Nyhetsbrev från Sveriges Hembygdsförbund.
Ser brevet konstigt ut? Öppna i webbläsaren

Nyhetsbrev oktober 2013


Lars Amréus kritiserar Miljövårdsberedningen 

Den 13 oktober tog riksantikvarie Lars Amréus i Svenska Dagbladet upp det oroväckande läget för skogslandskapets kultur- och naturvärden, bland annat det faktum att så mycket som varannan fornlämning som berörs av skogsbruket skadas. Kritiken riktas mot innehållet i de första förslagen som Miljömålsberedningen lämnat till regeringen kring frågan om hur miljömålen ska nås. ”Miljöberedningen har missat landskapets historiska dimension och vikten av att hushålla med ändliga kultur- och naturvärden”, menar riksantikvarien. Läs artikeln på SvD:s webbplats. Läs även SHF:s remissvar till Miljömålsberedningens delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning, där SHF efterlyser ett långsiktigt och stabilt skydd för skogslandskapets kvarvarande kulturvärden och sociala värden.


Landskapet i fokus under workshop i Montenegro

SHF var med när länder från hela Europa samlades 2-3 oktober för att diskutera landskapet och de perspektiv som finns formulerade i Landskapskonventionen: helhetssyn, samverkan, deltaktighet och medborgarinflytande. Runt om i Europa finns organisationer och grupper som, likt den svenska hembygdsrörelsen, arbetar med närmiljön och kulturarvet. ”Den svenska hembygdsrörelsen kan hämta mycket stöd ur det engagemang som växer fram i Europa”, säger Viktoria Hallberg som deltog på mötet från SHF. På mötet deltog från Sverige, förutom SHF, även representanter från bland annat Riksantikvarieämbetet, Skogsstyrelsen och Trafikverket. Läs mer om hembygdsrörelsen i Europa på SHF:s webbplats.


Unga Hembygdsambassadörer – guidar i hembygdens landskap

Den 12:e oktober hölls en utbildnings- och diplomdag för SHF:s friluftsprojekt Ung Hembygdsambassadör. Projektdeltagare från hela landet samlades för en gemensam utbildningsdag och sex unga hembygdsambassadörer fick diplom. Projektet finansieras av Svenskt Friluftsliv och nästa utbildningsdag och diplomutdelning sker i februari. Läs mer om projektet på SHF:s webbplats.


Flora och Fauna - tema för Arkivens dag 9 nov

I hela landet bjuder arkiv in till öppet hus, med utställningar, visningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och man samverkar ofta med bibliotek, hembygdsföreningar och släktforskare. Läs mer och se vad som händer på din ort, på www.arkivensdag.nu.


Civilscape håller möte i Sverige 2014

SHF har bjudit in Civilscape att hålla sitt årsmöte i Sverige 2014 i anslutning till den årliga höstkonferensen (tidigare Förtroenderådet). Ämnet för höstkonferensen blir Landskapskonventionen och tar bland annat upp hur hembygdsrörelsen ser ut i andra delar av Europa. Tid och plats meddelas senare. Läs mer om Civilscape på www.civilscape.org och om Landskapskonventionen på www.raa.se.


Hembygdsdagar med riksstämma 2014

Den 23:e till 25:e maj nästa år bjuder SHF in till Hembygdsdagar med riksstämma. Medlemmar   och allmänheten bjuds under fredagen in till en kulturpolitisk debatt kring regionala satsningar på kulturarv, seminarier med olika teman samt en medeltidsföreställning på kvällen. Under lördagen hålls riksstämman och under söndagen anordnas hembygdsresor till olika spännande mål. Läs mer om Hembygdsdagarna på SHF:s webbplats.


SHF medarrangör till Kåldolmens dag 30 november

Du som bor i Stockholm eller har vägarna förbi kan fira Sveriges brokiga historia på Historiska museet. Enligt en teori kom kåldolmen, som är en variant på den turkiska dolman, till Sverige från Turkiet med Karl XII:s karoliner. Tid: 30 november kl. 11–17. Fri entré och gratis kåldolmar. Läs mer på www.historiska.se och på Facebook.


Femårs-enkäten ger underlag för opinionsbildning

I februari 2014 kommer den enkät som alla föreningar får besvara vart femte år. Den här gången vill SHF få en bild av hur mycket kommunpolitiskt stöd, i form av bidrag, som ges till hembygdsföreningarna runt om i landet och om det finns skillnader på förbunds- och kommunnivå. Inom rörelsen vet vi att mycket frivilligt arbete läggs på att vårda kulturarvet och göra det tillgängligt  för allmänheten. Nu behöver vi se till att politiker och beslutsfattare förstår detta värde. Enkätunderlaget kommer att vara en viktig del i SHF:s opinionsbildning mot politiker och andra beslutsfattare.


Vill du bli fadder för Bygdeband?

Har du jobbat mycket med Bygdeband och vill dela med dig din kunskap och ge stöd till andra? Maila olov.norin@hembygdsforbundet.se för mer information om hur det är att vara fadder. Se nuvarande faddrar på SHF:s webbplats.

Nominera bidrag till nästa Årets Hembygdsbok

Vill du eller din förening nominera en bok   till nästa år? Bidragen ska vara inkomna senast 30 april 2014. Läs mer om kriterier för vem som kan nomineras på SHF:s webbplats.


Nytt redaktörsnätverk

I samband med den redaktörskurs som hölls 10-11 oktober med Yvonne Nenander, redaktör för Bygd och natur, kom idén att skapa ett redaktörsnätverk. Arbetar du med tidning vid ett hembygdsförbund, eller förening och vill utbyta råd och tips, maila då din epostadress till Yvonne Nenander på adressen redaktor@hembygdsforbundet.se för att bli delaktig i nätverket.


Bygd och natur

Vill föreningen beställa extra prenumerationer av tidningen? Hör av er till birgit.tornqvist@hembygd.se.


Tipsa alla om Nyhetsbrevet!

SHF vill nå så många som möjligt med nyhetsbrevet. Vidarbefordra därför det här brevet till andra hembygdsintresserade. För att teckna en prenumeration klicka här.  

Gilla oss på Facebook!

Gå in och gilla vår sida så får ni löpande uppdateringar om våra aktiviteter och möten. Läs mer om SHF:s närvaro i sociala medier.

Sveriges Hembygdsförbund

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har valt att prenumerera på SHF:s nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!