Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Aktuellt

Nu går bussarna på biogas även i Västervik

Den 15 december lanserades en ny stadstrafik i Västervik och Oskarshamn, med nya busslinjer och utökad trafik. Stadstrafiken i Västervik går nu också på biogas som drivmedel. Gasen är lokalt producerad och levereras från Västerviks kommunala biogasbolag. Västervik är därmed den andra kommunen i Kalmar län som får tillgång till gasbussar.
Läs mer på KLTs hemsida.

Biogasnyheter

Debattartikel från Energigas Sverige
"Den 16 dec-13 presenterades resultatet av utredningen som visar hur Alliansregeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 kan uppnås. Utredningen visar tydligt att fossiloberoende inte är någon utopi, men för att nå målet krävs ett tydligt och långsiktigt politiskt ledarskap."
Läs hela debattartikeln.

SGC välkomnar nya ansökningar!
Ny utlysning i Samverkansprogram Energigasteknik öppen fram till 23 januari 2014. Samtliga verksamhetsområden som programmet täcker är aktuella – produktion av gröna gaser (rötning, förgasning och katalytisk bränslesyntes, power-to-gas), gastransport och användning inom såväl transportsektorn som industri och hushåll.
Läs mer.

Biogas bra för klimatet och regionen
Läs Hannele Johanssons krönika i Smålands Näringsliv - se sid 30.

Viking Grace fick första pris
i kategorin Teknik, drivning och motorer vid det nyinstiftade Baltic Sea Clean Maritime Awards. Priset delas ut till organisationer som utvecklar nya lösningar för att minska och förhindra miljöfarliga utsläpp.
Läs mer.

Författarna har ensamma ansvaret för innehållet i denna publikation. Den företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens åsikter. Europeiska kommissionen ansvarar inte för någon form av användning av informationen som finns i publikationen.

   

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 5 2013

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon

De inkomna remissvaren var i fokus under biogassessionen på Energiting Sydost 2014 som gick av stapeln i Karlskrona den 7 november. Tre separata workshops ägde rum, en där vi diskuterade hur man skulle kunna ta fram kostnader för de föreslagna åtgärderna, en annan där ansvarsfördelningen var i fokus och en tredje som gick ut på att ta fram en lite mera omfattande kommunikationsplan. Det som kommer att ske härnäst är att vi försöker bemöta de synpunkter som kommit fram i de olika remissvaren så långt som möjligt, ta fram en reviderad version av den regionala strategin och handlingsplanen för biogas samt skicka ut den tillsammans med samrådsredogörelsen till alla som svarat på remissen.

Förutom att arbeta i workshops fick vi lyssna på Mats Lindbom, vice ordförande för kommunstyrelsen och ordförande för Affärsverken i Karlskrona som berättade att kommunen var tidigt ute med källsortering; Stefan Halldorf, Hushållningssällskapet, som pratade under temat "Varför gör inte alla kommuner biogas av sitt matavfall?” och Roland Nilsson, E.ON Gas, som gav oss goda exempel från livsmedelsindustrin som inte bara producerar substrat till biogasproduktion utan även kör på gas. Ett särskilt lyckosamt exempel är Skånemejerier som hämtar mjölk med tankbilar som går på gas.


Slutkonferens i Bio-methane Regions

Arbetet i Bio-methane Regions projektet närmar sig sitt slut. Projektet höll slutkonferensen i St. Pölten, Österrike under Biogas 2013 den 4 december.

Syftet med slutkonferensen var att presentera de resultat som uppnåtts i Bio-methane Regions –projektet, dvs. det projekt som står för en stor del av finansieringen i Biogas Sydost. Under konferensen visade bl.a. Michael Harasek från Wiens universitet exempel på skalfördelar som kan uppnås inom uppgraderingen av biogas. Sandra Esteves från South Wales University visade exempel på hur man lyckats öka utbytet i biogasproduktionen. Olav Rasmussen från Blue Planet Innovation berättade om satsningen i Ringköping som ett exempel på den omfattande biogassatsningen som planeras i Danmark och Hannele Johansson presenterade de nya anläggningar som initierats i vår region under projektperioden, med fokus på anläggningen i Växjö som väckt stort intresse sedan över 40 personer gjort studiebesök på Sundet som ett led i projektet.


Tankställe för flytande biogas invigdes den 30 oktober i Jönköping


Idag är transporterna till mycket stor del beroende av olja. Internationellt växer flytande fordonsgas som drivmedel och fler lastbilstillverkare satsar på tekniken. I och med Volvos nya teknik med MDE (MetanDieselEngine) lastbilar och FordonsGas nya tankstation för BiGreen, får den tunga transportsektorn äntligen ett alternativ som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbart, säger FordonsGas VD Bo Ramberg.

Gasen kyls ner till minus 163 grader och kondenseras till flytande gas, volymen blir då 600 gånger mindre. Eftersom den flytande gasen har mycket högre densitet än vanlig gas, är den också effektivare att transportera till tankstationerna. Stationen vid Finnvedens Lastvagnar i Jönköping förses med flytande biogas direkt från biogasanläggningen i Lidköping. Biogasen, som är lokalt producerad av bland annat restprodukter från livsmedelsindustrin, är förnybar och påverkar därmed klimatet minimalt. Stationen vid Finnvedens Lastvagnar i Jönköping är landets femte station för flytande gas.


Slutligen vill jag önska er alla en riktigt
God Jul och ett Gott Nytt Biogasår 2014!

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.