Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 2 2013

Säkra tips i julhandeln

Julhandeln förväntas att slå rekord i år med en omsättning på närmare 66 miljarder kronor, enligt HUI Research. Det betyder högkonjunktur också för tjuven och hälerimarknaden då stöldbrotten brukar följa konjunktursvängningarna.

SSF Stöldskyddsföreningen har därför listat ett antal säkerhetstips att tänka på innan man ger sig in i julruschen eller om man kommer att vara hemifrån över jul och nyår.

I julhandeln

  • Se upp för nätbedragaren - allt fler konsumenter väljer att göra sina julklappsinköp via nätet. Bedrägerier och id-kapningar via nätet är den snabbast växande brottsformen i Sverige och ökningen är lavinartad enligt polisen. Att kapa en persons identitet är inte svårt, och problemen som följer för den enskilde efter en identitetskapning är omfattande. Läs mer om hur du skyddar dig mot id-kapning här
  • Om du handlar av privatpersoner så skicka aldrig pengar i förväg. Se till att du har varan i handen innan du betalar. Lita på din instinkt – är ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta det.
  • När du parkerar bilen kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Hörs det att bilen går i lås har du inte blivit utsatt för störningssändare.
  • Lämna inte saker i en obevakad bil – töm bilen själv.
  • Se upp för ficktjuvarna - trängsel på gator och i köpcentrum ökar i julruschen vilket ger utmärkta tillfällen för ficktjuvarna. Var därför extra vaksam och håll uppsikt över din väska och förvara dina värdesaker nära kroppen, helst i dolda fickor.
  • Notera spärrnummer för alla dina kort. Du är skyldig att spärra dem omedelbart om du skulle bli bestulen. Abonnerar du på Stöldskyddsföreningens spärrtjänst behöver du bara notera ett nummer: 0771 772 772 så får du snabb hjälp med att spärra korten.

Om du reser bort under helgerna

  • Statusuppdatera inte i sociala medier om att du är bortrest, det signalerar för tjuven att hemmet är tomt en tid. Se till att positioneringstjänsten på mobilen är avaktiverad.
  • Be någon granne/släkting att ta hand om posten och bor du i hus be granne/släkting även skotta snö.
  • Ha lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan ta din post.
  • Förvara inte värdeföremål i hemmet om du inte har ett värdeskåp. Många inbrott sker på grund av att tjuvarna vet att det finns exempelvis guld i hemmet, och de vet ofta var de ska leta.
  • Både polis och försäkringsbolag rekommenderar starkt att man ska märka sina ägodelar. Polisen kan vid påträffat gods spåra dem tillbaka till dig som ägare. SSF erbjuder stödskyddsmärkning med hjälp av mikropunkter och stöldskyddsregistrering av värdesaker.
  • Bor du i hus rekommenderas att installera utomhusbelysning med rörelsevakt. Om belysningen plötsligt tänds uppmärksammas omgivingen på detta.
  • Dra ur kontakter till all elektronik som inte kommer att behövas under tiden du är borta, så minskar du risken för brand.

Grannsamverkan med digital teknik

En kombination av stort engagemang och digital teknik har effektiviserat grannsamverkan i södra Halland. Sammanhållningen har ökat i bygden och samarbetet med polisen har utvecklats.

När grannhusen drabbades av bostadsinbrott fick invånarna i Ränneslöv och Edenberga nog. De senaste åren har de byggt upp en effektiv grannsamverkan som praktiskt taget engagerar en hel bygd.

– Vi har tät kommunikation med polisen samtidigt som vi visar att vi står enade i vår by, säger Peter Bengtsson, en av eldsjälarna bakom grannsamverkan i Laholm.

I samband med en rättegång mot åtalade inbrottstjuvar visade invånarna även sitt öppna stöd för brottsoffren genom att närvara vid rättegången.

– Vi visar att vi bryr oss om varandra, och det tänker vi göra varenda gång, ända in i rättssalen. Det är också ett sätt att markera att vi inte accepterar inbrott och annan brottslighet.

Sms-grupp når 350 personer

Thomas Bigert är en annan eldsjäl som drivs att ett stort teknikintresse. Han har tagit digital teknik till hjälp för att utveckla grannsamverkan ytterligare. En hemsida har skapats liksom en omfattande sms-grupp. Numera räcker det med ett enda grupp-sms så nås flera hundra invånare i södra Halland med brottsförebyggande information – eller med uppmaningen att tipsa polisen om iakttagelser i samband med brott.

– Skulle någon granne känna sig otrygg så skickar vi ett sms och direkt når vi 350 personer som kan komma, säger Thomas Bigert.

– Vi konfronterar inte och vi använder inget våld, men vi visar att vi finns och markerar att det inte är lönt att komma hit och begå brott, säger Peter Bengtsson.

Inbrotten i Laholm har minskat med 40 procent

Krister Adolfsson, biträdande närpolischef, konstaterar att inbrotten den senaste tiden minskat markant i Laholms kommun. Hittills i år med cirka 40 procent.

– Grannsamverkan i Ränneslöv och Edenberga är bra exempel som vi kan peka på när andra vill starta grannsamverkan. De har hittat en synnerligen effektiv modell. Dessutom lär invånarna känna varandra och vi från polisen lär känna dem, säger Krister Adolfsson.

Samarbetet mellan invånarna och polisen har också utvecklats det senaste året.

– Ett sådant stöd vi har från polisen i dag, det är svårslaget. Polisen är otrolig på att hjälpa till, säger Peter Bengtsson.

Källa: polisen.se (http://polisen.se/Blekinge/Aktuellt/Nyheter/Halland/juli-sept/Grannsamverkan-med-digital-teknik/)


Inbrotten ökar – var sjunde drabbad senaste fem åren

Hela 14 procent av svenskarna har råkat ut för inbrott under de senaste fem åren, och fyra procent uppger att de råkat ut för fler än ett. Trots det säger var tredje att de inte vidtagit någon inbrottsförebyggande åtgärd alls. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Ett tydligt säsongsmönster har vuxit fram bland villainbrotten, där klart flest inbrott sker under det fjärde kvartalet varje år. Totalt sett har antalet inbrott i Sverige ökat med drygt en femtedel under de senaste tio åren enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Trygg-Hansa har frågat svenska folket vad man gjort för att skydda sig mot inbrott. En tredjedel svarar att de inte vidtagit någon inbrottsförebyggande åtgärd alls (32 procent). Bland de som skyddar sitt hem är det vanligaste att ha säkra dörrar och lås (25 procent), följt av larm (22 procent) och Grannsamverkan (22 procent).

– Inbrott är en obehaglig upplevelse, det vet alla som råkat ut för det. Vi skulle gärna se att alla skaffar sig ett så bra skydd som möjligt, gärna på flera sätt som kompletterar varandra, säger Håkan Franzén, expert på Hus&Hem-försäkringar på Trygg-Hansa.

De flesta (37 procent) har svarat att man tror att larm är den bästa inbrottsförebyggande åtgärden, följt av säkerhetsdörr (24 procent) och grannsamverkan (23 procent).

– Att installera godkända lås och larm är åtgärder man kan vidta på egen hand, och det kan ha en avskräckande effekt. Men det mest effektiva för att få ned inbrotten i sitt område är faktiskt att organisera Grannsamverkan, fortsätter Håkan Franzén.

Källa: SecurityUser.com (http://www.securityuser.com/se/news.asp?newstype=1&newsid=6231)


Facebookinlägg kan leda till bostadsinbrott

Skylta inte med din frånvaro Brukar du lägga upp bilder på Instagram eller statusuppdateringar på Facebook när du reser bort? I så fall bör du se över vilka som kan se detta. Enligt polisen och försäkringsbolagen är det så inbrottstjuvarna väljer sina byten.

"Turkiet på måndag! Underbart!". Just den typen av statusuppdateringar på sociala medier ökar risken för bostadsinbrott. Enligt Trygg-Hansas undersökning delar var tredje svensk med sig av sina semesterplaner på sociala medier.

Josef Wiklund, enhetschef på polisen i Sundsvall, menar att man bör fundera på om man verkligen tycker att det är viktigt att meddela att man är borta på semester och om man måste göra det på sina sociala medier. För risken för att tjuven upptäcker inlägget finns ju, konstaterar han.

- Vi har faktiskt ett åtgärdskort som alla poliser i yttertjänst ska ha med sig. Där finns ett antal frågeställningar som man ska ha med sig när man tar upp en anmälan och pratar med målsägande. En av frågeställningarna är faktiskt om de har annonserat att de varit borta. Exempelvis via Facebook eller andra sociala medier, säger han.

Enligt polisen gäller det att man reglerar sina sekretessinställningar på Facebook och andra sociala medier. Men det dyker ofta upp nya funktioner som är svåra att hålla koll på. Exempelvis har reglerna på Facebook ändrats så att när en vän gillar din status om "Thailandssemestern" blir det synligt även i hela den Facebookvännens nätverk. Något man kanske inte har planerat.

- Visst är det ett forum för gärningsmän att leta information på. Det tror jag, säger Josef Wiklund.

Fenomenet kan alltså ses som en ny teknik för inbrottstjuvar att veta var och när det är smartast att slå till. Detta kan jämföras med en äldre metod där inbrottstjuvar håller koll på posten.

- Vi har ju tidigare hört talas om att gärningsmännen sett på brevlådorna att det inte är någon hemma, när man inte har någon dagstidning längre. Så det är ju ett annat sätt för tjuvarna. Och det finns ju en direkt koppling här, alltså gärningsmän använder sig av information för att hitta de hus och platser som de vill göra inbrott på. Det tycker jag att vi kan ta lärdom av, säger Josef Wiklund.

Källa: svt.se (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/facebookinlagg-kan-leda-till-bostadsinbrott


Ökad oro kring personnummer

Allt fler oroas över att lämna ut sitt personnummer. Samtalen som rör frågan om riskerna med att uppge sitt personnummer ökar hos Datainspektionens upplysningstjänst.

 – Vi har fått fler frågor som rör det här temat, säger Adolf Slama, it-säkerhetsexpert på Datainspektionen.

Att handla en vara mot faktura på internet, gå med i en förening eller skaffa sig ett telefonabonnemang, är alla situationer då man ombeds att ange sitt personnummer. Men att uppge sitt personnummer är inte riskfritt:

– Det är uppenbart att risken för identitetsstölder blir en annan. Ju fler uppgifter man lämnar ut, desto större risk för missbruk.

För att minska riskerna för att ens personnummer hamnar i orätta händer vid handel över internet, kan man se till att bara handla över krypterade sidor. Om en sida är krypterad står det "https" istället för bara "http" i början av sidans adressfält.

En form av identitetsstöld som förekommer på köp- och säljsajterna Tradera och Blocket, är att bedragaren uppger en annan person som säljare. Ett sätt att undvika det här är att fråga om det går bra att själv hämta varan hos säljaren. I det läget brukar en bedragare komma med förevändningar.

På Västerbottenspolisen uppger man att bedrägerierna på dessa sajter har minskat på senare tid, vilket kan tolkas som att folk har blivit mer försiktiga. Och faktura-bedrägerier fullbordas sällan, eftersom man måste visa legitimation när man hämtar ut en vara hos postens ombud.

Källa: sverigesradio.se (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5690394)


6 av 10 svenskar beredda att spärra sitt personnummer för att minska risken för id-kapning

Enligt en riksrepresentativ undersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit Demoskop genomföra är en majoritet av svenskarna beredda att låsa sitt personnummer för kreditprövning för att minska risken för id-kapning. Endast 1 av 10 är emot. Idag finns inte denna möjlighet – en spärr kan bara sättas när brottet redan är begånget. Här behövs förändring av attityd hos marknadens aktörer och politiker, menar företrädare för SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedrägerier och id-kapningar är den snabbast växande brottsformen i Sverige och ökningen är lavinartad enligt polisen. Det handlar bland annat om att de kriminella använder sig av kapade personuppgifter för att handla såväl på nätet som i butik och ta olika former av krediter. Idag finns inte möjlighet att spärra sitt personnummer för kreditprövning, trots att en majoritet av allmänheten vill ha den möjligheten och också kan tänka sig vänta upp till fem dagar på upplåsningen för att själva kunna söka en kredit, enligt undersökningen.

-  Man bör kunna låsa och låsa upp sitt personnummer för kreditprövning likaväl som att man låser och låser upp sitt kreditkort för utlandsköp, säger Annika Brändström, vd på SSF Stöldskyddsföreningen. Problemen som följer för den enskilde efter en identitetskapning är omfattande och skapar mycket otrygghet.

Läs hela pressmeddelandet här: http://www.stoldskyddsforeningen.se/Om-SSF/Medierum/Pressmeddelanden/2013/6-av-10-svenskar-beredda-att-sparra-sitt-personnummer-for-att-minska-risken-for-id-kapning/


Stölderna minskar kraftigt i Sverige

Antalet stölder fortsätter att minska i Sverige, visar nya siffror som DN har tagit fram. En förklaring är bättre stöldskydd. En annan är att dagens ungdom är mindre tjuvaktig än tidigare generationer.

Samtidigt som undersökningar visar att många människor oroar sig över ökad brottslighet så sjunker brottsligheten inom många områden. Särskilt stölder minskar kraftigt. DN har tagit fram siffror från januari till augusti i år över anmälda brott och jämfört med samma perioder varje år under hela 2000-talet. Sedan millennieskiftet har stölderna minskat med över 25 procent.

 – Det är en väldigt starkt nedgång inom vissa områden, framför allt stölder av fordon och stölder från fordon, berättar Anton Färnström, statistiker på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Den viktigaste orsaken är att dagens bilar har elektroniska system som helt enkelt gör det mycket svårt att stjäla bilarna eller exempelvis radion i bilarna. För de flesta brottslingar har bilstölder därmed blivit ointressanta. Vissa professionella ligor har avancerad teknik för att kringgå säkerhetssystemen. De koncentrerar sig på ett fåtal, mycket dyrbara bilar.

 Av samma skäl har även inbrott minskat. Även där har olika säkerhetssystem gjort det svårare för inbrottstjuven. Ett undantag är bostadsinbrotten som har fortsatt att öka under senare år. Villor är fortfarande mycket sårbara. En stor del av den brottsligheten genomförs av ligor som kommer till Sverige under en period och betar av olika områden i landet.

 Även vissa enklare stölder, exempelvis av cyklar, har minskat. En delförklaring kan vara att färre gör en polisanmälan om de blir av med cykeln.

 – Vi vet att anmälningsbenägenheten är lägre för cyklar än för bilar. Var och en kan ju tänka själv hur de gör om de blir av med en cykel, jämfört med en bil, säger Anton Färnström.

 Brå gör regelbundet skolundersökningar, enkäter med elever i årskurs nio, som visar att ungdomar av i dag tar starkare avstånd från stölder, jämfört med tidigare. Ungdomar har traditionellt stått för en stor del av stöldbrotten, som exempelvis snatterier.

I skolundersökningarna har ungdomar i årskurs nio fått svara på enkätfrågor om de själva har utsatts för brott och om de själva har begått brott.

 Undersökningarna visar att allt färre ungdomar deltar i stölder, men också att de det är färre som har blivit bestulna på sin cykel, plånbok eller något annat.

 År 1995 svarade 37 procent av ­niondeklassarna att de hade snattat. Vid den senaste undersökningen 2011 hade den siffran mer än halverats, till 18 procent. Även andra sorters stölder hade minskat kraftigt under samma period.

 – Det handlar om en beteendeförändring bland ungdomar där man tänker mer på konsekvenserna och att man disciplinerar sig mer, säger Sven Granath, kriminolog och forskare på Brå.

Källa: DN.se (http://www.dn.se/nyheter/sverige/stolderna-minskar-kraftigt-i-sverige/)

Du får detta nyhetsbrev eftersom du deltar i Grannsamverkan eller för att du anmält dig till att få nyhetsbrevet.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!