Gustaf Arrhenius under en av dagens frågestunder. Foto: Annika Moberg

Vetenskapsfestivalen logo

Sveriges unga akademi spanar på Vetenskapsfestivalen

Även i år ser Sveriges unga akademi fram mot att medverka på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, nu med aktiviteten Forskarspaningar. Nio forskare från olika fält skall på kort tid driva en tes med enbart vetenskapliga belägg. Ämnet kan vara allt möjligt; från populärkultur och idrott till diverse samhällsfenomen – men de vetenskapliga beläggen tas från föredragshållarens eget expertområde. Efteråt bjuds publiken in på personliga samtal med forskarna.

Läs mer...


FutureEarth logo

The Academy signs petition to the Future Earth initiative

Young Academy of Sweden together with several international young academies and associations of young researchers have signed a petition to the Future Earth initiative to highlight the importance of engaging a new generation of researchers. The letter includes seven steps to promote the involvement of young researchers.

Läs mer...


Erik Lindahl

Karriärvillkor

Erik Lindahl representerade Sveriges unga akademi vid Akademikernas Högskolepolitiska Forum under sessionen Brain Drain eller Brain Gain – Vad håller högskolan på med? Med på agendan var frågor om konsekvenserna av osäkra anställningsformer och anställningsvillkor för forskning och högre utbildning och vad det innebär för samhällets framtida välfärd i termer av ekonomi, teknik, kultur och demokrati.

Läs mer...


Young Academy of Sweden invited to the Africa Young Academies Regional Conference in Nairobi, Kenya

Academy member Johan Åkerman, Professor of Experimental Physics and Applied Spintronics, represented the Academy at the conference on “Accelerating science for development in Africa by increasing the momentum and impact of National Young Academies”, 3–5 February in Nairobi, Kenya.

Läs mer...


Dr Segenet Kelemu
Dr Segenet Kelemu, L’Oréal-Unesco Laureate for Africa and The Arab States 2014.

Young Academy of Sweden visits French research institutions

During 17–20 March, the Young Academy of Sweden visited a number of prominent research institutions in Paris due to a fruitful collaboration with the Embassy of France. The Academy was also honored to be invited to “For Women in Science” events where excellent female researchers from allover the world are acknowledged, such as the L’Oréal-UNESCO Awards 2014 prize ceremony.

Läs mer...


Akademimöte

Akademimöte

I februari träffades Sveriges unga akademis ledamöter för akademimöte på internat, ett återkommande inslag i akademins verksamhet. Tvådagarsmötet berikades denna gång med gäster från Vetenskapsrådet (VR) och Svt, vars programledare Victoria Dyring berättade om sitt arbete med att skildra vetenskap i tv-format med programmet Vetenskapens värld.

Läs mer...


Torsten Wiesel
Tvärvetenskaplig speed-dating i full gång under akademimötet i februari. Foto: Anna Kjellström

Detta är det sjätte nyhetsbrevet från Sveriges unga akademi och du får det eftersom du valt att bli prenumerant eller för att vi tror att du kan vara intresserad av uppdateringar om akademins verksamhet. Nyhetsbreven kommer att sändas ut cirka fyra gånger per år och i breven kommer du att få information om Sveriges unga akademi och aktuella händelser som berör vår verksamhet.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Du kan lätt avsluta din prenumeration genom att klicka här


Läs mer om Sveriges unga akademi...

Sveigesungaakademi_logo

c/o Kungl. Vetenskapsakademien - Box 50005- SE- 104 05 Stockholm - + 46 (0) 8 673 95 00 

www.sverigesungaakademi.se   info@sverigesungaakademi.se

 Twitter: @Ungaakademin Facebook: Sveriges unga akademi

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!