BBB – Big Brother Bulletin

Pär Ströms nyhetsbrev om integritet och övervakning

Tre artiklar i denna utgåva (3 juni 2013):
1. Kamera på tröjan tar bild varje minut – nu kommer lifelogging
2. Ladda upp ditt dagliga blodtryck till chefen? Egenmätning allt vanligare
3. Massobservation har blivit ett globalt fenomen

1. Kamera på tröjan tar bild varje minut – lifelogging

Ska vi snart gå omkring med en minikamera på tröjan som tar bilder på vår omgivning två gånger i minuten, all vaken tid? Lifelogging kallas fenomenet, och ett svenskt företag ligger i framkant. Enormt kul grej, men...

Det svenska upstartföretaget Memoto* verkar ha kommit långt med sina planer på att utveckla världens minsta kamera för lifelogging. Det är prototypen till deras kamera du ser ovan. De säger att underverket ska släppas till försäljning under 2013, och kommer då att kosta 279 dollar.

Två gånger i minuten tar kameran en bild, komplett med GPS-data för geografisk position. Man behöver inte göra något alls (det finns inga knappar). Varannan dag måste batteriet laddas, vilket sker genom att kameran ansluts till en dator. Då laddas automatiskt alla bilder (komplett med geografisk position) upp till Memotos moln. Där växer alltså en logg av ens liv fram, en logg som man sedan kan komma åt på ett systematiskt sätt via en app på mobilen.

Kameran kommer naturligtvis att fånga information om vilka jag träffar, vad jag gör, var jag är (både grafiskt och via GPS), och kanske ibland även om vad jag läser och vilka filmer jag ser. Allt detta hamnar sedan i molnet hos Memoto.

Jag undrar hur andra människor kommer att reagera när de träffar en person som bär en lifeloggingkamera. De lär ju förstå att de själva blir fotade hela tiden. Min gissning är att det kommer att väcka en del ilskna reaktioner, och att vi kommer att se skyltar på olika ställen som deklarerar ”Lifeloggingfri zon”. Ett tecken på det: Flera nattklubbar i USA har redan infört förbud mot kameraglasögonen Glass från Google (som har vissa likheter med en lifeloggingkamera men är mera avancerad), trots att produkten inte är lanserad än.

Om nu lifeloggingfanatiker blir irriterade över att folk i deras omgivning blir irriterade på deras ständiga fotande kan man ju leka med tanken: Hur lång tid tar det innan något företag släpper en lifeloggingkamera där själva linsen är dold i en knapp och resten sitter bakom klädesplagget? Och hur lång tid tar det innan lifeloggingkamerorna har mikrofon också?

It´s a brave new world.

2. Ladda upp ditt dagliga blodtryck till chefen? Egenmätning

Sedan några år håller allt fler människor på att logga sina liv genom något som kallas ”egenmätning”, på engelska ”quantified self”. Det går ut på att använda sensorer för att mäta sådant som blodtryck, puls, sömncykler och hur mycket man joggar. En del matar även in daglig information om vikt och exakt vad de äter, och en del annat.
 

Ofta samlas informationen i en app på mobilen, och användarna uppmuntras att dela informationen på Facebook och andra sociala nätverk. Detta har naturligtvis väsentliga fördelar. Genom det inslag av tävling som uppstår när man delar kropps- och träningsdata med sina vänner – i vidare bemärkelse ett exempel på den aktuella trenden ”gamification” – kan kompisar sporra varandra till bättre träningsresultat. Vilket på sikt leder till bättre hälsa. Men tänk om hetsen leder till ätstörningar hos tonårsflickor?

Och som professionell glädjedödare måste jag ju även påpeka de uppenbara integritetsriskerna. Tänk om de fysiologiska värdena utvecklas negativt över tiden, och det beror på en allvarlig sjukdom? Det kanske jag inte vill att exempelvis försäkringsbolaget eller tänkbara arbetsgivare ska få reda på. I USA förekommer det företag som uppmanar sina anställda att ladda upp värdena från sin egenmätning till företagets server**. Redan tidigare har vi ju i Sverige sett (icke-digitala) tecken på att arbetsgivare pressar sina anställda att träna och lägger sig i hur de sköter sin hälsa.

Det har blivit vanligt att företag uppmanar arbetssökande att ”frivilligt” lämna in ett utdrag från belastningsregistret för att visa att de inte är dömda för brott. Man kan förstås säga nej, men då går man väl inte vidare i rekryteringsprocessen. Tänk om vi om några år kommer att se företag som ber arbetssökande att ”frivilligt” lämna in data från sin egenmätning?

Eller kommer företagen att kräva att de arbetssökande lämnar lösenordet till lifeloggingens bilddatabas hos Memoto? Näraliggande som redan hänt: I USA är det redan vanligt att företag och skolor kräver att sökande lämnar över lösenordet till sitt Facebook-konto för karaktärskontroll***.
  

3. Massobservation har blivit ett globalt fenomen

"Nu har vi kommit till den punkt där massobservation är ett globalt fenomen", säger Henry Jenkins vid University of Southern California apropå sådant som lifelogging och egenmätning. Jag fortsätter att citera vad han säger* till BBC:

"Vi dokumenterar aspekter på vårt liv för varandra, och Gud vet vad nästa generations historiker skulle kunna göra bara med det enorma antalet informationsstycken som vi har samlat ihop genom lifelogging och de här andra fenomenen. Vi har sett hur vår kultur blivit mer exhibitionistisk men vi har också sett hur människor känner sig alltmer obekväma med alltför mycket information. Det är den spänningen vi kommer att få se resultatet av under det kommande decenniet".

Ja, det blir ett spännande decennium (2013 - 2023). Tio år är en lång tid. För tio år sedan var det 2003. Då var Facebook inte startat, det var fyra år kvar tills iPhone skulle komma och ytterst få människor surfade på nätet med sin mobil.
  

Länkar

Dela detta nyhetsbrev i sociala medier!

Bli vän med mig på Facebook och LinkedIn

Jag finns här på Facebook (direktlänken kan kräva inloggning) och här på LinkedIn.

Mina föreläsningar om integritet och IT

Jag håller föreläsningar om IT-relaterade frågor, bland annat personlig integritet och övervakningssamhället. Kontakta mig för mer information (se nedan).

Abonnera eller avabonnera

Om du inte själv är abonnent på nyhetsbrevet BBB kan du bli det här (där du också kan avsluta prenumerationen). Var noga med att kryssa i rätt nyhetsbrev.

Kontakt

Pär Ström

Föreläsare, moderator och skribent, Atomer och bitar (mer om mina föreläsningar här)
Integritetsombudsman, tankesmedjan Den Nya Välfärden
Epost: par@atomer.se
www.atomer.se 
Tel 0709-699 411
Twitter: ParStrom 
   
Detta nummer av BBB är utgivet den 3 juni 2013

Du får detta nyhetsbrev eftersom du anmält dig för prenumeration på nyhetsbrebvet BBB. Vill du avsluta, klicka här. Vill du bli abonnent, klicka här (kryssa i rätt ruta). Vill du läsa nyhetsbrevet i webbläsaren istället, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!