Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 4 - Skånes hembygdsförbund juli 2013

Nu ser många av oss fram mot lediga dagar. Men inte alla - full rulle råder i hembygdsrörelsens verksamheter. Passa på och njut, fika, hitta nya mötesplatser och bekantskaper. Leta upp hembygdsparker!

Aktuellt från Sveriges hembygdsförbund

SHF:s årsstämma i Sundsvall 24-25 maj 2013 fattades viktiga beslut, varav nedanstående punkter är några av dem.

Ny skogspolicy

Som stöd för arbetet med att värna skogens kulturmiljövärden antogs en skogspolicy på SHF:s riksstämma i Sundsvall 24-25 maj.

Höjning av medlemsavgift

Riksstämman antog en medlemshöjning med 5 kr. Skånes hembygdsförbund röstade för förslaget. Det är viktigt att ha en riksorganisation som företräder hembygdsrörelsens intressen, arrangerar möten och debatter, uppvaktar politiker, besvarar remisser, har kontakter med myndigheter och beslutsfattare. Avgiftshöjningen beräknas ge SHF en förstärkning med ca 1,7 miljoner kr årligen och hembygdsförsäkringen med 450 000 kr. Den nya medlemsavgiften träder i kraft 2015.

Motion

Riksstämman godkände en motion, som handlade om att motverka igenväxningen av kulturlandskapet, gemensamt skriven av Skånes hembygdsförbund och Kronobergs hembygdsförbund. Se stämmoprotokoll, motion 5 på SHF:s hemsida.

Val till riksstyrelsen

Skånes hembygdsförbunds ordförande Sven Jensén invaldes i SHF:s styrelse.

Skånes hembygdsförbunds kulturpristagare 2013

Lengertz kulturpriser:
Konstpriset
Har tilldelats Jonas Liveröd. Jonas arbetar som konstnär, curator och skribent med Malmö som bas. Läs motiveringen.

Litteraturpriset
Har tilldelats Jimmy Juhlin Alftberg för boken om ”Borgen i Åhus, ett medeltida maktcentrum”. Jimmy är byggnadsantikvarie. Läs motiveringen.

Pristagarna presenteras  också i en utställning på Kulturen i Lund som pågår mellan 8 juni och 31 augusti 2013.


Stiftelsen skånsk byggnadskulturs stipendium:
Gick till Hembygdsföreningen i Lomma kommun för ambitionen att upprusta och bevara tegelugnen med tillhörande torklada vid Bjersunds tegelbruk. Läs motiveringen.

Petripriset:
Landshövding Bengt Petris pris för framstående insats för hembygdsvården i f.d. Kristianstads län har tilldelats Kristianstadsortens Lagerhusförening (KLF) för restaurering av Skepparslövs kvarn. Läs motiveringen.


Samtliga priser delades ut i samband med Skånes hembygdsförbunds förbundsstämma 16 juni 2103.

Bygd och Natur

I tidskriften Bygd och natur, som kommer ut fyra gånger per år, kan du  läsa intressanta artiklar och följa aktuella frågor inom kulturmiljövård och föreningsliv.

Föreningar, som betalar medlemsavgift till regionala hembygdsförbundet, har förmånen att erhålla kostnadsfria prenumerationer till fem personer. Dessutom kan du som medlem via din lokala förening och/eller som medlem i det regionala förbundet prenumerera till förmånliga 100 kr/år.

För personer som ej är SHF-medlemmar kostar Bygd och natur 240 kr/år.

I senaste numret, som  precis är nyutkommet, finns bl.a. en artikel om "skogspolicyn"! Se ovan.

Hembygdsförsäkringen

Se över ert försäkringsbehov! Hembygdsförsäkringen täcker till stora delar ert försäkringsbehov när föreningen försäkrar byggnad och lösegendom, men i en del fall behövs tilläggsförsäkring.

Tilläggsförsäkringar som tecknas genom SHF:s kansli:
Utställningsförsäkring om föreningen saknar försäkring för eget lösöre eller värdet överstiger 445 000 kr.
Allriskförsäkring av byggnader.

Olycksfallsförsäkring för anställda som arbetar 16 timmar eller mindre per vecka.
Byggherreansvarsförsäkring
vid större byggnationer.


Övriga tilläggsförsäkringar:
Husbocksförsäkring för skadeangrepp av husbock eller hästmyra tecknas hos Anticimex.
Trafikförsäkring för åkgräsklippare tecknas hos de lokala Länsförsäkringsbolagen.

Bygdeband - nytt avtal

Bygdeband är en databas för lokalhistoriskt material. Syftet är att underlätta för föreningar att ta hand om sina egna fotografier, dokument och berättelser, men även att förmedla kunskap och göra materialet sökbart och tillgängligt för de som inte har möjlighet att besöka hembygdsföreningarna.

Eftersom tidigare ägaren Genline AB har överlåtit Bygdeband till Sveriges hembygdsförbund, som nu är ensam ägare, så behöver alla föreningar skriva nya avtal. Det gäller såväl tidigare användare som nya. Läs mer om Bygdeband på SHF:s hemsida.

Nya avtalet kan laddas ned från hemsidan för utskrift och träder i kraft så fort SHF mottagit det påskrivet.

Högloftsrundan i Östra Göinge kommun

Här finns något för alla! Häng med på en lärorik och kul runda med berättelser och visningar av tre unika högloftsstugor. Vad vet du om spåntak, torvtak, ristningar, timring, skiftesverk, rivemagare, självhushållning, nytto- och medicinalväxter? Njut av musik, fika och  trädgård, naturslinga och slåtter i kulturlandskap. Lunch kan intas i Broby hembygdspark.

Lördagen 3 augusti. För tidpunkter se program.
Entré 20kr/ ställe. Ingen förbokning.

Arr: Glimåkra hembygdsförening, Göinge hembygdsförening, Skånes hembygdsförbund i samarbete med Vuxenskolan och Östra Göinge kommun.

Kontakt: Sven Jensén, telefon 044-410 55, eller e-mail sven.jensen@goinge.net

Klicka på bilden

Skymningsafton på Ballingstorp

Tema - rörelser
Följ med på en stilla vandring genom det fantastiska kulturlandskapet vid Ballingstorpsgårdarna! Upplev miljön i skymningen genom musik, berättande, överraskningar och mat!

Söndagen den 1 september 2013

kl. 18.30

Föranmälan krävs: 046 – 15 80 70 eller sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Biljettpris: 150 kr inkl. enklare förtäring. Betalas kontant på platsen.

Arr: Skånes hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan

Bild från Skymningsafton från 2012 (foto Amanda Johanson)

Kulturarvsdagens tema - människors mötesplatser

Vi tänker inte alltid på de moderna miljöerna runt omkring oss som kulturarv, men vad händer om  parker, torg och andra mötesplatser byggs bort? Förändras även hembygdsföreningarnas mötesplatser? Temat handlar också om berättelserna och människorna bakom platserna.

Vill er förening delta med ett arrangemang på Kulturarvsdagen söndagen den 8 september? Tider för aktiviteter, guidade turer och andra arrangemang bestämmer ni själva. 
Arrangör är Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges hembygdsförbund.
Anmälan senast 25 juli via
Anmälningsblankett

Ideella aktörer, som vill medverka inom ramen för arbetet med Unescos konvention om det immateriella kulturarvet, kan genom Institutet för språk och folkminnen söka ett mindre ekonomiskt stöd. Anmäl intresse och idé till:
Annika Sjöberg - Samordnare,
Institutet för språk och folkminnen, Dialekt och ortnamnsarkivet i Göteborg, Vallgatan 22, 411 16 Göteborg. Tel: 031-31 075 37, 0767-877806.

Dialekt och ortnamnsarkivet i Lund - hotat!

Dialekt och ortnamnsarkivet i Lund (DAL), tillhör Institutet för språk och folkminnen. Institutet samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. DAL är en given kulturarvsaktör i regionen och en viktig institution för hembygdsforskning och folkbildning. Nedläggning har plötsligt blivit aktuell. Skånes hembygdsförbund kräver tillsammans med 13 andra avsändare i en artikel i Sydsvenska Dagbladet, att Dialekt- och ortsnamnsarkivet i Lund räddas undan en otidsenlig centralisering. Läs artikeln, publicerad 19 juni.

Sockenbegreppet

Socken som begrepp har varit folkbokföringsgrundande sedan 1600-talet. I en proposition föreslogs att folkbokföringen skulle ske på kommun och fastighet i stället, vilket skulle skapa problem för släktforskning och vetenskap. Sveriges hembygdsförbund och Skånes hembygdsförbund, liksom släktforskarrörelsen, har reagerat starkt och på alla sätt argumenterat för värdet av kontinuitet. Enligt en lagrådsremiss kommer folkbokföringen nu att ske efter kommun, men en distriktstillhörighet registreras på individnivå i folkbokföringsdatabasen. Dessa distrikt ska motsvara församlingsindelningen den 31 december 1999. Det nya ska gälla från 1 januari 2014.

Måltiden - ett möte

Gynna demokratin och ät tillsammans.! Vi äter inte bara för att bli mätta utan måltiden skapar också tillit och gemenskap. Enligt statsvetarna Leif Lewin och Evelina Stadin är måltiden ett möte där vi påverkar attityder och värderingar.  Läs hela artikeln i SvD från 18 juni 2013.

Skapa gemenskap i sommar! Bjud in till fika på arbetsplatsen, eller bjud in nya grannar på kaffe!

Tips!

Ett bra sätt att alltid ha fräsch information om kommande arrangemang!

Näsums Hembygds- och Fornminnesförening använder en skyltanordningen, som är lättplacerad på en vägg, enkel att byta blad i och inte heller alltför kostsam.

Gå in på vår hemsida hembygd.se/skane för kontakt med föreningen om du har frågor. 

Internettipset

Höstens kalendarium 2013

Höstens kurser och arrangemang är fortfarande under arbete och mer information kommer. Håll utkik på hemsidan och nyhetsbrevet i augusti. 

Höstens kretsmöte 2013

                  Höstens kretsmöten kommer kompletteras efterhand med datum, tid och plats.

Föreningsrådsmöte

Höstens föreningsrådsmöte hålls i Höörs församlingshem onsdagen den 23:e oktober kl 18.00.

Kansliet tar semester.....
I år stänger Skånes hembygdsförbunds kansli för semester den 15 juli och öppnar igen den 2 augusti. 
Tack för vårens alla goda samarbeten och engagemang.

Glad sommar!

.....men inte föreningarna

Gå in på hembygd.se/skane och kolla i aktivitetskalendern eller i menyraden över föreningar och museer, om vad som är på gång i hembygdsföreningarna! Du kan också se vilka föreningar som finns i din kommun under rubriken organisation.

/Carin Strümpel-Alftrén

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!