Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten och administrerad av Svenskt hybridfordonscentrum


 
 


Dag två av den tyska konferensen Electric Mobility going Global
skrivet av Magnus Karlström

Tyskland kom "enbart" tvåa i VM i fotboll 2002 och kom knappt med till EM 2004. De spelade inte bra. Tysk media var sur och krävde förändring. De slängde ut Völler som förbundskapten och gjorde en mäktig satsning på sin ungdomsfotboll. Nu kryllar Europas fotboll av unga tyskar som spelar en ny sorts fotboll. 2013 var två tyska lag i final i den finaste klubbturneringen på jorden.

2013 var det konferens om laddelfordon i Tyskland. Tyskarna var efter. Tysk media är sur och vill ha förändring. Laddelbilar säljer inte bra i Tyskland. Det finns knappt några tyska laddelbilar till salu. Japansk bilindustrin är före tekniskt med elfordon. Amerikanska staten stödjer sin industri mer. Kina börjar fundera på att ställa hårda krav med mer elbilar. Bryssel vill ställa krav som gör det svårare att tjäna pengar på att sälja många stora premiumbilar. Men den tyska staten har öppnat plånboken och den tyska kanslern håller peptalk (om ni vill höra Merkels tal finns det här) för den tyska bilindustrin. I slutet av 2014 kommer det finnas 16 tyska serieproducerade laddelbilmodeller på marknaden. Vi får se om de har samma framgång som de tyska unga fotbollsspelarna.

Jag har lyssnat två dagar på de tyska planerna och funderingar om framtiden för laddelbilar. De är ett land som inte gillar silvermedaljer. Konferensen Electric Mobility going Global har försökt visa upp en tysk enighet, politisk vilja samt tro på att tyska bilföretag kan. De tyska biljournalisterna jag har läst efter och under konferensen är inte övertygade.  

Jag skrev om första dagen på konferensen i går.  

Dag 2 innehöll flera sessioner, nyheter och ämnen. Jag har valt ut några.

Den franska bildelninstjänsten Autolib har 80 000 prenumeranter  

Flera talare under konferensen ansåg att bildelning och bilpooler är viktiga marknader för laddelbilar. Daimlers VD trodde att det skulle finnas 15 miljoner bildelningskunder i Europa 2020.

Ett av de största experimenten i Europa är det franska bildelningssystemet Autolib. Det finns i Paris. Under konferensen presenterade de aktuell data.

De har 1 800 Bluecars (BEV - Battery Electric vehicles) i systemet. Räckvidden för en Bluecar är 250 km.

De har totalt 4000 laddplatser.

Än så länge har de:

* 2 miljoner uthyrningar
*20 miljoner km har körts

Medelavståndet vid en bokning är 12 km
90% av alla bokningar görs via internet

Autolib har totalt 80 000 prenumeranter i systemet. Alla de betalar 144 EUR/år (ca 1250 SEK/år). 65% av prenumeranterna är män. Huvudmålgruppen för Autolib är att sälja till gruppen 25-45 år. 

40% av prenumeranter har beställt sin prenumeration via nätet.

Autolib har valt att satsa mycket på service. De har 24h tjänst för frågor och 24h tjänst för service.

En av de vanligast frågorna de får är hur får de tillbaka bilarna till centrum när de hamnat i förorten. De har löst det så att om någon kör tillbaka bilen till centrum så kostar inte resan något.


Vattenfalls Ramsköld vill ha mer samarbete mellan Tyskland, Nederländerna och Sverige 

Vattenfalls affärsutvecklingschef Annika Ramsköld presenterade på konferensen.

Hon nämnde RoadMap Sweden arbetet. 

Hon föreslog också att Sverige, Nederländerna och Tyskland bör samarbete mer.

Slutligen pratade hon att Vattenfall ser nästa generations kunder som prosumers dvs de är både konsumenter och producenter. 


Hubject startar eRoaming-Plattform

Flera talare under konferensen ville ha harmonisering av standards. Det gällde inte bara laddkontakter utan även betalsystem. 

Det tyska projektet Hubject startade sin eRoaming tjänst under konferensen.

Det innebär att en användare skriver ett avtal sen kan den ladda vid alla laddplaster som är anslutna till  eRoaming systemet. Det enda kravet är att deras leverantör kopplas till Hubjects eRoaming system. Alla laddplatser som är med i eRoaming systemet kommer ha en viss symbol.  

Dr Herbert Diess (BMW's Board of Management) uttalade sig för projektet:

“It is our aim that users of electric vehicles can charge anywhere and easily. This joint initiative enables us to leave national and regional stand-alone solutions behind and to create a European network that connects the different charge point operators and is available to all users.”

Än så länge har tyska, österrikiska leverantör samt ett antal leverantörer från Beneluxländerna anslutit sig till systemet. 

I projektet Hubject medverkar BMW Group, Bosch, Daimler AG, EnBW, RWE och Siemens.

Källor

[1] Hubject GmbH’s eRoaming platform goes live for Europe-wide charging of electric vehicles. Green Car Congress. 28 maj 2013. länk

[2] Press release intercharge enables Europe-wide charging of electric vehicles. 28 man 2013. Hubject. länk (pdf)

Tyska bilägarorganisation ADAC har gjort en studie som visar att betalningsviljan för laddelbilar har minskat från 2011 till 2013 i Tyskland

Ett av huvudteman under konferensen var att acceptansen för att köpa en laddelbil måste öka. Värdet att köra laddelbil måste öka och kostnaden att bygga en laddelbil måste sjunka.  

Bilägarorganisation ADAC skickade ut en pressrelease samma dag som konferensen startade att viljan att betala mer för en laddelbil minskar i Tyskland [3].

ADAC har intervjuat en av de ledande forskarna på elektromobilitet i Tyskland innan konferensen. Han heter Matthias Busse. Han tycker att förväntningarna på BEV är för stora. Ni kan läsa intervjun på tyska här och översatt till engelska här.

Källa

[3] Ernüchterung bei deutschen Autofahrern. 27 maj 2013. ADAC. länk

Det finns redan 1 miljon elfordon i Tyskland, men de kanske inte är säkra

Merkel och alla ansåg att det var möjligt att ha 1 miljon laddelfordon på vägarna i Tyskland till 2020.

Men det finns redan 1,3 miljoner elektriska cyklar i Tyskland. Den tyska cykelorganisationen (ADFC) tycker att den tyska regeringen borde satsa mer på elcyklar och inte enbart elbilar [3]. 

I studien Das E-Rad — mit Recht Hoffnungsträger urbaner Mobilität? visas att ca 20% av elcykelägarna använder sin elcykel istället för sin bil för kortare resor [5].

380 000 elcyklar såldes i Tyskland [3] under 2012. 

Men elcykeln har fått kritik för att de inte är säkra. ADAC gjorde ett test [4,6] som visade att nio av sexton elcyklar fick underkänt i ett test. Studien publicerades den 27 maj. 

Svenska Råd och Rön gjorde ett test av elcyklar 2011. De kom fram till att testet visar att cyklarna är mycket säkra och hållbara, men två av cyklarnas motorer är för kraftiga och följer därmed inte standarden [7].

Källor

[4] ADFC: Bundesregierung ignoriert Pedelecs und bevorzugt Elektroautos. 27 maj 2013.  länk 

[5] Das E-Rad — mit Recht Hoffnungsträger urbaner Mobilität? 2013. länk

[6] Katastrofresultat när elcyklar testas. Ny Teknik. 28 maj 2013. länk 

[7] Råd och Röns test av elcyklar. 2011. länk 

 
     
 


Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant





 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!