Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Är du påläst kan du ifrågasätta

Februari 2014


Women In Progress ökar komptensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med kvalificerade styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Marie Friman, advokat

Marie Friman är advokat med specialistkompetens inom finansområdet. Hon en förebild för att hon har tagit sig fram i en mansdominerad bransch och gjort en ovanlig karriär. Hennes gedigna erfarenhet av finansvärlden, hon har varit med om stora förändringar och sett regelverk och reformer växa fram, gör henne till expert på området. Att hon dessutom representerat både kundsidan och bankperspektivet har gett henne en bred grund att utöva advokatyrket på.

1987 tog Marie Friman sin jur.kand. examen och gick direkt till arbete med kapitalförvaltning på SEB. Hela det ekonomiskt turbulenta 90-talet var Marie på SEB som kapitalförvaltare och fick på nära håll uppleva stora krascher och vad som skedde i kraschernas kölvatten. Med dramatiska förvecklingar i finansvärlden kom också en skärpning av regelverk.

– Det var en spännande tid på aktiemarknaden. När jag började på SEB pratade ingen om Bankinspektionen och jag visste knappt om att den fanns, säger hon leende.

2002 blev Marie tack vare sin juristexamen rekryterad som VD till Futuris Asset Management ett fondbolag hos Brummer & Partners, som är ansedda som en av de mest kompetenta förvaltarna av Hedgefonder. Hon har också hunnit veckopendla till Luxemburg, Europas finanshjärta, under en tid som Managing Director för ett privat värdepappersbolag.

I en period när Marie kände sig färdig med det privata värdepappersbolaget träffade hon en gammal juristkursare som frågade varför hon inte blev advokat inom finans. Så blev det till slut och Marie var med och byggde upp finans som ett nytt affärsområde hos Fylgia. Efter ett tag på Fylgia började hon fundera på om hon inte kunde göra samma sak men som egen advokatbyrå. Sedan i somras driver hon Apriori, en boutiquebyrå specialiserad på Finansjuridik – regelverk och lagar inom finanssektorn tillsammans med två andra kvinnor.

– Det roligaste med advokat/juristbranschen är att det finns så många välutbildade smarta kvinnor. I den ekonomiska världen är männen i majoritet och det är lätt att känna sig ensam som kvinna. Här är vi så många och har roligt!

Marie har sett de manliga nätverken och känt av strukturerna på nära håll. Under en period i hennes karriär då det var som mest motigt fick hon oerhört mycket stöd från nätverken runt henne.

– Nätverkande har varit grymt viktigt när jag tittar tillbaka. Jag har alltid haft många affärskontakter utanför bankens värld och jag har haft en otrolig stöttning i chefsnätverk och de kvinnliga nätverken.

Marie har gått styrelseutbildningen hos Women In Progress och i rollen som styrelseledamot kan hon bidra dels juridiskt men också som kunnig inom ekonomi och finans.  

– Som styrelseledamot är det viktigt att vara nyfiken, våga ifrågasätta och att vara påläst. Är du inte påläst kan du inte ifrågasätta!

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Styrelseutbildningar 2014
Nu är det hög tid att anmäla sig till vår mycket populära certifieringsutbildning, den 9-11 april i Berlin, Tyskland. Tidigare deltagare om utbildningen; ”Givande också med gruppdeltagarnas olika bakgrund och verksamheter. Ewa Ljunge och Margareta Neld kompletterar varandra på ett trevligt sätt. Som kursledare skapade ni en prestigelös, öppen atmosfär där alla kursdeltagare kände sig bekväma och generöst delade med sig av sina erfarenheter.”

Utbildningen ges även den 28 september-2 oktober i Budva, Montenegro.
För dig som gått vår certifieringsutbildning, passa på att gå Från Noll till börsen den 5-6 november i Stockholm. Anmälan sker senast 1 månad innan. 

Introduktion till styrelsearbete 2014
Under en halvdag får du en introduktion till professionellt styrelsearbete. Antingen är du egenföretagare som funderar på vad du kan ha för nytta av en aktiv styrelse eller så är du nyfiken på att själv ta styrelseuppdrag. Ges i Stockholm den 14 februari och i Malmö den 24 mars

Styrelsementorutbildning 2014 - 4 mars och 8 maj
För att styrelsearbetet ska bli mer professionellt och för att vidmakthålla hög kvalitet erbjuder Neld International Consulting utbildning för styrelsementorer  under två halvdagar.

Årets första styrelsematchning 16 januari
Nu har Women In Progress haft årets första styrelsematchning, som ägde rum den 16 januari på Hellströms Advokatbyrå. Machningen skedde mellan ägare som deltagit i ett tillväxtprogram och våra fantastiska kvinnor från poolen. Nu hoppas vi på flera lyckade matchningar!
Det var en positiv upplevelse att möta den kompetens, engagemang och nyfikenhet för styrelsefrågor som finns hos kvinnorna från Women In Progress pool. Fantastiskt att styrelsekompetensen kommer till nytta i ägarledda bolag”. Ulf Mattebo, kursledare från Ägarledare 


Här kan du läsa mer om styrelseprogram, Coachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!