Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 

Nyhetsbladet nr 5 2013    

 
 


- Skönt att se adventsljusstakar, adventsstjärnor och annat julpynt lysa upp i detta regn- och ruskväder som vi har i stora delar av landet! Och snart är det dessutom julafton!

Årets sista större aktivitet var den konferens styrelsen i SN-DD bjöd in till i Stockholm den 5 december om brukarmedverkan. Efter att vi samlat in synpunkter på konferensen så känner vi oss nöjda: ”Dessa SN-DD dagar är viktiga och givande, hoppas på fortsatta träffar.” ”Dagens upplägg mycket bra.” ”Bra upplägg konferens och föreläsningar.” Med andra ord ett härligt avslut på 2013.

Det vi ser fram emot härnäst är årsmötet i Luleå 27-28 mars. Våra medlemmar i norr har lovat att bidra med ett innehållsrikt och intressant program.

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Lena Karlsson, ordförande i SN-DD

 
 


SN-DD:s konferens
”Vägar till delaktighet och egenmakt”.

 
 

Den 5 december arrangerade SN-DD en konferens på City Conference Center Stockholm med titeln ”Vägar till egenmakt och delaktighet”. Konferensen var välbesökt, ca 80 personer deltog och det blev en uppskattad dag.

Konferensen var gratis för medarbetare i våra medlemsorganisationer och de flesta deltagarna, som deltog i konferensen, kom från medlemsorganisationer i Stockholmsområdet. Det var också en betydande andel medarbetare från medlemsverksamheter i Norrland samt ett antal betalande deltagare.

Dagen startades med att ombudsman Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin från Verdandi talade om Brukarrådet på Beroendecentrum i Örebro under rubriken ”Brukarråd – ett sätt för ökat brukar-inflytande och delaktighet”.

Brukarrådet har funnits sedan år 2000 och har varit mycket framgångsrikt. Ann-Mari beskrev hur det byggts upp och vilka framgångsfaktorer som gett brukarorganisationerna reella möjligheter till inflytande och delaktighet .

De har tagit fram ett 10-punktsprogram för ökad kvalité i brukarsamverkan och ökad delaktighet.

  Där påtalas bland annat brukarens rätt att få information om olika behandlingsalternativ.

Ni hittar 10-punktsprogrammet i sin helhet
och bilderna till föreläsningarna i anslutning till Nyhetsbladet på hemsidan. Där hittar ni även Socialstyrelsens nya ”Vägledning för brukarinflytande” som kom i våras.

       

               Foto: Lena Karlsson

Därefter tog Lena Lillieroth, leg psykolog
från Beroendecentrum Stockholm, vid och talade om ”Therapeutic Assessment - utredning som korttidsterapi med klienten som medutredare”.

Therapeutic Assessment (TA) är en metod som skapats av amerikanen Stephen E Finn och befrämjar terapeutiska effekter vid psykologutredning.

Lena benämner metoden som psykolog-utredning som intensiv korttidsterapi. Patienten/klientens egna frågor om sig själv ligger till grund för utredningen och hon beskriver

 
 


   hur patienten/klienten involveras i processen som 'medutredare'. Föreläsningen blev mycket uppskattad och några kommentarer från utvärderingarna lyder; 

”intressant med nya sätt att se på utredning” och ”bra att ha klienter i fokus vid utredning och som centrum för resultatet”.

Efter en god lunch tog Merete Glenne Øie
vid och talade resten av dagen om ”Kognitive vansker ved psykiske lidelser og rusmissbruk; hvordan kartlegge, forstå og tillrettelegge for vanskene?

Merete är psykolog utbildad från Universitetet i Oslo, doktor i psykologi och specialist i klinisk neuropsykologi. Hon är forskningsrådgivare vid Sykehuset Innlandet, professor vid Psykologiska Institutet UIO Hon har en neuropsykologisk privatmottagning i Lillehammer
i Norge där hon bland annat tar emot klienter/ patienter från närliggande behandlingshem.

Hon talade engagerat och inspirerande utifrån sin långa praktik och sin forskning om klienter med kognitiva svårigheter och beskrev hur olika typer av psykiatrisk problematik och missbruk kan påverka den kognitiva förmågan på olika sätt.


Merete Glenne Øie talar

Hon betonar vikten av att kartlägga varje klients/patients specifika styrkor och specifika svårigheter för att kunna planera och tillrättalägga utifrån var och ens individuella förutsättningar.

 

Några kommentarer till föreläsningen löd:
”helt enkelt underbar”, och ”mycket givande och lärorikt, önskar fler föreläsningar av Merete då man lär sig hela tiden, har även med kunskapen till eget arbete” samt ”skulle gärna lyssna fler gånger på Merete för att ”komma ihåg” allt och omsätta det i praktiken”.

Vi fick överlag mycket positiva reaktioner på konferensinnehållet. Några exempel är ”alla föreläsningar idag var ur brukarperspektiv, fortsätt med det” och ”dessa SN-DD dagar är viktiga och givande, hoppas på fortsatta träffar”. Detta glädjer oss naturligtvis och sporrar till att arrangera nya aktiviteter i framtiden!

Med det önskar vi alla i styrelsen er alla
en riktigt God Jul och ett Gott Nytt ÅR!

 


 
  Läs Nyhetsbladet i word   Besök oss gärna på www.sn-dd.se  
     
 


Behöver du ändra dina uppgifter i medlemsregistret ?

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!