Detta är Tidskriftsrevyn. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.





Månadens skribent

Agnes Arpi

Innehåll #4

  • Månadens artikel - Sista psalmen
  • Torgkonst
  • Pojken som inte ville leva
  • Våldsmaskinen
  • Språkets makt över tanken
  • Inget värdigt sätt att dö
     

Kontakt:

tidskriftsrevyn@natverkstan.net

Tel: 070-9 20 46 33
 

Nästa nummer

Nästa nummer av Tidskriftsrevyn kommer i slutet av augusti. Skribent för detta nummer är Sanna Schiller. 


Tidskriftsrevyn är en del av Kulturchock som drivs av Nätverkstan. Projektet stöds av Statens Kulturråd.  

Kontakt Nätverkstan: info@kulturchock.nu

 

TIDSKRIFTSREVYN #4, 2013

Från och med midsommar tar Sverige semester. Möjligtvis ses man på Gotland under Almedalsveckan för ett sista ryck. Nu i början av juni är det dags att börja planera sommarens läsning. Vi på Tidskriftsrevyn har ett förslag: Byt ut sommardeckaren mot en kulturtidskrift. Vi lovar: Du kommer bli förundrad, skrämd och något klokare. Om du undrar vilken tidskrift som passar just dig är Tidskriftsrevyn din vän på vägen och din röst i natten. 

 

MÅNADENS ARTIKEL

Sista psalmen


Faktum

129/2013

Henrik Björck Wigartz
 

Gabriel ”Gubb” Åberg är en legendar inom svensk hiphop. Alla känner inte till honom, han blev aldrig en kändis i Petters storlek, men han var en av pionjärerna och han gav allt för musiken. Han satte också Göteborg på kartan. Där fanns rötterna, vännerna och familjen. När han gick bort i november 2012 ville många hedra honom på minneskonserten, så många att 1000 personer fick vända i dörren. Med enastående känsla berättar Henrik Björck Wigartz om en man han aldrig kände, men som ändå spelade en roll i hans liv under många år. För tio år sedan träffade han Gabriel i en sunkig bar, fick hans autograf och nummer. Nu träffar han Gabriels mamma och vänner, och skriver epilog om ett liv som tog slut för tidigt. 

Läs artikeln här.

___________________

Torgkonst

Konstperspektiv

2/2013

Nicolas Hansson

När Konstperspektiv ägnar ett helt nummer åt offentlig konst är även den som inte kan ett skvatt om konst inbjuden. Till exempel undrar konstnären Martin Ålund varför offentlig konst ältas i det oändliga medan reklamaffischer ses som en självklarhet. I artikeln Torgkonst beskriver Nicolas Hansson hur torgen har fått ett uppsving och håller på att ömsa skinn, illustrerat med en rad subtila och spektakulära offentliga konstverk från Sverige och USA.

Läs artikeln här.

Pojken som inte ville leva

Pockettidningen R

1-2/2013

Börge Nilsson

Temat är barnfattigdom i Sverige, titeln är Uppdrag förvanskning. Den senaste utgåvan av Pockettidningen R är en stridsskrift signerad Börge Nilsson, som både låter utsatta människor komma till tals och framför gedigen kritik av Janne Josefssons reportage i Uppdrag granskning. Till de mest drabbande texterna hör Pojken som inte ville leva, om en desperat mamma som inte kan ge sin son det han behöver. Hon skriver en insändare till lokaltidningen, och gensvaret blir enormt. 

Läs artikeln här.

 

Våldsmaskinen

FLM 

21/2013

Jacob Lundström

Varför älskar filmpubliken våldsskildringar? Vad är det som lockar med proffsigt våld, sorgligt våld och sjukt våld? Jacob Lundström tar sig an filmens våldsamma historia, videovåldsdebatter, blodsutgjutelse som säkert kommersiellt kort och det mänskliga psykets förunderliga preferenser. En odyssé från 1800-talets uppfinnare, via det turbulenta 1970-talet till dagens Camilla Läckberg-filmatiseringar. 

Läs artikeln här.

Språkets makt över tanken

Språktidningen/Modern psykologi

4/2013

Joanna Rose

Språktidningen och Modern psykologi gör gemensam sak och passar på att lyfta en gammal konfliktfråga som spänner över båda fälten. Filosofer, lingvister och kognitionsvetare drabbar samman över människans hjärna och hur hennes idéer föds. Och visst finns det stora skillnader beroende på språk; hebreisktalande barn kan säga om de är en pojke eller flicka ett år tidigare än finsktalande. Nyckeln ligger i pronomenen. Till detta Emma Hanquists fina illustrationer. 

Läs artikeln här.

 

Inget värdigt sätt att dö

Neo

3/2013

Sara Assarsson

Det finns en svensk debatt om dödshjälp, men den gör inte mycket väsen av sig. Hos politikerna tar det tvärstopp, man vill inte ens ta i frågan. Bortom lagstiftarnas korridorer pågår dock en verklighet som är svår att ignorera. Det finns svårt sjuka människor som vill dö en annan död än den sjukvården kan erbjuda. Som vill minimera smärtorna och lidandet, och själva välja tid och plats. Sara Assarsson träffar en av dem.

Läs artikeln här.

Vill du inte längre har Tidskriftsrevyn?  Avsluta din prenumeration genom att klicka här.