Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Aktuellt

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon nu ute på remiss

Den Regionala biogasstrategin och handlingsplanen är nu ute på remiss. I handlingsplanen föreslås åtgärder som kommer att bidra till att de regionala klimat- och utvecklingsmålen uppnås. Åtgärderna är tidsatta och de involverar flera olika aktörer. I de flesta fall finns också en ansvarig föreslagen, något som vi nu vill ha synpunkter på.

Senast den 1 oktober vill vi ha in remissvaren. Innan dess, den 5 september, kommer ett öppet seminarium med workshops att ordnas för att ge möjlighet till alla intresserade att diskutera strategin och handlingsplanen. Mera information om seminariet kommer att publiceras på www.biogassydost.se samt i Biogas Sydosts nyhetsbrev i augusti.

Den färdiga strategin kommer att presenteras på Energiting Sydost 2013 den 7 november i Karlskrona.

Frågor besvaras under tiden av projektledaren för Biogas Sydost, Hannele Johansson, tfn: 0734-19 91 81.

Biogasnyheter

Södra Sverige kan satsa på biogasen
Är biogas framtidens bränsle? I sydostregionen finns många som vill satsa på biogasproduktion. En satsning som kan ge både nya jobb och bättre miljö.
Läs Biogas Sydost debattartikel i Barometern från 26 juni 2013

Sydöstra Sverige kan storsatsa på biogas
Biogas har goda förutsättningar att bli en viktig näringslivssektor i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. I dagarna skickas förslag till en regional biogasstrategi ut för synpunkter. Strategin är framtagen av det regionala nätverket Biogas Sydost på uppdrag av länsstyrelserna i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län och med stöd från EU.
Läs Biogas Sydosts debattartikel i Västerviks tidning från den 27 juni 2013.

Politik och påverkan – i energigasernas intresse
Du kan läsa Energigas Sveriges senaste medlemsbrev för juni 2013 här.

Gas- eller hybridbussar?
Vår hållning är att alla tekniker och bränslen kommer att behövas om vi ska ställa om vår fordonsflotta från bensin och diesel. Läs mera i Energigas Sveriges nyhetsbrev.

Författarna har ensamma ansvaret för innehållet i denna publikation. Den företräder inte nödvändigtvis Europeiska gemenskapens åsikter. Europeiska kommissionen ansvarar inte för någon form av användning av informationen som finns i publikationen.

   

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 2 2013

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Nu går alla Växjös 38 biogasbussar i trafik

Länstrafiken Kronoberg bjöd på en familjefest när den nya regiontrafiken invigdes den 15 juni samtidigt som Växjös nya biogasbussar togs i bruk. Förutom tal och bandklippning, fanns bl.a. uppvisning av de nya bussarna på programmet.

Den biogas som Växjös bussar går på produceras av slam och matavfall i en biogasanläggning vid reningsverket Sundet. I biogasanläggning finns en linje för förpackat matavfall och därför kan anläggningen ta emot allt livsmedelssvinn även om det är förpackat. Själva hanteringen av avfallet sker på deponin i Häringetorp.

I biogasanläggningen på avloppsreningsverket Sundet kommer en ny teknik för att hygienisera och sönderdela matresterna snart att börja byggas, en så kallad termisk hydrolys eller Cambi-process. Den gör att man kan produceras ännu mer biogas eftersom partiklarna blir mer åtkomliga för bakterierna, mängden rötrest minskar och både matavfall och avloppsslam blir hygieniserat. Växjö blir den första anläggningen i Sverige med den här tekniken.

Hittills har sorteringen av hushållsavfall gått över förväntan. Av villaägarna är det 77 % som sorterar sitt matavfall och 72 % lämnar det till biogasproduktion, resten komposterar hemma. Det insamlade matavfallet är till 98,5% rent visar plockanalyser och det är bara ca 6 % matavfall kvar i restavfallet. Den 1 mars i år startade insamling från lägenheter i de kommunala fastighetsbolagen. Därefter står bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar på tur.


VMAB:s nya torrötningsanläggning invigd

Den 21 maj i år invigdes Västra Blekinge Miljö AB:s torrötningsanläggning i Mörrum efter ett års byggnation. Anläggningen, som rötar hushållsavfall från länets kommuner till biogas, bygger på torrötningsteknik och är den första i sitt slag i Skandinavien.

Den nya biogasanläggningen är dimensionerad för att årligen behandla 20 000 ton avfall varav 15 000 ton är källsorterat matavfall och 5 000 ton är park- och trädgårdsavfall. Biogasen som produceras från avfallet kommer årligen att genera 1 700 000 Nm2 fordonsgas motsvarande ca 1 800 000 liter bensin. För att komma upp i de mängder som anläggningen är dimensionerad för behövs ytterligare 10 000 ton organiskt avfall/år. Samarbete med kommuner i och utanför länet är därför ett måste.

Utöver biogasen är syftet att även ta tillvara rötresten. Den genomgår en biologisk behandling och förädlas till jordprodukter och flytande biogödsel. Med biogödseln återförs näringsämnen och metaller till åkermark. Den utvunna gasen uppgraderas i sin tur till fordonsgas.

Rötningsanläggningen kompletterar VMAB:s befintliga anläggning för biologisk behandling. De nya anläggningsdelarna är förbehandlare, reaktor för torrötning, gaslager och gasmotor.

Processen

I förbehandlingen slås avfallet sönder och krossas i en kvarn för att därefter sorteras genom en stjärnsikt. Stjärnsikten sorterar med hjälp av roterade stjärnor bort plast och större fraktioner som inte är önskvärda inuti biogasprocessen. Det avfall som ska rötas går med transportband till inmatningssystemet och blir substrat. Inmat-ningssystemet består av två substratcontainers om 80 m3 vardera och skruvas in i rökmararna.

För produktion av biogas har två rötkammare på 800 m3 vardera baserade på torrötningsteknik byggts. Substrat matas kontinuerligt in i rötkamrarna och trycks framåt mot motsatt ände av varje reaktor med pluggflödesteknik. Substrat som matas in i reaktorerna har en uppehållstid på 27 dygn varefter det går ut och pumpas vidare som en rötrest.

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.