Big Brother Bulletin – BBB

Amerikansk avlyssning från Echelon till Prism – två bokkapitel släpps i fri PDF

(Läs pdf-dokumentet här)

   

Global avlyssning och bakdörrar i programvaror

De avslöjanden om amerikansk avlyssning och övervakning som Edward Snowden kom med nyligen borde egentligen inte förvåna någon. På det principiella planet är likheterna mycket stora med det sedan länge avslöjade amerikanska övervakningssystemet Echelon, vilket jag skrev ett kapitel om i min numera slutsålda bok "Övervakad" (Liber 2003).

I detta pdf-dokument återpubliceras det aktuella kapitlet, som bland annat innehåller fascinerande vittnesmål från avhoppare om Echelons förmåga, liksom exempel på hur amerikanska beslutsfattare uttalat sig när de kanske sagt lite för mycket. Vittnesmålen är många om den oerhörda kraftfullheten hos Echelon – det sägs bland annat att systemet har automatisk röstigenkänning.

I pdf-dokumentet finner du också ett annat kapitel från boken Övervakad, nämligen det som handlar om misstankarna om att amerikansk underrättelsetjänst sett till att bygga in så kallade bakdörrar i krypteringsprogramvara och operativsystemet Windows – i syfte att USA ska komma åt all information överallt. Du kan även läsa om slutsatserna som drogs av den kommission som Europaparlamentet tillsatte om Echelon – och en hel del annat.

Den som vill läsa hela boken "Övervakad" kan finna den på många bibliotek. Så här skrev Charlotte Cederschiöld, som då var vice talman i Europaparlamentet, om boken på dess baksida: "Pär Ström ger en lättbegriplig bild av det komplexa kontrollsamhälle som modern IT-teknik möjliggör. En viktig bok för alla – fylld med sprängstoff".

PDF-dokumentet får spridas och citeras fritt, under förutsättning att innehållet inte ändras och att källan anges.

 

Några utdrag redan här

Här följer några utdrag ur de två kapitlen. En av de som uttalar sig är Fred Stock, en Echelon-medarbetare som fick sparken efter att ha börjat ställa alltför många frågor. Så här säger han om kommersiellt spionage med Echelon enligt den danska tidningen Ekstra Bladet:

”Vi visste vilket plan Frankrike ville sälja och till vilket pris. Vi kände i princip till allting som hade med större transaktioner att göra, sådant som vilka som gav anbud och siffrorna de opererade med, hur mycket de var villiga att betala och sälja för. Vi höll ett vakande öga på vad som hände inom jordbrukssektorn också: Stora veteaffärer, till exempel [...] Vi höll oss uppdaterade med många företags förhandlingsposition. Vi visste vilka anbud de la och när. Över huvud taget var vi mycket väl informerade om deras ärenden.”

Och så här säger han om Echelons övervakning av ideella organisationer som Greenpeace:

”Baserat på de meddelanden jag såg var det väldigt tydligt att vi kunde följa Greenpeaces farkoster vart de än åkte. Och vi hade ständigt fullständig kännedom om deras exakta positioner. Det fanns alltid meddelanden om Greenpeace: om deras fartyg, var de gick i hamn, deras förmodade destinationer och planerade aktiviteter [...] Vi var noggrant och exakt informerade om deras tilltänkta planer – i förväg. Redan innan de gjort något. Greenpeace var ett mycket viktigt mål.”

Så här säger Echelon-avhopparen Margaret ”Peg” Newsham:

"Övervakningen hade en fantastisk precision. Vi kunde peka ut en enskild person eller organisation och övervaka all elektronisk kommunikation – real time – hela tiden."

När det gäller misstankarna om att NSA lyckats få till stånd en "bakdörr" i en välspridd programvara för kryptering säger en ingenjör vid det utvecklande företaget så här, enligt tidningen Baltimore Sun:

”Först var jag idealistisk, men jag anpassade mig snabbt [...] Det nya målet var att hjälpa Storebror USA att se över axeln på de här länderna. Vi sa, ’Det är bättre att låta USA se vad de här diktatorerna gör [...] Men det är ändå en imperialistisk syn på världen. Jag tycker inte man ska göra affärer på det viset.”

  

Här följer ett utdrag om en avlyssningsubåt specialutrustad för fiberoptiska kablar på havsbottnen:

"Traditionella elektriska kablar läcker elektromagnetisk strålning som relativt lätt kan snappas upp (genom ”induktion”), medan fiberoptiska kablar inte gör det. Därför har den snabba övergången till fiberoptik skapat huvudbry hos underrättelsetjänster. Fiberoptik kan dock avlyssnas om en skarp böj skapas på fibern så att en smula ljus läcker ut. Detta är svårt att göra i praktiken, särskilt om kabeln ligger i havet på ett par tusen meters djup. Enligt tidskriften Spectrum, utgiven av den internationella standardiseringsorganisationen IEEE, håller USA på att utrusta ubåten "Jimmy Carter" särskilt för detta ändamål. Ubåten, som nu ligger i hamn och förses med extrautrustning till ett värde av 887 miljoner dollar, ska enligt Spectrum vara färdig i mitten av 2005. Liknande uppgifter om "Jimmy Carter" har publicerats i tidningen Los Angeles Times. Det lär röra sig om den mest avancerade spionubåt som någonsin byggts." 

Och när det gäller dolda mikrofoner i ett passagerarflygplan:

"En indikation som stöder antagandet om att det verkligen existerar ett nära samarbete mellan amerikanska exportföretag och amerikansk underrättelsetjänst är den omskrivna skandalen kring Kinas köp av tjänsteflygplan åt sin president år 2000. När planet, av typen Boeing 767, levererades upptäcktes mer än 20 dolda mikrofoner som kunde fjärrstyras från en satellit."

Läs pdf-dokumentet i sin helhet här.

En slutsats man kan dra av det här är att företag som hanterar internationellt känslig information ska tänka sig för både två och tre gånger innan de lägger informationen i utländska molntjänster eller på annat sätt använder internationella IT-tjänster för informationen. Detsamma gäller förstås andra aktörer med känslig information, såsom myndigheter.

 

Pär Ström

 

 

Dela detta i sociala medier

Föreläsningar om NSA-spionage och andra IT-frågor

Jag håller föreläsningar om IT-relaterade frågor, bland annat personlig integritet och övervakningssamhället. Ett av mina ämnen är NSA:s verksamhet och hur den påverkar svenska företag och myndigheter. Inklusive digitalt företagsspionage generellt. Kontakta mig för mer information (se nedan). Något för er kick-off eller kundträff?
 

Abonnera eller avabonnera

Om du inte själv är abonnent på nyhetsbrevet BBB kan du bli det här. Avsluta prenumerationen kan du göra här.
 

Kontakt

Pär Ström

Föreläsare, moderator och skribent, Atomer och bitar (mer om mina föreläsningar här)
Integritetsombudsman, tankesmedjan Den Nya Välfärden
Epost: par@atomer.se
www.atomer.se 
Tel 0709-699 411
Twitter: ParStrom 
   
Detta nummer av BBB är utgivet den 3 juli 2013

Du får detta nyhetsbrev eftersom du anmält dig för prenumeration på nyhetsbrebvet BBB. Vill du avsluta, klicka här. Vill du bli abonnent, klicka här. Vill du läsa nyhetsbrevet i webbläsaren istället, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!