Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Verkliga framsteg med UniSquid v44

Här kommer veckans nyhetsbrev från UniSquid Visual Process Management.

Du når mig Lars-Eric Gustafson på lars-eric@unisquid.com.

www.unisquid.com

KASAM en investering för hälsan

Jag tänkte återkomma till begreppet KASAM då det är centralt. KASAM som står för känsla av sammanhang handlar om att vissa personer har bättre förutsättningar att hantera svåra utmaningar än andra genom sina inre resurser och förmågan att använda dessa resurser.

Dr Aaron Antonowski sökte svar på mysteriet varför somliga människor klarar svåra påfrestningar som för andra leder till stress och lidande. Han var en israelisk professor i sociologi och författare till boken Hälsans mysterium. Han utgår i sina undersökningar från en grupp kvinnor som suttit i koncentrationsläger.

Han intresserade sig för vad som gjorde att vissa av dessa kvinnor trots sina svåra traumatiska umbäranden efteråt ändå mådde och fungerade förhållandevis väl. Svaret fann han i att de upplevde tillvaron begriplig, hanterbar och meningsfull.

Begriplighet

Människor mår bra av en struktur och regelbundenhet i sina liv. Vi vill kunna förutsäga händelser och om något överraskar oss så vill vi ändå kunna förklara det. Människor som är bra på att göra händelser i livet begripliga förblir i högre utsträckning friska.

Hanterbarhet

När vi ställs inför stora utmaningar är det viktigt att vi inte ser oss själva som hjälplösa offer. Det är viktigt att individen upplever att hon har resurser för att hantera utmaningar. Människor som upplever att de kan hantera livets utmaningar blir mer motståndskraftiga mot ohälsa.

Meningsfullhet

För att vi ska må bra är det också viktigt att vi upplever de utmaningar vi ställs inför som värda att investera energi i. Människor som försöker hitta en mening med de svåra utmaningar hon ställs inför mår bättre än de som inte gör det.

Genom att synliggöra det egna tänkandet och den egna verklighetsuppfattningen skapar vi en överblick som underlättar uppkomsten av KASAM och som gör att KASAM kan förstärkas. Det som inte är synliggjort kan inte heller ifrågasättas eller reflekteras över. Visualisering underlättar denna process.

Friska välmående individer är en investering i något självklart. Det ger vinster överallt; hos individen själv, i gruppen, i företaget och i hela samhället. Högre livskvalitet, mindre sjukskrivning, bättre beslut och ett bättre ledarskap.

Fundera i veckan kring en situation du upplevt som jobbig den senaste tiden.  Hur hanterade du den?

Lycka till så hörs vi nästa vecka!

 

Lars-Eric Gustafson

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!