Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2014-02-26

 
 

Nya YH-utbildningar med möjlighet till utökat stöd

Personer med funktionsnedsättning får nu större möjligheter för att studera vid en eftergymnasial yrkesutbildning. Under hösten finns åtta nya yrkeshögskoleutbildningar att söka där möjlighet ges till utökat stöd.

Läs mer om dessa utbildningar och se var de finns på myh.se

 


Lokalt anpassad Programväljare

Programväljaren görs för närvarande i cirka 10 olika upplagor med anpassat innehåll för olika områden i landet. På uppdrag av olika kommuner eller regioner tar Tremedia fram kataloger med lokalt anpassad information. Exempel på regionala Programväljare är: Gävle, Örebro, Östra Samverkansområdet, Linköping och Katrineholm.

Korrekt och kostnadseffektivt
Att göra en egen lokal Programväljare är mycket kostnadseffektivt. På Tremedia finns en väl utbyggd bildbank med egna foton tagna på verksamheten ute på olika gymnasieskolor. Vi har även en ny omslagsbild för varje år som man kan använda om man vill. Hos oss finns även texterna och expertkunnandet för att göra en korrekt och tilltalande katalog med lokal anknytning.

De flesta av våra lokala kunder beställer det färdigtryckta innehållet (88 sidor) som finns i vår nationella Programväljare. Detta kombineras sedan med egna "lokala sidor" och ett omslag med lokal information.

De lokala sidorna hjälper vi på Tremedia gärna till att ta fram och de brukar vara mellan 8-32 sidor.

Mer information
Tycker du detta verkar intressant – Kontakta oss! Vi skickar dig gärna exempel på kataloger som vi producerat samt kan ge dig namn och telefonnummer på referenspersoner. Vi kan även göra kataloger med helt lokalt material.

Tänk på att det är särskilt viktigt att vara ute i god tid om Du är intresserad.
Maila anna@tremedia.se eller ring 033-430 22 20.

 


Mer än 88.000 vill göra högskoleprovet

Den 5 april är det dags för vårens högskoleprov och 88.193 personer har anmält sig till provet. Det är en ökning med 26,7 procent mot i fjol och den högsta noteringen sedan mitten av 1990-talet.

Läs mer på UHR:s webbplats

 


Informera om vidare studier?

Power-Pointserierna "Att söka till högskolan" och "Eftergymnasiala studievägar" är uppbyggda på samma sätt med samma grafiska profil och layout. Genom att presentationerna är "öppna" kan du kan enkelt kombinera dessa två och anpassa din genomgång till den målgrupp elever informerar. Du kan göra tillägg, lokala anpassningar och lägga till hela sidor.

Powerpoint-serier

Pris och leverans
Pris (exkl. moms och frakt) 1 ex. 475 kr/ex
Båda serierna levereras inom en vecka digitalt = ingen fraktkostnad.

Läs mer om Eftergymnasiala studievägar
Läs mer om Att söka till högskolan

Till serierna finns ett antal dokument som är fria att ladda ner och använda. Du hittar dem även på vår webbplats. Titta gärna på dessa även om du inte köpt serierna så får du en bild av vad vi vill uppnå.

Handledningarna består av sådant som vi tänker att man kan ta upp. Här finns även extra information som inte får plats på bilden men som förklarar innehållet mer ingående. Vi tänker att det kan komma väl till pass vid eventuella följdfrågor på genomgångar. Sammanfattningen för "Eftergymnasiala studievägar" kan du dela ut till eleverna före eller efter genomgång.

Filer för nedladdning
Eftergymnasiala studievägar
pdf Eftergymnasiala studievägar - Handledning PDF (164.42 kB)
pdf Eftergymnasiala studievägar - Sammanfattning (1.88 MB)

Att söka till högskolan
pdf Att söka till högskolan - Handledning PDF (364.97 kB)

 


Från skola till arbetsliv

Skolverket kommer under året att intensifiera arbetet med frågor kring utbildning och arbetsliv. Det handlar om yrkesutbildningar, studie- och yrkesvägledning samt uppföljning av hur elever etablerar sig på arbetsmarknaden. Nyligen har ett lärlingscentrum bildats med mål att få fler lärlingar.

skolverket.se finns nu en ny meny med benämningen "Från skola till arbetsliv" som kommer fungera som en samlingssida med information inom området. Där kommer rymmas allt från webbutbildningar till olika former av stödmaterial kring yrkesutbildningar.

Länk till Skolverkets "Från skola till arbetsliv"

 


Filmer om gymnasiesärskolans nationella program

Nu kan ni se Skolverkets filmer för vart och ett av de 9 nationella programmen inom gymnasiesärskolan.

Se filmerna på Youtube

 


Mer stöd för lärlingsutbildning

Skolverket startar ett Lärlingscentrum för att öka intresset och höja kvalitén på lärlingsutbildningar. Centret kommer successivt att byggas upp under 2014. Lärlingscentrum ska stödja utveckling av lärlingsutbildning inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och inom vuxenutbildning.

Läs mer på Skolverkets webbplats

 


Regeringen föreslår ny lag för gymnasial lärlingsanställning

Regeringen har skickat ett förslag till riksdagen om en ny lag för gymnasial lärlingsanställning. Genom en ny anställningsform ska en elev på en gymnasial lärlingsutbildning kunna vara anställd under APL-perioden. Förutom utbildningskontrakt för APL-platsen ska det upprättas ett avtal mellan elev och arbetsgivare om den tidsbegränsade gymnasiala lärlingsanställningen. Förslaget innebär ändringar i lagen om anställningsskydd, skollagen och semesterlagen.

Det övergripande syftet är att föra skola och arbetsliv närmare varandra. En anställning redan under utbildningen kan underlätta för ungdomar som vill ut i arbete. För företag kan kombinationen av anställning under utbildningen innebära att man på ett tidigare stadium säkrar sin kompetensförsörjning.

Förslaget är att den nya lagen om gymnasial lärlingsanställning ska gälla från 1 juli 2014.

Läs mer på regeringens webbplats

Ladda ner Regeringens proposition 2013/14:80 - Gymnasial lärlingsanställning

 


Effekterna av skolans kommunalisering

I augusti 2012 anställde regeringen professor Leif Lewin för att utreda kommunaliseringens effekter på den svenska skolan. Uppdraget var att utvärdera kommunaliseringens mål som var högre effektivitet och bättre kvalitet i skolan. Det ingick inte att föreslå om skolan ska bli statlig eller om den fortsatt ska vara kommunal.

Utredningen visar att följden av kommunaliseringen blev ett misslyckande i stora delar, bland annat genom försämrade studieresultat, minskad likvärdighet och sänkt status för läraryrket.

Orsakerna till misslyckandet var många, bland annat att reformen genomfördes för snabbt, förberedelsetiden för kommun och skolpersonal var för kort, bristande kunskaper på lokal nivå om decentraliserad styrmodell och om mål- och resultatstyrning, otillräckligt stöd från staten osv.

Läs mer om utredningen och rapporten på regeringens webbplats

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2014
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!