Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten samt värd är Svenskt hybridfordonscentrum


 
 


Idag får ni en analys av Hans Pohl av några nyheter om vätgasinfrastruktur.

Tankstationer för vätgas
skrivet av Hans Pohl (Vikoria ICT) 

Vätgasdrivna bränslecellsbilar erbjuder komfort och funktionalitet i paritet med förbränningsmotorfordon, om inte bättre. Flera tillverkare (Toyota, Honda och Hyundai) lovar marknadsintroduktion till 2015 medan några andra siktar på 2017 (Daimler, Ford, Nissan/Renault). Hyundai har redan startat begränsad försäljning. De bilar som kommer 2015 blir förmodligen inte direkt billiga men i övrigt torde de vara attraktiva för en ganska bred kundgrupp. Mer om status för bränslecellsfordon kan läsas i en tidigare artikel [1].

Emellertid, attraktiviteten står och faller med tillgången till vätgas. Ingen stor aktör har visat seriöst intresse för att på egen hand bygga tankstationer. Det är inte så konstigt. Tankstationer är dyra och tekniken lär utvecklas snabbt de närmaste åren. Dessutom blir det initiala antalet kunder garanterat mycket litet, inte minst eftersom tankstationerna måste etableras innan bränslecellsbilarna kommer ut på vägarna. Sedan återstår den stora osäkerhetsfaktorn – kommer vätgas någonsin bli ett bärkraftigt bränslealternativ för personbilar?

På sistone har planerna för den initiala utbyggnaden av publika tankstationer för vätgas dock blivit väsentligt mycket mer konkreta i några regioner, bland annat i Tyskland, USA och Japan.

Den 30 september 2013 lanserade det tyska initiativet H2 Mobility en ambitiös utbyggnadsplan. Gasföretagen Air Liquide och Linde, oljebolagen OMV, Shell och Total samt bilföretaget Daimler har gjort en tioårsplan som ska leda till runt 400 tankstationer för vätgas år 2023. Under de närmaste fyra åren ska 100 etableras, varav cirka 50 redan har beslutats och finansierats i tidigare initiativ. En principöverenskommelse har skrivits under men för att planerna ska bli verklighet krävs det politiska beslut, både ett godkännande av det joint-venture som ska bildas och pengar. NOW (Nationale Organisation Wasserstoff- und Brennstoffzellentechnologie) är involverat som representant för den offentliga sidan [2,3]. Dock sträcker sig NOWs nuvarande budget bara fram till 2016, varför det börjar bli tid att få politisk accept för en fortsatt verksamhet [4].

Den 30 september 2013 skrev Kaliforniens guvernör under Assembly Bill 8 (AB 8), vilken omfattar avgifter kopplade till olika slags fordon och fartyg och hur dessa kan användas. Genom AB 8 finansieras minst 100 tankstationer för vätgas fram till 2024 med upp till USD 20 miljoner årligen [5]. I samtal med chefen för California Fuel Cell Partnership Catherine Dunwoody framkom det att denna lösning kan ses som en ersättning till Clean Fuels Outlet. Detta förslag från policysidan har likheter med pumplagen i Sverige för miljöbränslen. Det hanterades parallellt med regelverket Advanced Clean Cars (som beslutades i januari 2012, se [6]) men har mött hårt motstånd från industriellt håll.

I Japan har Ministry of Economy and Trade (METI) under 2013 startat ett program som innebär att upp till halva kostnaden för de 100 tankstationer för vätgas som en industrigruppering har åtagit sig att etablera till 2015 täcks med offentliga medel. Tankstationerna ska huvudsakligen etableras i storstäder [7,8,9]. Honda och Toyota ska introducera bränslecellsfordon 2015 medan Nissan säger 2017. I augusti i år beslutades det också om en uppmjukning av reglerna för vätgaslagring, vilket minskar kostnaden för tankstationer [10].

Kommentarer

De ovan nämnda initiativen är oerhört viktiga för att bränslecellsfordon ska komma över startlinjen. Trots det relativt stora antalet stationer som planeras räcker det dock inte långt om ett storskaligt skifte till vätgasdrift ska äga rum. Nyckelfrågan är och förblir att säkerställa att investeringar i tankstationer för vätgas framstår som en intressant affär. Många arbetar med frågan. Mer om det i en senare artikel.

I Stuttgart hölls konferensen och utställningen F-Cell den 30 september till 2 oktober 2013. Synkningen med de viktiga besluten i Tyskland och USA var med andra ord perfekt men det var trots det en något sammanbiten stämning bland huvudtalarna. Förvisso betonades att bilarna nu är tekniskt dugliga och att besluten om infrastrukturen gör en relativt storskalig utrullning möjlig. Vidare så var nu även bayerska BMW tydligt med på konferensen, som lämnat vätgasdrivna förbränningsmotorer till förmån för bränsleceller i samarbete med Toyota. Kanske är förklaringen till bristen på glädjeyttringar en oro för att politikerna inte har tålamod att vänta till 2017 på att tyska bränslecellsbilar kommer ut i litet större antal. Det har ju trots allt redan investerats stora belopp under många år i tekniken. Klaus Bonhoff leder NOW och han betonade att det nu måste komma fram kommersiella lösningar.

Det kan antas att H2 Mobilitys lansering av planen för tankstationsutbyggnad inte bara tajmades med konferensen utan också med valet i Tyskland, som just genomförts. I början av året lanserades ett brett samarbete mellan Daimler, Ford och Nissan/Renault på temat bränslecellsbilar. Samtidigt kommunicerades en senareläggning av marknadsintroduktionen av sådana bilar från Daimler till 2017 [11]. I skenet av detta är det intressant att initiativet H2 Mobility, där Daimler i nuläget är enda medverkande fordonsföretag, trots det betonar 2015 som det år då bränslecellsfordon ska introduceras på den tyska marknaden.

Att USAs utveckling är den som till största delen drivs av offentliga initiativ kan tyckas paradoxalt givet den amerikanska traditionen att låta marknaden sköta så mycket som möjligt. Men helt klart har ju USA på fordonsområdet knappast kännetecknats av att politikerna inte har blandat sig i stort som smått.

Referenser

[1]  Bränslecellsfordon – nuläge och framtidsutsikter. Hans Pohl. Nyhetsbrevutskick 14 augusti 2013.  Länk

[2] 2013-09-30 H2 Mobility Initiative – Leading industrial companies agree on an action plan for the construction of a hydrogen refuelling network in Germany, länk

[3] 2013-10-01 Brennen für die Brennstoffzelle, Handelsblatt

[4] 2013-09-30 Klaus Bonhoff, NOW GmbH. Personlig kontakt.

[5] 2013-09-30 California Commits to at Least 100 Hydrogen Fueling Stations to Support Fuel Cell Electric Vehicle Market Launch, California Fuel Cell Partnership, länk

[6] 2012-01-27   California Air Resources Board Approves Advanced Clean Car Rules, länk

[7] 2013-05-05 Groundwork being laid for rise of fuel cell cars, The Japan Times, länk

[8] 2012-08-29 Japan’s METI to Request 30 Billion Yen for Hydrogen Supply System for Fuel Cell Vehicles. länk

[9] 2011-01-13 13 Japanese Companies Eye Smooth Domestic Launch of FCVs –Development of Hydrogen Supply Infrastructure Key, länk (pdf)

[10] 2013-08-15 Ministerial Ordinance Revised in Order to Disseminate Hydrogen Vehicles and Hydrogen Filling Stations, länk

[11] 2013-01-28 Hydrogen Fuel Cell Cars To Be Researched By Ford, Daimler And Nissan Partnership, Huffington Post, länk


 
     
 


Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant





 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!