Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-06-03

Ship to Gaza

De tragiska händelserna i samband med Ship to Gaza är till skada för Israel - precis som arrangörerna av konvojen hoppades, bland dem den turkiska islamistiska organisationen IHH. Bordning på internationellt vatten är illegalt. Men Israel erbjöd fartygen att lägga till och använda gränsövergångarna - vilket de avstod från - och soldaterna attackerades. I grunden bör dock blockaden ifrågasättas.

Med Mart Laar om skuldkrisen

I dagarna skrev jag en debattartikel med Estlands förre premiärminister Mart Laar om hur Sverige och Estland visar vägen ur skuldkrisen. Vi kritiserar underskotts- och stimulanspolitik och förordar budgetbalans och liberaliseringar. Läs artikeln här.

Georgien - fortfarande reformland

Jag besökte Georgien igen, nu för att föreläsa om ekonomisk frihet på en internationell konferens. Det blev också en del media, bland annat i TV här. Georgien fortsätter reformera; nu driver presidenten på för en så kallad Libety Act, ett tillägg till konstitutionen som begränsar statens makt. Bland annat föreslås skatter varken få införas eller höjas utan stöd i en folkomröstning. Läs mer här.

Grekland och eurozonen

Fil dr Andreas Bergh har läst OECD-studier av Grekland sedan tidigt 1980-tal som visar hur problemen byggdes upp redan då - två decennier före euron. Detta är en skuldkris, inte eurokris. Detta har jag fortsatt påpeka. Men eurozonen påverkas, här är fyra scenarier om hur det kan gå.

Kapitel i brittisk bok

Boken Small State, Big Society (Localis) handlar om hur vi kan reformera för en starkare ekonomi och större samhälle - men mindre stat. Mitt kapitel (börjar på sidan 14) handlar om hur Sveriges framgångar de senaste 150 åren kan förklaras av just sådan politik, och problem förklaras av motsatsen. Ladda ned boken här (pdf).

Citatet

"En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser."

Från de rödgrönas utrikespolitiska överenskommelse. Ifall någon mot förmodan skulle ha missat det.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev, liksom synpunkter i övrigt, är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!