Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

 juni 2013

Bygg ditt egna personliga varumärke

Women In Progress är kunskapsföretaget som stärker Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser. Vi driver aktivt opinionsarbete för att förändra attityder i samhället ur ett mångfaldsperspektiv.


Månadens förebild: Karin Ebbinghaus, advokat, Advokatfiman Vinge

Karin Ebbinghaus är månadens förebild eftersom hon är så engagerad och fokuserad, precis så som man vill att en förebild ska vara. Hon arbetar som advokat på Advokatfirman Vinge, en av Sveriges främsta affärsjuridiska byråer. Vinge är samarbetspartner till Women in Progress och det etikseminarium som arrangeras i Almedalen med temat ”Ta styrelsearbetet på allvar”.

Det pratas mycket om att byråvärlden och branschen domineras av män, trots att 50% av alla studenter på juristprogrammen vid Sveriges universitet är kvinnor. Jämställdhetsfrågor är ett ämne som ligger Karin varmt om hjärtat. Det går framåt inom advokatbranschen, om än långsamt. Vinge har flest kvinnliga delägare om man jämför de största byråerna, och även två kvinnliga Managing Partners på Stockholms- och Göteborgskontoren. 

Att Karin valde att studera juridik var av en slump, men hon ångrar inte sitt val.

- ”Juridik är intressant och jag trivs med mina arbetsuppgifter. Våra klienter är en blandning av allt från stora bolag till unga och otroligt drivna entreprenörer. Arbetet är varierande. Ibland är det enklare problemlösning och ibland krävs det att man söker efter alternativa lösningar och nya vägar. Jag är en rådgivare som ser möjlighet och lösningar, och det gillar jag.”, säger Karin. 

Karin har inte alltid arbetat på byrå utan också provat på att vara bolagsjurist.

- ”Jag har försökt ta vara på möjligheter som har dykt upp på vägen och varit öppen för att prova nya saker. Om man är för karriärsinriktad och det inte går precis som man vill riskerar man att bli besviken. Dessutom kanske man ångrar sig och sitter och ältar att man tidigare tackade nej till en fantastisk möjlighet bara för att det skulle vara en avstickare på utstakad väg, och så blev det ändå inte som man hade tänkt sig. ”

Något annat som Karin vill belysa är vikten av att arbeta med att synliggöra sin egen kompetens och bygga sitt egna personliga varumärke, inte bara genom att enbart leverera på kontoret, utan att även vara ute och nätverka och hålla föredrag.  - ”Det kanske känns lite ovant i början men allt eftersom man bygger upp sitt nätverk så kommer det kännas lättare och lättare och till slut känns det helt naturligt och t o m trevligt”, säger Karin. ”Man kan faktiskt ha roligt på jobbet, och gör man något som man tycker är roligt så blir man också mycket bättre på det.”

Det är givetvis inte bara roligt och ”glada dagar” på jobbet för Karin. Att vara advokat och affärsjuridisk rådgivare innebär naturligtvis ett enormt ansvar.

- ”Klienterna sätter en stor tillit till vår erfarenhet och kunskap och vi ska alltid leverera till 100%, men jag gillar att ha den pressen på mig. ” Ibland krockar ju klientkraven med familjelivet men med bra kommunikation både på jobbet och på hemmafronten kan man lösa det mesta.

Hur ska man då lösa dilemmat med att det inte finns lika många kvinnliga jurister i toppen av byråvärlden? Att vara driven och duktig är inget okvinnligt och det går väl att kombinera en karriär med ett familjeliv?

- ”Absolut”, svarar Karin. ”Det är bara viktigt att vi fortsätter att diskutera ämnet så att vi visar att det finns en medvetenhet. Jag har många duktiga kollegor som jag hoppas känner både stöd och uppmuntran att fortsätta bygga vidare på sin egen karriär. Det är viktigt när bygger ett framgångsrikt team eller organisation att man blandar ålder, kön och erfarenhet så att man kan komplettera varandra. Det här med jämställdhet är ibland ett känsligt ämne, men mycket mycket viktigt.”


Aktuellt

Titta på nya inspirerande filmer om våra styrelseutbildningar. Tre kvinnor som genomgått utbildningen berättar. Se dem här och här..

Styrelseutbildning 2013 - se rykande färska filmer
Anmäl dig till våra mycket populära styrelseutbildningar 2013.
- Certifieringsutbildning, 22-26 september 2013 i Budva, Montenegro, läs mer här...
- Från noll till börsen, 14-15 oktober 2013 i Stockholm, läs mer här...

Ta styrelsearbetet på allvar – Women In Progress i Almedalen den 2 juli kl 11.30-13.00
Vi ställer allt högre krav på företagens styrelser i allmänhet. Men är det möjligt att utföra ett bra styrelsearbete utifrån ägarnas, kundernas och medias krav på öppenhet, etik och kompetens?
Med i panelen har vi:
- Peter Norman Finansmarknadsminister
- Carina Lundberg Markow Chef Ansvarsfullt ägande, Folksam
- Carl Rosén VD, Aktiespararna
- Charlotte Levin Advokat/Partner, Advokatfirman Vinge
- Heinz Wester CEO/Managing Partner, Horton International
Moderator är Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör och redaktör för Sydsvenskan Näringsliv.
Samarbetspartners
är Monica Hedberg Invest AB, Advokatfirman Vinge, Horton International, Grant Thornton, Capio och Svenska Moderådet.
Anmälan sker till info@womeninprogress.se Mer information finner du här.

Ta chansen att träffa din nya kvinnliga styrelseledamot - den 19 september
För femte året i rad arrangerar kunskapsföretaget Women In Progress ett matchningsevent i samarbete med Grant Thornton. En kväll där företag med behov av extern styrelsekompetens får möjlighet att öga mot öga träffa potentiella styrelseledamöter.
Datum: Torsdagen den 19 september 2013
Tid: Klockan 17.30 – 20.00
Plats: Grant Thornton, Sveavägen 20, Stockholm
Inbjudan riktas till dig som är ägare, styrelseordförande, ledamot, valberedning, vd eller på annat sätt har en ledande befattning. Eventet är kostnadsfritt. Anmälan sker till info@womeninprogress.se

Women In Progress Alumni på LinkedIn
Du som har gått Women In Progress ledarutvecklings- eller styrelseprogram sedan starten 2002 är välkommen att vara med på LinkedIn. Vi kommer att arrangera ett antal spännande aktiviteter under året, så häng på. Margareta Neld hjälper gärna dig som har frågor om LinkedIn.


På nya styrelseposter - Grattis till

Karin Andersson som blivit invald i styrelsen för HumanusUtbildning


”Kvinnor är väldigt bra på att få nya vänner och inte så bra på att nätverka. För män är det tvärtom/../Vad vi börjar se är att när kvinnor intar en större bredd av positioner är nätverkandet viktigt." - Citat från Madeleine Albright, före detta utrikesminister i USA på en Wall Street konferens 2012

Är du intresserad kan du här läsa mer om Women In Progress, Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram eller kontakta oss!

Glad sommar önskar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!