Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

DECEMBER 2013

Nyhetsbrev från det strategiska forskningsprogrammet BEAM

Forskning för en hållbar förvaltning av Östersjön

Baltic Ecosystem Adaptive Management (BEAM) är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram om ekosystembaserad förvaltning av Östersjön. Här kommer en sammanfattning av vad några pågående projekt kommit fram till. 


SENASTE NYTT FRÅN www.su.se/beam


Ny uppskattning av Östersjöns biologiska pump

KOLCYKEL. När växtplankton blommar i Östersjön leder det till sedimentation av organiskt material. Detta är en del av en cykel av kol, näringsämnen och föroreningar som har stor inverkan på hela Östersjösystemet. Nu finns en ny uppskattning av hur stort det vertikala kol- och kväveflödet egentligen är - information som kan användas för att förbättra befintliga Östersjömodeller. 

Läs hela artikeln

Read about the new estimates of the Baltic Sea biological pump 


Kan bottendjur påverka övergödningen?

SEDIMENT. Få arter lever i sedimenten i Östersjön men de som förekommer fyller viktiga funktioner som att syresätta sediment och bryta ner dött organiskt material. Nyligen publicerade resultat tyder på att den omdiskuterade havsborstmasken Marenzelleria spp. ökar återföringen av kväve till systemet, något som i sin tur kan stimulera övergödningen. 

Läs hela artikeln

Read about Benthic environment in coastal areas

Våtmarkers effektivitet beror på det omgivande landskapet

VÅTMARKER. Östersjöns övergödning beror på belastning av kväve och fosfor från antropogena källor. Skydd, restaurering och skapande av våtmarker föreslås ofta som en lösning, men nya undersökningar tyder på att våtmarkerna inte har någon mätbar effekt på landskapsnivå.

Läs hela artikeln

Read about wetlands and nutrient retention  


Juridiska aspekter på en ekosystembaserad förvaltning

LAGAR. Ekosystembaserad förvaltning är ett uttryck som ofta används för att styra förvaltningen av havet i en hållbar riktning. Men hur fungerar det ur ett juridiskt perspektiv? Genom att jämföra nationella lagar i olika Östersjöländer undersöks hur väl regelverken anpassats till "ekosystemansatsen".

Läs hela artikeln

Read about the aspects of law on ecosystem-based management 


Östersjön stor sänka för organiskt material från land

KLIMAT. Vad som händer med terrestert kol när det når havet är viktigt att undersöka och förstå, särskilt som klimatförändringen förväntas öka avrinningen till haven. Klimatforskare har nu funnit att en stor del av det organiska materialet som når Östersjön förbrukas inom systemet.

Läs hela artikeln

Read about fate of terrestrial carbon  

Vattenkvalitet kan övervakas från rymden

FJÄRRANALYS. Idag utnyttjas inte fjärranalys eller bio-optik till sin fulla potential inom havsförvaltningen. Forskning visar att data från satelliter ger tillförlitlig information som skulle kunna förbättra övervakningen av Östersjön.

Läs hela artikeln

Read about ocean colour remote sensing


FILMER


BEAM producerar korta och informationsrika filmer i aktuella ämnen som rör Östersjöns utveckling och framtid. Möt våra forskare och hör dem berätta om de senaste resultaten från olika BEAM-projekt.


Om BEAM

Baltic Ecosystem Adaptive Management (BEAM), är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som vill skapa bättre förutsättningar för en ekosystembaserad förvaltning av Östersjön. Inom programmet samlas forskare från över tio institutioner för att fokusera på fem viktiga områden: ekosystemfunktion, näringsberikning, risksubstanser, lagar och förvaltning och klimatförändringar.

Läs mer om BEAM

Read about BEAM 


Baltic Ecosystem Adaptive Management - Forskning för en hållbar förvaltning av Östersjön
www.su.se/beam

Vill du inte ha nyheter från forskningsprogrammet BEAM i framtiden, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!