Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkomna!

...till april månads nyhetsbrev för samhällsbyggnadsenheten i Åstorps kommun. Bygg- och miljönämndens sammanträde den 15 april är inställt med anledning av få ärenden. Vår förhoppning är att nyhetsbrevet fungerar som en kompletterande kanal för att visa vad som händer på samhällsbyggnadsenheten just nu.

Samhällsbyggnadsenheten består av tre ben; plan- och byggkontoret, miljökontoret och tekniska kontoret. Nyhetsbrevet tar upp nyheter från alla tre kontorens verksamheter.

Nytt från och med april månad är att nyhetsbrevet även finns tillgängligt via kommunens hemsida.


Åstorps kommun för en renare värld

Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2014 är en nationell kampanj mot nedskräpning och för en renare värld. I Åstorps kommun deltar tekniska kontoret tillsammans med 11 skolor och förskolor, totalt är vi närmare 1000 deltagare!

Skräpplockardagarna är ett populärt tillfälle för skolor och förskolor att arbeta pedagogiskt med nedskräpning och återvinning. Det är också ett sätt att påminna oss själva och varandra om att nedskräpning är onödigt och fel.

Kampanjen pågår med aktiviteter från den 1 april ända fram till Världsmiljödagen den 5 juni. Den 10 maj är Clean Europe Day, då hela Europa samtidigt ger sig ut för att plocka skräp.

Läs mer om kampanjen här >>


VA-sanering Frejgatan

NSVA byter ut samtliga vatten- och avloppsledningar i Frejgatan i Åstorp. Arbetet startar den 14 april och beräknas vara klart den 30 juni.

Ledningarna i området är gamla och i dålig kondition vilket innebär risk för vattenläckor. Dessutom belastas spillvattenledningarna i gatan med dagvatten (regn- och dräneringsvatten), vilket i sin tur ökar belastningen på reningsverk och pumpstationer. Detta medför bland annat ökad risk för källaröversvämningar i området vid kraftigare regn.

Under byggtiden kommer det att vara begränsad framkomlighet längst Frejgatan. Vattnet kommer att stängas av under kortare stunder i samband med byte av vattenserviser och inkopplingar.

För mer information om VA-saneringen på Frejgatan >>


Samråd om avfallshantering

NSR bjöd i slutet av mars in boende i Åstorps kommun till samråd om renhållningsordning och avfallsplan. Frågor man ville diskutera med invånarna var vad som fungerar bra idag och vad som kan förbättras samt mål och visioner för framtiden. Totalt kom två presoner vilket är ett liknande utslag som i de andra nordvästskånska kommunerna.

Förändring av taxa för trädgårdskärl

Kommunfullmäktige har beslutat att taxan för trädgårdskärl ska förändras i enlighet med NSRs förslag och att taxan ska gälla från och med den 1 maj 2014. Här kan du läsa beslutet i dess helhet >>


Rättidsprövning av överklaganden

Kommunfullmäktige antog den 24 februari 2014 detaljplan för Safirvägen, del av Hyllinge 3:68 i Hyllinge. När tiden för att överklaga fullmäktiges beslut om att anta detaljplanen gått ut hade tre överklaganden inkommit. 

När ett beslut om att anta en detaljplan överklagas ska kommunen rättidspröva de inkomna överklagandena. Det innebär att kommunen prövar om överklagandena har kommit in i rätt tid, det vill säga inom det tre veckors intervall som beslutet får överklagas på.

Efter det skickas det justerade protokollet med beslutet om att anta detaljplanen, kommunens beslut om rättidsprövningen, överklagandena och ärendets handlingar in till rättsenheten på länsstyrelsen i Skåne. Därefter handläggs ärendet hos dem. Enligt länsstyrelsens hemsida är den ungefärliga handläggningstiden för överklagade beslut om detaljplaner tre till fem månader.

Detaljplanen kan vinna laga kraft och genomföras först när ärendet gått till högsta instans eller har handlagts i en instans som har fattat ett beslut som inte överklagas.

Mer information om överklagande finns på länsstyrelsens hemsida >>

Om ni vill ha ut några handlingar i ärendet kan ni kontakta Sofie Johansson, nämndsekreterare bygg- och miljönämnden. Kontaktuppgifter finns längst ner i nyhetsbrevet.


Inventering av enskilda avlopp slutförd

Miljökontoret har kartlagt enskilda avlopp i hela kommunen och inväntar i nuläget endast ett fåtal svar från det sista enkätutskicket som påbörjades i februari.

Resultatet av inventeringen visar att endast en liten del av befintliga enskilda avlopp i kommunen lever upp till dagens lagkrav när det gäller utsläpp av bland annat övergödande ämnen.

För tillfället utreder miljökontoret högprioriterade områden i kommunen såsom känsliga vattendrag, Natura 2000-område samt områden som inte kommer att kopplas in i det kommunala avloppsnätet inom överskådlig framtid.

- När de prioriterade områdena är fastställda kommer vi att skicka ut föreläggande till fastigheter som ligger inom dessa områden och som inte har godkända avlopp, säger Edward Granville-Self, miljöinspektör.

Först och främst är det den som driver avloppsanläggningen, det vill säga fastighetsägaren, som ansvarar för att anläggningen uppfyller dagens lagkrav.

Om ni är intresserade av hur arbetet med enskilda avlopp fotsätter eller funderar över hur ni bör agera som fastighetsägare kontakta gärna miljökontoret.


Kamelryggen öppnar för trafik igen

Under vintern har ett arbete pågått med att renovera bron Kamelryggen som leder Malmövägen över järnvägen. Bron kommer att öppnas för trafik den 17 april.


Tvätta bilen rätt

Sedan i höstas samverkar VA-branschen i Sverige i en nationell kommunikationssamverkan, "Mitt Vatten - Sveriges kommuner för rent vatten".

Nästa kampanj handlar om biltvätt. För att få ökat fokus på att man inte bör tvätta bilen hemma på gatan utan på en godkänd biltvätt, har branschen instiftat "Stora biltvättarhelgen 26-27/4" Läs mer här >>


Anmälningar


Samhällsbyggnadsenheten Åstorps kommun 2014-04-09

Frågor?
Kontakta: Johanna Perlau tel. 042-640 60 eller Sofie Johansson tel. 042-640 62

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!