Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-03-29

Efter behandlingarna

TV4 gjorde ett reportage hemifrån om livet under och efter behandlingarna, som är avslutade. Blev bra, av kommentarer att döma, och fina bilder på yngsta dottern Paulina. Dock klippte de bort när jag underströk att jag kommer att prioritera insatser för att Alliansen ska få förstärkt förtroende i höst. Kan ses här.

Minimalt svenskt budgetunderskott

Mona Sahlin påstod nyligen att regeringen har "förstört statsfinanserna". Men trots finanskrisen är det svenska budgetunderskottet ett av de minsta i Europa. Docent Niclas Berggren framhåller att det är sjätte minst bland de 30 OECD-länderna. Vi ligger långt bättre än genomsnittet och den skillnaden har ökat. Läs här.

Avtalsrörelsen

Varje år kommer Dagens Arbete med någon jämförelse som ska visa att toppcheferna har det bra, till skillnad från vanliga löntagare. Detta upprepade försök att skapa motsättningar fick jag kommentera i Aftonbladet, och argumenterar både för en sansad avtalsrörelse och reformer för att fler ska kunna bli delägare. Läs här.

Regleringsgiljotin!

I Svenskt Näringsliv projekt Reformbanken skriver jag om hur flera länder använder sig av en reformmetod som kallas regleringsgiljotin för att få en mer dynamisk ekonomi. Läs här.

Lärdomarna av Thatcher

Margaret Thatcher erbjuder viktiga lärdomar om principfasthet och politiskt ledarskap. Om det skriver jag i en essä i MUF:s utmärkta tidning Blått. Läs här (sid. 18-19).

Upplysning!

Energikonsumtion förstör jorden. Endast en återgång till gamla tider kan rädda klimatet. Så ser idén bakom Earth Hour ut. Min uppfattning är den motsatta; forskning, utveckling och tillväxt krävs för att skapa en värld där människor och miljö har det bra. För det är upplysning snarare än nedsläckning symbolen. Stöd Life Hour istället.

Citatet

"Jag har över huvud taget inte läst någon gammal politisk filosofisk litteratur, för jag tycker inte den är särskilt relevant för många av de frågeställningar som finns idag."

Maria Wetterstrand (hur hon nu kan veta det om hon inte har läst någon av dem)

Synpunkter

Input till eller synpunkter på detta nyhetsbrev är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!