Nyhetsbrev från Frank Advokatbyrå. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Utskriftsversion? Klicka här.

Välkomna, nya som gamla läsare, till Frankly! I detta nummer behandlar artiklarna bland annat ett nytt avgörande från EU-domstolen om att internetleverantörer kan tvingas blockera sina kunders tillgång till webbplatser samt en färsk HD-dom gällande aktiebolagsrättsliga principer.


Internetleverantörer kan tvingas blockera webbplatser

EU-domstolen meddelade i förra veckan att internetleverantörer kan föreläggas att blockera sina kunders tillgång till webbplatser som gör intrång i upphovsrätten. Hur blockering ska ske överlämnas till internetleverantörerna. Två företag, ett tyskt och ett österrikiskt, ägde rättigheterna till vissa filmer. Utan deras tillstånd fanns dessa filmer tillgängliga för streaming och nedladdning på webbplatsen kino.to. Företagen begärde att det skulle utfärdas ett föreläggande mot UPC Telekabel Wien (UPC), en internetleverantör etablerad i Österrike, genom vilket UPC skulle åläggas att hindra sina kunders tillgång till webbplatsen.

Läs mer


Europaparlamentet röstar för förslaget till ny dataskyddsförordning

Den 12 mars 2014 röstade Europaparlamentet med en överväldigande majoritet för förslaget till ny dataskyddsförordning. Lagstiftningsprocessen har, inte minst efter avslöjandet att amerikanska NSA spionerar på EU-medborgare, följts med stort intresse även utanför EU. Förslaget är tänkt att få direkt effekt i EU och ersätter all tidigare lagstiftning i samtliga medlemsstater, dvs. även den svenska personuppgiftslagen (PUL).

Läs mer


HD-dom om grundläggande aktiebolagsrättsliga principer

Högsta Domstolen har nyligen avgjort ett mål som aktualiserar flera grundläggande aktiebolagsrättsliga principer. I målet (T 2938-12) uttalar sig Högsta Domstolen om likhetsprincipen i 4 kap. 1 § aktiebolagslagen (ABL) och om den likabehandlingsprincip som kommer till uttryck i de s.k. aktiebolagsrättsliga generalklausulerna (7 kap. 41 § och 8 kap. 47 § ABL).  I HDs avgörande sätts dessa principer i relation till en annan grundläggande aktiebolagsrättslig princip – rätten att frivilligt likvidera ett bolag (25 kap. 1 § ABL).

Läs mer 


EU-domstolen ger besked om länkning

Rättsläget rörande länkning har länge varit oklart. I ett färskt avgörande från EU-domstolen klargörs huruvida viss form av länkning innebär ett upphovsrättsligt förfogande som faller in under ensamrätten. Företaget Retriever tillhandahöll på en webbsida länkar till upphovsrättsligt skyddade artiklar publicerade på Göteborgs-Postens webbsida. De fyra journalisterna som skrivit artiklarna stämde Retriever och menade att bolaget gjorde intrång i deras ensamrätt. 

Läs mer 


Förstärkt skydd för företagshemligheter

I en lagrådsremiss från december 2013 föreslår regeringen att lagen om företagshemligheter kompletteras med en ny bestämmelse om straff för olovligt utnyttjande eller röjande av företagshemlighet. Straffansvaret ska omfatta anställda och personer med motsvarande insyn i en näringsidkares verksamhet.

Läs mer 

#3


Efterfrågad skiljeman och advokaternas advokat

Frank-medarbetaren Christer Danielsson har för andra året i rad rankats som en av Europas sextio mest efterfrågade skiljemän av rankinginstitutet Chambers. Samtidigt har Christer, i en omröstning anordnad av tidskriften Legally Yours, röstats fram som den advokat andra affärsadvokater helst skulle anlita själva.


Ny medarbetare

Caroline Wennerstein är Franks senaste medarbetare, nyutexaminerad från Uppsala Universitet.

Här är Carolines kontaktuppgifter.


Kontakta oss

Har du synpunkter eller kommentarer på nyhetsbrevet? Eller vill du komma i kontakt med oss av annan anledning? Besök vår hemsida för mer information.

www.frank.se 

Vill du avregistrera dig, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!