Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Aktuellt

Grön Gas från E.ON
E.ON erbjuder nu möjligheten att tanka antingen Biogas 50 eller Biogas 100, på samtliga gastankställen. I Biogas 50 motsvaras halva den tankade volymen av biogas och den andra halvan naturgas medan det för Biogas 100 är hela volymen. Båda produkterna har lägre miljöpåverkan än mer traditionella drivmedel som bensin och diesel. Biogasen blir tillgänglig enligt den så kallade gröngasprincipen, vilket innebär att den som tankar garanteras att det produceras och tillförs motsvarande mängd biogas någonstans i E.ON:s totala system av tankstationer. Gröngasprincipen ökar konkurrenskraften för biogasen och reducerar miljöpåverkan genom att onödiga transporter undviks.

Fordonsgasen fortsätter att växa
Försäljningen av fordonsgas ökade med fem procent under 2013. Att fordonsgasen fortsätter att öka är ett gott bevis på att trafikhuvudmän, transportköpare och privatbilister ser gasen som ett bra alternativ.

I vissa län så som i Kronobergs och Västerbottens län ökade försäljningen med hela 20 procent.

Läs hela nyhetsbrevet från Energigas Sverige här.


Ovan: Insamling av matavfall till biogasproduktion
Till höger: More Biogas i Småland AB

 

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 2 2014

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Biogas Sydost gör skillnad

  • Tre nya biogasanläggningar
  • ett fyrtiotal nya bussar
  • 344 nya gasbilar
  • en regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon.

Arbetet med att öka produktionen och konsumtionen av biogas under perioden 201104–201403 har varit framgångsrikt. Sammanlagt har Biogas Sydosts medlemmar byggt tre nya biogasanläggningar. De nya anläggningarna, som alla producerar biogas till fordon, finns i Kalmar, Karlshamn och Växjö kommuner. Ett publikt tankställe i Kalmar och en bussdepå i Växjö har byggts i anslutning till anläggningarna. Under samma period har Kalmar Biogas fått nya ägare i FAMAX AB vilket innebär att den befintliga gasproduktionen i Kalmar är säkrad även för framtiden.

Övriga anläggningar som Biogas Sydosts medlemmar har bidragit till är Alvesta Biogas, som ligger i startgroparna. Blir den av, vilket vi tror, finns det goda utsikter att det även blir tankställen i Alvesta och i Ljungby. På Hagelsrums Gård byggdes 2011 en rötningsanläggning för biogas och nu har man planer på att uppgradera gasen till fordonsgas.

 
Bild: Biogas Sydost på studiebesök på gasbussdepån i Växjö i mars 2014

Energikontor Sydost har under perioden drivit Biogas Sydost med stöd av medlemmarna, EU och länsstyrelserna och kommer även i fortsättningen att ansöka om extern finansiering såväl från EU som nationellt för bästa möjliga utväxling av medlemsavgifterna. Vi hoppas nu att fler företag och offentliga aktörer, som arbetar med biogasfrågor, planerar att börja producera biogas, sätta upp ett tankställe eller köpa gasfordon, går med som medlemmar i Biogas Sydost. Tillsammans kan vi göra större skillnad än var och en för sig.


Frukostseminarium i Kalmar den 24 mars 2014

E.ON bjuder tillsammans med More Biogas till ett frukostseminarium om den fortsatta satsningen på bio- och fordonsgas i Kalmarregionen. Kom och lyssna på landshövding Stefan Carlsson, More Biogas styrelseordförande Kjell Axelsson, trafikdirektör Karl-Johan Bodell m.fl. Direkt efter seminariet är alla deltagare välkomna att göra ett studiebesök på plats i More biogasanläggning och på eftermiddagen utlovas erbjudanden och andra festligheter på E.ON:s tankstation i Kalmar. Vill du se hela programmet? Klicka här.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.