Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Aktuellt

Gasdagarna 2013 i Båstad 23-24 oktober

Årets Gasdagar bjöd på spännande föreläsningar kring aktuella gasrelaterade frågor allt ifrån global till lokal nivå. Publiken fick även ta del av den tekniska utvecklingen i branschen. Nedan följer några exempel från Gasdagarna:

IPCC
Markku Rummukainen, Professor i klimatologi och medförfattare till IPCC’s femte rapport presenterade vad 20 personer har kommit fram till under fyra års arbete med klimatforskning.
Huvudbudskapet var följande:

• Klimatet fortsätter att förändras
• Förändringen beror på oss människor
• Att bromsa in klimatförändringarna förutsätter åtgärder. Koldioxidutsläppen är avgörande för hur stor uppvärmningen kommer att bli.

De viktigaste påföljderna är:
• Värmeökning i haven
• Havsnivån höjs
• Arktis havsis minskar
• Landisarna minska
• Vi får uppleva fler värmextremer
• Havet försuras

Nu är gashybriderna här

MalmöExpressen - Tänk spårvagn, kör buss

Malmö ville ha spårvagnar men insåg att det skulle bli väldigt dyrt. Då föddes idén om en buss som är nästan som en spårvagn. Detta gäller såväl fordon som betalning, påstigning och tydlighet. Den 1 juni 2014 tas MalmöExpressen i bruk. Bussarna är 24 m långa, är utrustade med ISA, intelligent stöd för anpassning av hastighet, vilket i praktiken betyder att man slipper gupp. Bussarna är seriella gas-elhybrider och har en MAN E0836 CNG Euro 6 Motor med Siemens hybridsystem.

Audi A3 Sportback g-tron
På personbilssidan startar Audi produktionen av en gas-elhybrid, Audi A3 Sportback g-tron i år. Räckvidden på gas kommer att bli 400 km och bilen har en elmotor på 81 kW. Bilen har även en bensintank men väger ändå inte mer än en dieselbil.

Biogasnyheter

Om biogas i budgetmotionerna
Läs mer.

Region Skåne delar ut biogasstöd
Läs artikel i Energinyheter.se 131028.

Biogasstatisktik för 2012
Energimyndigheten har gjort sammanställningen.
Läs mer

Biogasbussar på väg
Från och med den 15 december i år kommer stadstrafiken att ändras i Västervik. I och med det får staden förändrade busslinjer som trafikeras av bussar som alla drivs av biogas, skriver VT 130927.

Författarna har ensamma ansvaret för innehållet i denna publikation. Den företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens åsikter. Europeiska kommissionen ansvarar inte för någon form av användning av informationen som finns i publikationen.

   

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 4 2013

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Den regionala strategin behandlas på EnergiTing Sydost

Ett stort antal remissvar till den regionala strategin och handlingsplanen för biogas till fordon har redan kommit in men det går bra att skicka in kommentarer till den 1 november. Som ett led i strategiarbetet ordnar Biogas Sydost en session på Energiting Sydost i Karlskrona den 7 novemver med följande innehåll:
  • Från gröda till gröda - Introduktion av Mats Lindbom, 1:e vice ordförande i Karlskrona kommun
  • Varför gör inte alla kommuner biogas av sitt matavfall? Stefan Halldorf, Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge
  • Klimatsmart drivmedel i livsmedelsbranschen, Roland Nilsson E.ON Gas
  • Biogas i Sydost – det här vill vi - workshop där vi diskuterar det slutliga innehållet i den regionala strategin, Hannele Johansson, Energikontor Sydost inleder.

Var mer och påverka genom att anmäla dig till EnergiTing Sydost senast den 31 oktober.


Besök på MOSA – MOskogens SorteringsAnläggning
Medlemsmötet i Biogas Sydost den 9 oktober ägde rum på KSRR:S sorteringsanläggning MOSA, som är under uppbyggnad. Peter Mellbo från KSRR gav inledningsvis en presentation av den nya anläggningen. Inom KSRR har man beslutat om matavfallsinsamling i medlemskommuner från och med hösten 2014. Önskan har varit en regional hantering av avfall eftersom man har insett att det ger nya möjligheter. Förutom substrat till biogasproduktion vid More Biogas anläggning blir det bränsle till industrin (Cementa).

KSRR har valt ett enkärlssystem med optisk sortering bl.a. därför att det innebär enklare hantering och mindre som kan krångla i bilen. Enkärlssorteringen innebär att matavfallet packas i färgad påse som sedan slängs i samma kärl som övriga sopor. I sorteringen delas avfallet i lätt och tung fraktion. Avfallsbränslet beräknas minska koldioxidutsläppen med 22 000 ton per år och matafallet med 2 000 ton per år. Mängden substrat som produceras beräknas räcka till 9 GWh uppgraderad biogas/år.



Stöd till gödselbaserad biogasproduktion
I budgetpropositionen för 2014 har regeringen föreslagit att 240 miljoner kronor tillförs anslaget 1:20 Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket under 2014-2023. Biogasframställning från stallgödsel ska stimuleras genom en ersättning om 20 öre per kWh producerad mängd råmetangas.

Regeringen har gett Jordbruksverket uppdraget att utforma ett förslag till pilotprojekt för gödselbaserad biogasproduktion. Stefan Halldorf, Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge ingår i den referensgrupp som ska hjälpa Jordbruksverket att utforma stödet. Mera information om stödet finns på Biogas Sydosts hemsida.


Green Cars Rock
Närproducerad mat och lokalproducerad biogas samsades om ytan på Sweden Rock i Sölvesborg den 31 augusti när kommunerna i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg, tillsammans med Länsstyrelsen i Blekinge län, arrangerade en heldag i miljöbilarnas tecken, Green Cars Rock. Mattias Goldman från Gröna bilister var konferencier och motorjournalisten Stefan Nilsson svarade på frågor om miljöbilarnas teknik och funktion. Hannele Johansson från Biogas Sydost var på plats tillsammans med Janne Rask från E.ON Gas för att slå ett slag för biogasen som för närvarande är det mest miljövänliga alternativet på marknaden. Syftet med dagen var att få gemene man att inse att en övergång till miljöfordon inte behöver vara svår. Mera information finns på www.biogassydost.

 


Energi- och klimatrådgivare på studiebesök i Sävsjö

Energi- och klimatrådgivare hade lagt sitt nätverksmöte 10/9 till Sävsjö för att få mera information om biogasproduktion och se den nya biogasanläggningen som levererats av Läckeby Water på plats.

Innan det var dags för en rundvandring på anläggningen berättade Ann-Charlotte Frick, VD för Sävsjö Biogas, Hannele Johansson, projektledare för Biogas Sydost samt representant för Fordonsgas Sverige, om resan från idé till färdig produkt. Därefter fick deltagarna diskutera i mindre grupper hur man kan göra i sin egen kommun för att få mera biogas.

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.