Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten samt värd är Svenskt hybridfordonscentrum


 
 

Amerikanska militärens demo om laddfordon med V2G tjänster
skrivet av Magnus Karlström

Amerikanska militären använder mycket olja och brukar vara en tidig användare av ny teknik. De har haft ett laddelfordonprogram några år som heter Plug-in EV Program och de är speciellt intresserade av V2G (vehicle-to-grid). De har startat ett demoprogram på ca 20 miljoner USD (ca 130 miljoner SEK) om V2G [1-3].

Amerikanska militären köpte olja för 17 miljarder USD (107 miljarder SEK) budgetåret 2011 [1], som en jämförelsesiffra så importerade USA råolja för ungefär 330 miljarder USD året 2011 [7]. Militären har sparkrav på sig och de har gjort satsningar på t ex biobränslen innan. Laddelfordon kan spela en roll för att spara olja.

De har en allmän strategi för att göra laddelfordon konkurrenskraftiga att köpa batterier i rätt storlek till behov, planerade stora upphandlingar samt planerad laddinfrastruktur [4,6].

Men de vill också undersöka möjlighet att skapa inkomster genom att ha laddelfordon. Det är en av anledningarna att de undersöker laddelfordon och V2G.

Andra skäl är att amerikanska baser köper huvudsakligen elektriciteten från civil elproduktion. Det gör dem sårbara. De har undersökt att bygga egna mikronät för sin anläggningar för att bli självförsörjande, men energilagring är dyrt och det är möjligt att laddelfordon kan spela en roll [1].

De tänker sig också att laddelfordon kan kombineras med back-up kraft från dieselgenerator vid olika situationer. Det kan förlänga tiden back-up generatorerna kan ha driftstid [1].

De fokuserar sitt laddelfordonsprogram på icke-taktiska fordon dvs inte stridsfordon. Amerikanska militären har mer än 200 000 icke-taktiska fordon av olika storlekar [4]. Fordonen t ex är bilar, skåpbilar, bussar och tunga lastbilar. 

Programmet om V2G som kostar 20 miljoner USD  handlar om ett full-skaleprojekt med 100-500 fordon som ska testa V2G under ett år. Massachusetts Institute of Technology's Lincoln Laboratory är med och gör analysen för DoD (Departement of Defence).

De första miltärbasen som vara med i testet är Los Angeles Air Force Base, men totalt ska sex militärbaser vara med. Los Angeles basen har som mål att alla deras arbetsfordon ska bli laddelfordon på sikt. 

Om första året går bra planerar DoD att testet ska utökas till 1500 fordon på 30 militärbaser [1].  

Innan demoprogrammet startade har DoD gjort teoretiska beräkningar på värdet av V2G tjänster. Det finns en fallstudie beskriven i [2]. 

Där beräknar de värdet om en laddelbil skulle vara med på marknaden för frekvensreglering på elnätet i södra Kalifornien. 

Deras slutresultat är (kolla [2] för alla antaganden):

                                                        Vanlig bil - Sedan            Laddelbil - Sedan 

                                                         (USD/månad)                      (USD/månad)

Bil leasing                                                     174                               200

Bränsle                                                         145                                60

Värde av frekvensreglering                              0                              - 150

Kostnad                                                        319                              110

Det innebär att de kom fram till att kostaden är ca 200 USD (1300 SEK/månad) mindre för en laddelbil som kan vara med på frekvensregleringsmarknaden. 

En annan fördel med V2G tjänsten frekvensreglering är att i jämförelse med t ex tjänsten energilagring för "peak shaving" så behöver inte batterierna laddas ut lika djupt. I medel laddas batterierna ur kanske 2% vid frekvensreglering. Det har antagligen fördelar för batteriets livslängd [2]. 

Egen kommentar

Amerikanska militären är en stor uppköpare som kan koordinera fram volym på ny teknik. Om de verkligen satsar på laddelfordon för kommersiella fordon så kan de bli en dominerande kraft. 

Deras intresse för V2G i närtid är också intressant. Många aktörer tänker sig V2G teknik som intressant, men inte snart. Militären kommer ha ett demoprogram på 100-500 fordon för V2G igång snart. Det är ett stort demo. 

Deras fokus på frekvensreglering som V2G tjänst kan bero på att de gör större delen av sitt försök i Kalifornien och den staten har inte ett bra elnät.

Källor

[1] Pentagon places big bet on vehicle-to-grid technology. 5 feb 2013. E&E. länk 

[2] DoD V2G Pilot Project.2013. presentation av försöket. länk (pdf)

[3] US DOD Unveils Plug-in EV Program Plans. 8 feb 2012. länk

[4] Plug-in Electric Vehicle Vehicle-to-Grid Research and Demonstration Activities. 2012. California Energy Commission. länk (länk)

[5] Air Force Jumpstarts Electric Vehicle Program. 10 sep 2011. länk

[6] Request for Information: Plug-In Electric Vehicles. DoD. 2011. länk

[7] U.S. Trade Deficit and the Impact of Changing Oil Prices. James K. Jackson. Specialist in International Trade and Finance February 21, 2013. länk 

[8] Proceedings of NIST/DOD Workshop on Power Conditioning System Architectures for Plug-in Vehicle Fleet as Grid Storage. DoD. 2012. länk


 
     
 


Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant





 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!