Problem att läsa utskicket? Klicka här.

Öresundsmetron når inte upp till avkastningskraven i Danmark och Sverige

En metroförbindelse mellan Köpenhamn och Malmö motsvarar inte de krav på avkastning som finns i Danmark och Sverige. Men den samhällsekonomiska kalkylen är trots det bättre än för järnvägstunneln Västlänken som byggs i Göteborg. Det framgår i slutrapporten av kommunernas gemensamma undersökning som presenterades i Köpenhamn idag.

 

En tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn, Öresundsmetro, beräknas kosta mellan 20 och 26 miljarder danska kronor att bygga och kan minska restiden mellan städerna till 15-20 minuter. Beräkningar i kommunernas gemensamma utredning visar att Öresundsmetron, enligt den danska modellen som har ett allmänt krav på 4 procent, endast skulle ge en samhällsekonomisk avkastning på 3,2 procent. I den svenska beräkningsmodellen, där kravet är noll eller positivt, får metroprojektet en nettonuvärdeskvot på -0,2. Då har ingen hänsyn tagit till så kallade dynamiska effekter som kan uppstå när städerna integreras bättre.

 

I utredningen framgår även att projekt med negativ avkastning har godkänts tidigare i Danmark och Sverige såsom Köpenhamns nya metrocityring, den kommande spårvägen längs Ring 3 i Köpenhamn och järnvägstunneln Västlänken i Göteborg. Ännu är inget beslut om att bygga en Öresundsmetro taget. (News Øresund)


Nyhetsartikel från den oberoende regionala nyhetsbyrån News Øresund. Materialet kan fritt användas i originalversion eller som underlag för en egen artikel. Ange källa: News Øresund.

En nyhet från dansk-svenska nyhetsbyrån News Øresund


Detta mail innehåller:

  • artikel
  • länk till högupplösta fotograferier som fritt får brukas

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (s) och Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) vid presentationen av Öresundsmetron.

News Øresund

Östergatan 9B
211 25 Malmö
www.newsoresund.org



News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som drivs av Øresund Media Platform-projektet, ett av EU delfinansierat samarbete mellan Øresundsinstituttet, Lunds universitet och Roskilde Universitet.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!