Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

HR-kompetens in i styrelser

Maj 2014


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med kvalificerade styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Lena Kraitsik, Generalseketerare/VD Sveriges HR Förening

Idag kanske mer än någonsin är kompetensförsörjning och att rekrytera rätt viktiga frågor. Rätt person på rätt plats bidrar i slutändan till en bra affär. HR – personalfrågor, arbetsrätt och rekrytering – är områden som omfattas av alla branscher. Lena Kraitsik, Generalsekreterare för Sveriges HR Förening, är en förebild för att hon genom sitt arbete stärker HR som skrå och ökar medvetandet för HR-frågor.

På sina nio år som Generalsekreterare har Lena Kraitsik varit med och fördubblat medlemsantalet i organisationen och initierat HR dagarna, ett årligt event där aktuella frågor, forskning och goda exempel lyfts fram.

Lena skapar konkreta resultat bland annat genom att sätta upp mål, rekrytera rätt kompetens och förstärka positiva beteenden. Medvetet varumärkesarbete och att måna om samarbetspartners är andra viktiga delar i hennes arbete. 

– Jag brinner för att förverkliga och genomföra det jag tror på. Samarbeten får gärna starta i liten skala och växa långsamt enligt win win-principen, det ska kännas bra i mötet. 

Ett aktuellt projekt Lena arbetar med är att få in HR i styrelser. Något det finns många argument för, exempelvis företag och organisationer som inte prioriterat HR i sin organisation kan ha stor nytta av HR i styrelsen och vid situationer som förändringsledning eller arbetsrättsfrågor är det en välbehövd kompetens. Detta fick Lena bekräftat också när hon gick Women In Progress styrelseutbildning och själv blev certifierad styrelseledamot.

– HR kan bidra till ökad mångfald och HR-närvaro i ledningsgrupper är idag något självklart, nu arbetar vi för att detta ska gälla även styrelser.

Styrelser kan vara komplexa grupperingar av människor. Att ställa upp kravprofil, rekrytera rätt VD och att byta ut ledamöter kan av olika anledningar vara svårt men också nödvändigt för att nå företagets målsättningar. Den som har HR-kompetens har naturligt mandat i dessa frågor i egenskap av sin expertis och kan därför bidra när styrelsesammansättningar behöver förändras i t.ex. valberedningsarbetet.

– HR har alltid högkonjunktur, alla strategiska beslut har med människor att göra!

Text: Helena Andersson www.schelena.se


Aktuellt

Styrelseutbildningar 2014
Vi har endast tre platser kvar till
Certifieringsutbildningen som ges den 28 september-2 oktober i Budva, Montenegro. Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

För dig som är certifierad styrelseledamot, passa på att gå Från Noll till börsen den 5-6 november i Stockholm. Anmälan sker senast 1 månad innan. 

Certifieringsutbildning i Berlin
Nedan ses bilder från vår mycket uppskattade Certifieringsutbildning i början av april i Berlin. Förutom att gå Certifieringsutbildningen besöktes den Svenska Ambassaden i Berlin och mycket annat!
 

Hur du lyckas med personal i utlandstjänst - 15 maj Malmö
Personal i utlandstjänst är ett stort och komplext område. Detta seminarium vänder sig till dig som hanterar personal i utlandstjänst och som exempelvis tillhör personal- eller ekonomiavdelning. Neld International Consulting i samarbete med Grant Thornton. Mer info och anmälan finns här 

Women In Progress och Golden Rules of Leadership,
april-november 2014
ett projekt för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet.

Är du kvinna och företagare? Vill du öka din tillväxt? Läs mer här

Tveka inte, utan ansök direkt! Maila oss: info@womeninprogress.se

Följ oss på vår blogg

Projektet ska matcha entreprenörer och kvalificerade styrelsementorer. Genom arbetet synliggörs kvinnor som är ägare av företag och kvinnor som är styrelseledamöter.

Women In Progress i Almedalen 1 juli 2014
En uppföljning på förra årets mycket välbesökta seminarium. Hur ser uppdraget ut för valberedningen, ägarkonstellationer, ägaransvar och ägarkod?

Paneldeltagare är Peter Norman, Finansmarknadsminister (M), Caroline af Ugglas, Aktieägare/Ägarstyrningsansvarig, Skandia, Peter Bodin, VD, Grant Thornton Sverige och global styrelseordförande, Grant Thornton International, Sarah McPhee, VD, SPP, Heinz G. Wester, konsult och Charlotte Levin, Partner, Vinge.

Samarbetspartner är Grant Thornton, Svenska Moderådet, Greatness PRCapio och Vinge

Plats: Monicas trädgård, Rosas Pensionat
Adress: S:t Hansgatan 22, Visby, dörrarna öppnar klockan 10.30. Läs mer här.

Grattis

Louise Nicolin som blivit invald i styrelsen för VBG Group

Omvärldsbevakning - Det europeiska kvoteringsförslaget.
Oavsett om man är för eller emot, är kvotering ett ämne som väcker känslor och skapar debatt. Frågan om könskvotering till bolagsstyrelser har det senaste året aktualiserats i Sverige och i Europa sedan EU kommissionen lagt fram ett kvoteringsförslag för att öka antalet kvinnor i de europeiska bolagsstyrelserna. 

Bakgrunden är tydlig: idag utgörs enbart 17,8% av de europeiska börsbolagens[1] styrelser av kvinnor, trots fleråriga ansträngningar på EU-nivå att ändra utvecklingen med andra påtryckningsmedel[2] än kvotering. I vissa länder är procentantalet så lågt som 2,1% och i hälften av länderna verkar kvinnors representation ha stagnerat på mellan 7-10%. Trots en ytterst modest positiv utveckling i flera väst- och nordeuropeiska länder valde därför tjänstemännen i EU kommissionen att lägga fram ett kvoteringsdirektiv i november 2012. I förslaget fastslås det att de stora börsbolagens styrelser skall utgöras av minst 40% av vardera kön 2020. Om ett företag inte lyckas uppnå detta, skall en könsneutral och transparant rekryteringsprocess tillämpas som vid två likvärdiga kandidater ger förtur till personen av det underrepresenterade könet.

Kritikerna förfasades över de föreslagna ingreppen i börsbolagens självständighet medan många jämställdhetsförespråkare jublade. Sverige lobbade in i det sista emot förslaget och även i andra länder var de kritiska rösterna stundtals de tydligaste. Trots det vann direktivet stor legitimitet när de folkvalda representanterna i Europaparlamentet röstade för förslaget i november 2013. Drygt en månad senare ställde sig även de berörda ministrarna i Europeiska Rådet bakom direktivet. Med ett förnyat starkt stöd från såväl Europaparlamentariker som ministrar skall nu direktivet ratificeras i de nationella parlamenten innan den kan vinna laga kraft. Huruvida detta blir av eller hur detta i verkligheten kommer att påverka kvinnornas tillträde till företagens beslutsprocesser återstår att se. Till dess förblir farhågorna och förhoppningarna många.

[1] Statistik baserad på de 610 största europeiska börsbolagen (EU Kommissionen)

[2] EU kommissionen uppmanade EU länderna att själva införa konkreta och trovärdiga mekanismer för att öka antalet kvinnor i styrelser och andra ledande positioner (2010), följa upp och redovisa utvecklingen (2012).

/Adina Trunk, Women In Progress omvärldsbevakare, boende i Frankrike


Bästa hälsningar Women In Progress,
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent


Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!