Nyhetsbrev från Sveriges Hembygdsförbund.
Ser brevet konstigt ut? Öppna i webbläsaren

Nyhetsbrev augusti 2013

Bygdeband öppnas för K-samsök
SHF har inlett ett samarbete med Riksantikvarieämbetet i syfte att göra Bygdeband tillgängligt för söktjänsten K-samsök.
- Vi har diskuterat frågan med ämbetet i flera år men hindrats av att det krävts inloggning för att ta del av materialet. Nu när Bygdeband är helt öppet för alla att söka i kan vi gå vidare, säger Jan Nordwall, SHF:s generalsekreterare. Arbetet med teknisk utveckling inleds i september.
Läs mer om K-samsök

Hembygdslitteratur på bokmässan i Göteborg 26-29 september
Besök SHF:s monter D04:12 och träffa hembygdsaktiva från Västsverige. Lördag den 28 september kl 14.00 blir det prisutdelning av Årets Hembygdsbok.

Konferens om Landskapskonventionen 12-14 september i Mariestad
Landskapsforum Väst är en nordisk konferens om den Europeiska Landskapskonventionen och tar bl.a. upp frågan om hembygdsrörelsens insatser för kulturlandskapet. Medlemmar från de västra hembygdsförbunden deltar i programmet. Konferensen genomförs i samverkan mellan SHF, Riksantikvarieämbetet, Västra Götalandsregionen m.fl. Info och anmälan: www.vanerkulle.org

Pedagogiskt om teknik
Teknik med spets! Arbetslivsmuseer och hembygdsgårdar som resurs i grundsärskolans teknikundervisning,
är ett pedagogiskt projekt främst riktat till särskolan. Ett pedagogiskt material är framtaget som kan användas på hembygdsgårdar. Projektet är ett samarbete mellan Pythagoras industrimuseum, grundsärskolan Balders hus i Norrtälje och SHF. Den 5 oktober planeras en fortbildningsdag för hembygdsaktiva. Mer info: www.pythagorasmuseum.se


Nominera till SHF:s Byggnadsvårdspris!
Utmärkelsen ges till väl genomförda upprustningar av äldre bebyggelse, men även till ny bebyggelse som är väl anpassad till ursprunglig miljö. Vinnarna presenteras på SHF:s riksstämma i Linköping den 23-24 maj 2014. Skicka in din nominering till SHF:s kansli. Nomineringen ska innehålla beskrivning av objektet, vilka åtgärder som utförts samt bilddokumentation. Skicka gärna med tidningsklipp och länkningar till webbsidor som kan ge ytterligare information. Sista dag för nominering: 15 oktober.

Läs Bygd och natur!
Tidskriften tar upp aktuella frågor för hembygdsrörelsen och arbetet med kulturarvet. En helårsprenumeration kostar 240 kronor, men om du tecknar prenumeration via din hembygdsförening betalar du endast 100 kronor. Nästa nummer kommer 30 september.

Ny informatör på SHF
SHF har anställt Olov Norin som informatör och kommunikatör på kansliet. Olov kommer att främst att arbeta med medlemsinformation, Bygdeband, och hemsida.

Tipsa alla om Nyhetsbrevet!
SHF vill nå så många som möjligt med nyhetsbrevet. Vidarbefordra därför det här brevet till andra hembygdsintresserade. För att teckna en prenumeration klicka här.  

Sveriges Hembygdsförbund

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har valt att prenumerera på SHF:s nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!