Nyhetsbrev från TimeFinder. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

 

 

Månadens boktips:

"FOCUS - The Hidden Driver of Excellence" 

    av Daniel Goleman


Böcker jag tipsar om finns för det mesta hos väl-sorterade bokhandlare eller på nätet, t ex: 

www.adlibris.com
www.bokus.com

 

Månadens citat:

"Det vi uppnår i vår inre värld kommer att förändra vår yttre verklighet.” 

                        Plutarchos          

           


Nyfiken på vad TimeFinder kan erbjuda i form av föreläsningar och olika typer av utbildningar? TimeFinders utbildningar    

Tips:

Vill du få hjälp att jobba smartare? Anmäl dig till någon av TimeFinders öppna utbildningar eller kontakta oss så kommer vi till ditt företag/din verksamhet. Öppen utbildning.

TimeFinder och Maria svarar på frågor i expertpanelen på shortcut!:

Expert på shortcut

 

Tidigare nyhetsbrev hittar du här:
TimeFinders nyhetsbrev

 

Mer tips hittar du här:
Artiklar med TimeFinder

TimeFinders Nyhetsbrev nr 1 2014


Bild av en hjärna

Nytt år och kanske dags att skapa nya spår i hjärnan!

Hur du f..

Nytt år och nya tag kanske du tänkte innan det var dags att börja jobba igen efter julledigheten och så föll du snabbt tillbaka in i gamla invanda mönster. 100 saker att hålla reda på och du hoppar från det ena till det andra dagarna i ända med en känsla av att redan vara steget efter trots att 2014 precis har börjat.

Risken är stor att vi ger upp lite för tidigt med våra ambitioner att förändra våra tankar, vanor och beteende. Vi tror att vi inte kan, att det inte går och så fortsätter vi som vanligt…

Men det går att förändra våra tankesätt, våra rutiner och det GÅR att lära gamla hundar sitta bl a genom att förstå hur vår hjärna fungerar. 

Därför kommer detta nyhetsbrev att handla om hjärnans fantastiska förmåga att förändras och du får  tips på hur du fortfarande kan lyckas infria eventuella nyårslöften... 


Visste du att vår hjärna är plastisk, det vill säga föränderlig? Vi kan skapa nya kopplingar i hjärnan och därmed förändra vårt sätt att tänka och göra saker.

Detta är ingen ”quickfix” men det går och det är inte så svårt ifall vi bara har lite tålamod. 

Inom Neurovetenskapen finns ett välkänt uttryck som lyder ”Neurons that fire together wire together”.  Detta innebär att för varje gång du utför en uppgift, tänker en tanke, spelar ett nytt stycke på pianot eller sätter på dig joggingskorna och ger dig ut och springer så stärker du kopplingen mellan just de neuroner (dvs nervceller i hjärnan) som aktiveras och det går lättare och lättare och du blir bättre och bättre för varje gång.

Tänk dig ett fält med massa orörd snö. När du går över fältet för första gången är det nog ganska jobbigt att pulsa fram, säkert även för de som kommer direkt efter dig. Men plötsligt har snön trampats till och det blir en tydlig stig över fältet som är mycket lättare att ta sig fram på.

På samma sätt är det att skapa en ny tanke eller en ny rutin oavsett om det handlar om hur du ska hantera mailen, fatta beslut eller börja motionera. Det kanske går trögt i början, men ju mer du gör det desto lättare och naturligare känns det.

Det omvända gäller ju också - har du under lång tid t ex intalat dig att du alltid gör si eller så, att du inte lyckas med något svårt, inte kan ändra ett beteende eller att du hela tiden hamnar i ett visst tankesätt så är det den stigen som blivit upptrampad och som hjärnan väljer att ta.

Ställ dig därför frågan ifall du ofta tänker stressande, hindrande eller negativa tankar om din situation och dig själv eller om du tänker positiva, lugnande, glada eller kanske t o m utmanande tankar?

Är du van att tänka negativa tankar kring t ex din förmåga att få saker gjorda, att du stressar upp dig och blir blockerad, inte hinner med osv, kommer dessa tankar inte att försvinna i en handvändning bara för att du börjar tänka annorlunda.

Men allt eftersom kopplingarna blir starkare och starkare kring dina ”nya” tankar och beteenden så blir kopplingarna svagare och svagare till det tidigare ”felaktiga” tänkandet/beteendet. Dvs du trampar upp snöstigen för det nya tankesättet/beteendet och det gamla eller "felaktiga" låter du helt enkelt sakta men säkert snöa igen.

Förhoppningsvis kommer du fortare än du anar känna att det går åt rätt håll och att du helt plötsligt gör vissa saker som om det vore självklart.

Men hur gör du då?

Vill du förändra dina tankar, vanor eller beteenden måste du vara uppmärksam på vad du fokuserar på. Det handlar om att du ska rikta din uppmärksamhet mot det du vill ha, det du vill få gjort osv.

Att vara medveten om vad du fokuserar din uppmärksamhet på kommer kunna ge dig en otrolig utväxling när det gäller effektivitet.

För i samma ögonblick som du väljer att fokusera på något, oavsett om det är att skriva en rapport, lösa ett problem, lästa ett mail, ta dig ut i löpspåret osv, så bestämmer du dig för att INTE fokusera på något annat.

Vi kan välja om vi är närvarande och fokuserar på det som sägs i ett möte eller ett samtal. När vi sitter framför datorn är det oftast vårt eget val att låta bli att allt för ofta hoppa mellan olika uppgifter.

Ibland kan vi också vänligt be personer som kräver vår uppmärksamhet att vänta lite tills vi gjort klart det vi håller på med just nu.

Om du tycker att du är dålig på att fokusera din uppmärksamhet mot något en längre stund kan du t ex börja träna upp din förmåga med hjälp av en lätt andningsövning.

Under ett antal minuter (som kan utökas efter hand) fokuserar du helt enkelt på varje andetag, när du andas in och när du andas ut.

Försvinner tankarna iväg är det bara att ta tillbaka din fulla uppmärksamhet mot ditt andetag. När du känner att du behärskar denna övning är det bara att ge dig på andra saker i vardagen som du ger din fulla uppmärksamhet.

Lycka till och tänk på att det aldrig är försent att förändra vårt sätt att tänka eller handla!


Fotavtryck med pilar i olika riktningar
Känns det som att du inte vet vilket håll du ska gå åt för att bli mer effektiv i vardagen? Då kan TimeFinders utbildning vara något för dig.

Du vet väl att TimeFinder förutom företagsanpassade utbildningar nu även har ett antal öppna utbildningar i Personlig Effektivitet & Outlook i Stockholm. Klicka här ifall du vill veta mer: Öppen utbildning.
Se citat nedan från en av deltagarna på förra utbildningen.


Mycket bra utbildning, man fick en grundläggande förståelse hur man själv samt hjärnan fungerar, och hur man kan använda det till att bli effektivare, spara tid och prioritera sin tid till mera värdeskapande uppgifter, samt få bättre kontroll över sin egen tid. ”


TimeFinder, som drivs av Maria Breitholtz Söderström, hjälper chefer, medarbetare och egenföretagare att frigöra 10-25 % av sin arbetstid för att kunna bli mer produktiva, mindre stressade, få bättre kontroll över sin arbetssituation eller helt enkelt få mer tid över till familj, vänner och fritidsintresse. Läs mer på www.timefinder.se

 

TimeFinders nyhetsbrev innehåller tips om hur du kan jobba smartare, stressa mindre och få mer tid över. Det tar bara ett par minuter att läsa men kan hjälpa dig att frigöra många!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du på något sätt anmält intresse. Skulle du av någon anledning inte längre vilja ha nyhetsbrevet eller om det skickats till fel adress är det bara att klicka på länken längst ner i detta mail.

Känner du någon som du tror vill ha det här nyhetsbrevet? Skicka gärna vidare så kan dom anmäla sig via länken nedan: Prenumerera på TimeFinders nyhetsbrev

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!