Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Grönt ljus för gasdrivna Golf Sportcombi
Volkswagen presenterade ett nytt miljöbilsalternativ på den svenska marknaden i början av året: gasdrivna Golf Sportscombi TGI BlueMotion. Combin erbjuder låg bränsleförbrukning, lågt CO2-utsläpp och, när de båda gastuberna och den separata bensintanken är fulla, en räckvidd på nära 1400 km.

Utöver miljömässiga vinster finns det även ekonomiska fördelar med gasdrivna bilar. Förutom skatte- befrielse och lägre förmånsvärde, är det i Sverige 1–2 kronor billigare per mil att köra en gasbil i förhållande till en jämförbar bensindriven bil (se aktuella gaspriser på www.gasbilen.se).

Produktionen beräknas komma igång under andra kvartalet vilket innebär att de första bilarna förväntas komma till Sverige efter sommaren. Läs hela artikeln.


IKEA satsar på flytande fordonsgas
IKEA tar ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle då en underleverantör till IKEA, Kaj Inrikes, presenterar sin första metandiesellastbil (MDE-bil). Bilen kommer att vara stationerad i Jönköping och i huvudsak gå sträckan Jönköping–Göteborg för IKEAs räkning. Läs mer.

              

Wärtsilä levererar en anläggning för flytande biogas till norska Gambi AS

Anläggningen, som producerar flytande biogas från hushållsavfall invigdes i februari i år. Anläggningen kommer att förse 135 bussar med biogas vilket förväntas minska koldioxidutsläppen med 10 000 ton per år. Även utsläppen av partiklar och ljudnivån kommer att minska väsentligt. Anläggningen ligger i närheten av Oslo. Den kommer att behandla 50 000 ton matavfall per år när den är i full produktion. Bakom satsningen ligger EGE och Oslo stad. Mer information.


Regionen Ile de France i Frankrike stödjer distributionen av tankställen för komprimerad fordonsgas
Anledningen är att man tycker att logistiksektorn är särskilt lämplig för en storskalig användning av fordon som går på natur- och biogas. Läs mer

                             Författarna har ensamma ansvaret för innehållet i denna publikation. Den företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens åsikter. Europeiska kommissionen ansvarar inte för någon form av användning av informationen som finns i publikationen.

 

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 1 2014
I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon

Arbetet med den regionala biogasstrategin fortskrider enligt plan. Vi tackar alla som lämnat svar på remissen och hjälpt oss att göra strategin bättre. De inkomna remissvaren diskuterades under biogassessionen på Energiting Sydost i Karlskrona den 7 november 2013, varefter de har införts i strategin så långt det går. När strategin är tryckt kommer den att skickas ut tillsammans med samrådsredogörelsen till alla som svarat på remissen.  Vår förhoppning är att de olika aktörerna ska anta strategin och handlingsplanen som sin egen och vara beredda att genomföra densamma i de delar där var och en berörs.

Helt klart är nu att den stora utmaningen ligger i distributionen och konsumtionen av fordonsgas. I en region som saknar gasnät är synkronisering av produktionen och konsumtionen A och O. Enligt de mål som regionen har satt är behovet av nya tankställen totalt 12 fram till 2017. Räknar man med att varje tankställe behöver ett underlag på cirka 500 bilar eller en avsättning på 5 GWh gas så innebär detta en marknad på 6 000 personbilar eller 120 bussar/sopbilar. 



FFF på remiss
I december 2013 överlämnade utredaren, professor Thomas B. Johansson, slutbetänkandet "Fossilfrihet på väg" (SOU 2013:84) till IT- och energiminister Anna-Karin Hatt. Utredningen kommer nu i sin helhet gå ut på tre månaders remiss för att ge berörda aktörer möjlighet att komma med synpunkter. Läs mer.



Fossilfri trafik kan ordnas vid pumpen
Om Sverige ska ha fossilfri trafik på vägarna 2030, så kommer den till största delen handla om att ha biodrivmedel som fungerar i dagens motorer. Då måste politiken inrättas därefter, skriver Petter Holland, koncernchef Preem och Carl von Schantz, Lantmännen Energi.
Läs hela artikeln, som publicerades i Göteborgsposten den 14 februari 2014.



Ren biogas på alla mackar 
Från och med februari 2014 rullas E.ON:s nya koncept Grön gas ut på tankställen i landet. Genom Grön gas-konceptet erbjuder E.ON möjligheten att tanka antingen Biogas 50 eller Biogas 100 på samtliga gastankställen. I Biogas 50 motsvaras halva den tankade volymen av biogas medan det för Biogas 100 är hela volymen. Biogasen blir tillgänglig enligt den så kallade gröngasprincipen, vilket innebär att den som tankar garanteras att det produceras och tillförs motsvarande mängd biogas någonstans i E.ONs totala system av tankstationer.

Samtidigt har man bytt enhet från Nm3 till kg. Anledningen är internationell harmonisering som beror på att gasen i de allra flesta andra länder säljs i kg. Läs mer.



Fler nya bilar, fler miljöbilar
Personbilsregistreringarna ökade med 19 % i januari 2014 jämfört med samma månad i fjol, med diesel som det vanligaste drivmedlet på 61,8 %. Miljöbilsandelen var 12,9 %. Av dessa var:

dieslar  57,2 %             E85  7,1 %
elhybrider  16,9 %        elbilar  2,6 %
gasbilar  13,5 %           laddhybrider 2,5 %

På fjärde plats bland miljöbilarna finns första gasbil, på nionde första E85-bil, 19:e den första laddhybriden och 28:e första elbil enligt en sammanställning som 2030-sekretariatet gjort. Det nationella sekretariatet upprättades för uppföljning av arbetet med fossiloberoende fordonsflotta 2030.


Finska Trafikverket köper en isbrytare som går på diesel och LNG Finska Trafikverket undertecknade avtalet om den nya isbrytaren som går på diesel och LNG med Arctech Helsinki Shipyard Oy i februari i år. Den nya konventionella isbrytaren som upphandlas använder både diesel och LNG (dvs. flytande naturgas) som bränsle, vilket minskar både dess utsläpp och bränslekostnader. Isbrytaren upphandlas för att ersätta den isbrytningskapacitet som avtar under de närmaste åren. Projektet har beviljats 24 miljoner euro i EU-stöd. Läs mer.

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.