Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Aktuellt

Linnéuniversitetet får 2,5 Mkr till forskning kring biogasen

Forskningsrådet FORMAS har beviljat totalt 25 Mkr till projektet SEAFARM - Makroalger för ett biobaserat samhälle - odling, bioraffinering och energiutvinning. Målsättningen med SEAFARM är att i en tvärvetenskaplig grupp av experter från fyra universitet - KTH, Chalmers, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet - undersöka förutsättningarna för att skapa ett kretsloppssystem baserat på algodlingar i våra svenska kustvatten. Expertgruppen som består av marinbiologer, kemister, livsmedelsvetare, ingenjörer och ekonomer har en unik samlad kompetens.

Makroalger innehåller, precis som de flesta jordbruksodlade näringskällor, kolhydrater, proteiner och fetter. Kolhydraterna kan användas till biobaserade material eller kemikalier. Möjligheten finns att med hjälp av en ny typ av hållbar industri på sikt utveckla Sveriges kustregioner. Denna industri är baserad på odlade alger med den unika förmågan att fungera som både livsmedel, djurfoder, kemikalie-, material- och energikälla. Stödet som går till Linnéuniversitet gäller biogasdelen i projektet. Kontaktpersonen på LNU är Ulrika Welander.

Biogasnyheter

Flexibel och billig produktion av el och fordonsgas från biogas för bonden
Att köra traktorn på sin egen biogas är något som många bönder drömmer om. Gasdrivna traktorer finns nu att köpa från Valtra, och med hjälp av kolmembranuppgradering kan man få fordonsgaskvalitet på biogasen utan att det kostar för mycket. Lägst pris blir det paradoxalt nog om man utvinner el eller värme samtidigt som man uppgraderar.
Läs mer.

Dags för klimatlag i Danmark
Den danska regeringens nya klimatplan visar att Danmark kan nå målet att minska växthusgasutsläppen med 40 procent till år 2020, motsvarande 4 miljoner ton CO2-ekvivalenter. I höst kommer en proposition om klimatlag. Enligt klimatminister Martin Lidegaard måste alla samhällssektorer vara med och bidra.
Läs mer

Stor genomslag för Biogas Sydosts debattartikel i juni
Fem tidningar tog in debattartikeln om att sydöstra Sverige kan storsatsa på biogas;
Smålandsposten
Barometern
Västervikstidningen
Vimmerby tidning
Blekinge läns tidning

Författarna har ensamma ansvaret för innehållet i denna publikation. Den företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens åsikter. Europeiska kommissionen ansvarar inte för någon form av användning av informationen som finns i publikationen.

   

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 3 2013

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


På begäran av flera remissinstanser förlängs remisstiden för den

Regionala strategin och handlingsplanen för biogas i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län

till den 1 november 2013


Byggstart för KSRR:s nya anläggning

Den 20 augusti tog KSRR:s styrelseordförande Steve Sjögren det första spadtaget till byggnationen av Moskogens sorteringsanläggning. Byggnaden kommer att stå klar till hösten 2014 då insamling av matavfall startar i förbundets fyra medlemskommuner Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås.

På bild från vänster: Peter Mellbo, projektledare MOSA (Moskogens sorteringsanläggning), Steve Sjögren, styrelseordförande KSRR samt Jonas Josefsson, arbetsledare NCC. (bild från KSRR)

Soporna transporteras till sorteringsanläggningen där de gröna påsarna separeras från de övriga. Det brännbara materialet körs till Cementa i Degerhamn där det eldas. Matavfallet finfördelas och blandas med vatten till en flytande röra som rötas till biogas som sedan används som fordonsbränsle. Det blir More Biogas som kommer att röta matavfallet från KSRR.

Restprodukten blir rötslam som hamnar på åkrarna. När anläggningen är i full gång kommer den att sänka koldioxidutsläppen med 22 000 ton per år.


Semester på gas

Undertecknad hade nöjet att åka på semestern med världens största LNG-färja, Viking Grace, som går i reguljär trafik mellan Stockholm och Åbo sedan januari i år. Färjan är byggd av Viking Line och klassad hos Lloyd’s Register.
Fartyget är det första stora passagerarfartyg i världen som går på gas.

Den första januari 2015 måste svavelhalten i fartygsolja vara under 0,1 procent i Nordsjön och Östersjön. De tuffare miljökraven har lett till introduktionen av en mängd nya bränslen som är bättre anpassade till de nya striktare utsläppsregleringarna och klimatkraven. Den snabba tekniska utvecklingen har gjort det lönsamt att använda LNG som bränsle för fartyg och olika fordon i större skala.

LNG eller flytande naturgas släpper vid förbränningen inte ut något svavel och dessutom 10-20 % mindre koldioxid än oljemotorer. Utsläppen av kväveoxid minskar med ungefär 80 %. Och så gott som inga partiklar släpps ut. Det är m.a.o. mycket mer miljövänligt än de traditionella fartygsbränslen diesel och tjock brännolja. Dock är naturgasen ett fossilt bränsle och därför vore det förstås ännu bättre om fartyget gick på flytande biogas men det finns ännu inte biogas i tillräcklig omfattning.

Den potentialstudie som gjorts av Hushållningssällskapet på uppdrag av Biogas Sydost som en del av strategi-arbetet, visar att det i regionen finns potential för produktionen av flytande biogas. Fördelen med den flytande gasen är att den tar mindre plats och kan distribueras på samma sätt som bensin och diesel. Den är på så sätt inte begränsad till lokal förbrukning. Kanske kan vi här i sydost i framtiden bidra till att såväl sjöfarten som den tunga trafiken blir miljövänligare.


Välkommen att delta i biogasseminariet på EnergiTing Sydost 
den 7 november kl. 13.30 – 15.15 på Hotell Statt i Karlskrona.

Temat för årets Energiting Sydost är

Mat och klimat
ur energi- och transportsynpunkt

Läs mer på EnergiTing Sydosts hemsida 

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.