Nyhetsbrev från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen sköna sportlovstid!

Så här i början av februari längtar många efter sportlov. Från v 7 i Göteborg till v 11 i Jokkmokk. Under den tiden hinner vi fira både Alla Hjärtans Dag (14 feb) och Fettisdagen (4 mars). Och med detta Nyhetsbrev får du de ultimata recepten; kladdiga och goda chokladkakor till Alla Hjärtans dag och så finfina semlor till fettisdagen.

Här får du också läsa om vår TEST AV KÖKSMASKINER. Vi har bakat i två olika Boschmaskiner, allt från bullar och maränger till surdegslimpor och knäckebröd. Bägge maskinerna fungerade bra och pryder vårt kök.

Här kan du också läsa om när vi hälsade på hos CLARA TORNBRANT i Trollhättan. Clara är en prisbelönad 11-åring som tävlat i ett Kladdkakerace och hon bjuder på sin maffiga kladdkaka.

I artiklarna om SOCKRETS SMAKNYCKLAR och om SEMLOR, får du nya infallsvinklar och spännande kulturhistoria. Och så får du ännu fler recept förstås!

 Vi önskar er alla många goda sportlovsveckor - använd den lediga tiden till att baka något gott tillsammans!

Birgit Nilsson Bergström

Foto: Agneta Thorsén - Clara och Matilda, två kladdkakebagerskor som gärna bakar tillsammans

TEST köksmaskiner

Det finns mängder av köksmaskiner på den svenska marknaden och vilken ska man välja? Vi har testat att baka i två olika Boschmaskiner och hittat mest fördelar, för bägge två. Men läckrast att ha framme på köksbänken är nog ändå den här i ljust mintturkos. MUM 5420. Läs mera här

Här hittar du receptet på Läckra Kuvertbröd. En lättbakad deg som bara jäser en gång. Vi bakade i den mindre Bosch och utnyttjade den grova vispen.

 Blir fina bröd att duka fram till förrättssoppan, salladen eller till "finfikat".

Klicka på bilden så kommer du till receptet på Chokladglaserade browniebitar. Foto: Agneta Thorsén

Smaknycklar för brunt socker

Lägg lite farinsocker på tungan, smaka på det och du upptäcker en massa olika smaker. Detsamma gäller muscovado och rörsocker. Vi har bakat de chokladglserade browniesarna med ljust muscovadosocker vilket ger kakan smak av fyllig karamell, lakrits och smörkola. Läs mera om Dansukkers nya SMAKNYCKLAR. 

Clara Tornbrant, 11 år från Trollhättan, älskar att baka kladdkakor. I höstas bakade hon sin favoritkladdkaka på scenen under Chokladfestivalen i Stockholm. Följ med hem till Clara och läs om hennes stora bakintresse

Claras kladdiga apelsin- och pistagenötskladdkakahittar du här

SEMLOR, Finfina - Foto: Agneta Thorsén

SEMMELDAGS - äntligen!

Den 4 mars infaller fettisdagen i år och då kan man äta obegränsat med semlor... allra senast. Redan nu är det dags att baka de goda bullarna (som ska innehålla nystött kardemumma... tycker de flesta) och här är det goda receptet SEMLOR, FINFINA - klicka på bilden. Och under tiden som degen jäser kan du läsa historien om vår käre bulle som har så många namn. 

Godmorgonbullar

Bästa frukostbullarna låter du jäsa i kylskåp under natten och jäser och gräddar när du dukar bordet. Så blir morgonen god! 

Här bakar vi med Fibrex (från betor) som ger brödet nyttiga fibrex samtidigt som det blir saftigt och gott.

Aprikos- och apelsinmarmelad - solgul och härlig till frukostbrödet!

En plasthätta över degen gör susen! En enkel och ganska oansenlig liten sak hjälper degen på traven. Köp hem en förpackning och prova! Finns i vår  webbshop!

Klicka på bilden så kommer du till webbshopen

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!