Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Temakväll om anhörig- och brukarstöd

Var kan jag som förälder eller anhörig få information om stöd och insatser för personer med funktions- nedsättning? Vem kan jag prata med om min situation?
Vilket stöd kan jag få i kontakt med myndigheterna? Vad finns för stöd att få i Göteborgs stad?

Den 18 mars klockan 17-19 samordnar Lots för barn med funktionsnedsättning en temakväll på Medborgarkontoret i Frölunda (Du hittar detta i resecentrums lokaler vid Frölunda torg på våning 2). Under kvällen presenterar sig några olika verksamheter och projekt i Göteborg och talar om anhörig- och brukarstöd som finns för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning i Göteborgs stad. Det kommer också att finnas plats för frågor och mingel efteråt.

Temakväll inbjudan


Personlig assistent och god man – går det?

Socialstyrelsens rapport Personlig assistent och god man Är rollerna förenliga? redovisar det uppdrag Socialstyrelsen fått av regeringen att analysera och bedöma lämpligheten av att personlig assistans utförs av en person som också är god man, förvaltare eller ombud till en assistansberättigad som är 18 år eller äldre.

Socialstyrelsens har här gjort bedömningen ”…att en bestämmelse som innebär att en person med funktionsnedsättning inte kan välja att ha sin ställföreträdare som personlig assistent skulle innebära en alltför stor inskränkning i den enskildes rätt att själv bestämma vem som ska utföra den personliga assistansen, utan att riskerna i nuvarande system skulle undanröjas. Vad särskilt gäller ombudsmannaskap, skulle en sådan inskränkning kunna uppfattas som ett hinder för rätten att sluta avtal.” 

I rapporten lyfter man fram fördelar med att gode mannen även är personlig assistent. Den gode mannen känner den enskilde väl och har förmåga att kommunicera och tolka hans eller hennes vilja och behov vilket därmed ger förutsättningar att företräda och bevaka den enskildes intressen.

Läs rapporten


Ny studie om anhörigomsorg

I en ny studie från Stockholms Universitet, Institutionen för socialt arbete, framkommer att Sverige hitintills haft förvånansvärt lite kunskap om vad anhörigomsorg innebär för omsorgsgivarnas vardagsliv, arbete och försörjning jämfört med andra länder. Internationell forskning har visat på negativa konsekvenser vad gäller anhörigomsorg trots att många upplever det som viktigt och tillfredsställande att hjälpa en anhörig. Av de omsorgsgivare som allvarligt påverkas i sitt arbetsliv och sin försörjning hjälper flertalet en äldre person, oftast en förälder. Därför blir äldreomsorgens omfattning och kvalitet av avgörande betydelse - inte bara för hjälpbehövande äldre utan också för deras anhöriga.

Rapporten Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning?  är skriven av Marta Szebehely, Petra Ulmanen och Ann-Britt Sand vid Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. För att läsa rapporten Klicka här


Sverige i förhör om FN-konventionen

Sverige är ett av de länder som har antagit FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Alla länder som har antagit konventionen är juridiskt bundna av innehållet och ska regelbundet lämna en rapport till FN samt bli förhörda om läget. I april ska Sverige förhöras av Övervaknings- kommittén för konventionen (Committee on the Rights of Persons with Disabilities). Kommittén har låtit Sverige svara på 46 frågor inom en rad områden som kommer att ligga till grund för förhöret. Via länken nedan går det att ta del av de svar som Sverige lämnat.

Sveriges svar på Övervakningskommitténs frågor – länk till Handikappförbundens hemsida


33 miljoner till funktionshinderföreningar i Göteborg

Varje år delar Social resursnämnd ut bidrag till bland annat Göteborgs funktionshinderföreningar. Stödet ges för att bedriva intressepolitiskt arbete och för att bedriva medlemsvårdande aktiviteter. I år delar man ut 33 miljoner kronor till 62 föreningar inom funktionshinderområdet. Stiftelsen Gyllenkroken är den förening som beviljats störst summa pengar, 5,3 miljoner, till verksamheten i aktivitetshuset för människor med psykiska funktionshinder.

Länk till förteckning över bidrag till funktionshinder- området år 2014.

Klicka här

 

Andra områden som beviljas bidrag från Social resursnämnd är sociala företag och föreningar som arbetar med integration. Läs artikeln i e-tidningen Vårt Göteborg om bidragen.


Barn vars förälder har lindrig utvecklings- störning riskerar dubbel utsatthet

Mellan 1 och 1,5 procent av Nordens befolkning antas ha en lindrig utvecklingsstörning. En särskilt utsatt grupp är barn vars mödrar har en utvecklingsstörning.”

I avhandlingen Mild intellectual disability: Diagnostic and outcome aspects av doktoranden Ida Lindblad vid Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin, framkommer att barn vars mammor har en utvecklingsstörning riskerar att utsättas för dubbla risker – dels en ärftlig risk för funktionsnedsättning, dels risker kopplade till bristande föräldrastöd och omsorg. Ida Lindblad har i sin forskning studerat förekomsten av lindrig utvecklingsstörning som inte uppmärksammas i lika stor grad som till exempel ADHD och autism. För den enskilde kan det dock vara svårt att leva med eftersom den påverkar vardagliga funktioner som inlärning, abstrakt tänkande, bedömning av sociala situationer och risker och att kunna anpassa sig till de krav och förändringar som omgivningen ställer.

Länk till avhandlingen     

INNEHÅLL:

Temakväll om anhörig-  och brukarstöd 

Personlig assistent och god man – går det?

Ny studie om anhörigomsorg

Sverige i förhör om FN-konventionen

33 miljoner till funktionshinder- föreningar i Göteborg

Barn vars förälder har lindrig utvecklings- störning riskerar dubbel utsatthet 

Nytt sändnings- tillstånd för UR med krav på tillgänglighet


Christina går i pension

HSO Göteborgs Christina Boortman som skött lönehanteringen åt oss sedan över 20 år tillbaka har nu gått i pension. Vi vill tacka henne för ett långt och gott samarbete och önskar henne lycka till. Samtidigt vill vi välkomna Nadia Sanderson som hädanefter sköter ekonomi och lönehantering på HSO.


KALENDARIUM

Mötesplats Funktionshinder 2014

För sjätte gången i ordningen är det åter dags för Mötesplats Funktionshinder där anställda inom verksamhetsområde funkionshinder har möjlighet att dela med sig av kunskap och erfarenheter, att inspirera till nytt tänkande och nya perspektiv samt att stärka yrkesroller.

Onsdag-torsdag 2-3 april 2014. Eriksbergshallen, Maskinhallen 11, Göteborg.

Program



2014

HSO:s årsmöte

Torsdagen den 24 april 2014. Behöriga kommer att få kallelse.


Ordförande-
kommittén

Ordförande-
kommittén har sitt nästa möte den 3 april. Därefter den 18 september och den 6 november. Behöriga kommer att få kallelse.


Nytt sändningstillstånd för UR med krav på tillgänglighet

Regeringen har nu tagit beslut om nytt sändningstillstånd för Utbildningsradion (UR) åren 2014-2019 med anslagsvillkor för 2014 och krav kring tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. UR får ett förstärkt och fortsatt uppdrag att producera utbildningsprogram och ska dessutom utveckla och vidga utbildningsutbudet. Studieförbund och folkhögskolor blir ett nytt utbildningsområde. Dessutom får UR ett tillskott på 50 miljoner kronor per år för satsningar på bildning och tillgänglighet.

Läs pressmeddelandet

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg (HSO), Box 12053, 402 41 Göteborg, tel: 031-24 03 03
Besöksadress: Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, plan 2, E-post: info@gbg.hso.se, Hemsida: www.gbghso.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!